Social media

Neem TikTok mee in je strategie voor 2023: het is hoog tijd

0

Steeds meer bedrijven durven de stap aan om zich op TikTok van hun meest grappige kant te laten zien. Ze ervaren het gigantische bereik, zien dat humoristische content scoort en weten: dit is toekomst, dit smaakt naar meer. Niet zo gek, want met meer dan 1,7 miljoen (jonge) gebruikers in Nederland is TikTok hét platform waar het allemaal gebeurt. Zit jouw bedrijf of overheidsinstantie nog steeds niet op TikTok? Dan wordt het echt tijd om aan de slag te gaan. We leggen je graag uit waarom ook jullie op TikTok willen.

We delen alvast een paar goede redenen waarom ook jullie op TikTok willen. Op TikTok zitten de jongeren, vind je enorm veel bereik en conversie-mogelijkheden en kun je nu nog op een snelle manier nieuwe mensen aan je bedrijf, merk of overheidsinstantie verbinden. Bovendien hoef je geen hoge productiekosten te maken én het is gewoon een hele leuke manier om content (óók inhoudelijke) onder de aandacht te brengen. Kortom: het is geen vraag of jullie op TikTok gaan, maar wanneer.

Het is geen vraag of jullie op TikTok gaan, maar wanneer.

Begrijpelijk dat iets nieuws spannend is

Tuurlijk, we begrijpen dat een nieuw socialmediakanaal je doet fronsen. Misschien heb je de basis van jouw socialmediastrategie nog niet op orde en vind je het allemaal wel best. Je vraagt je misschien ook af: gaat het wel wat worden met dat TikTok? Is dat niet alleen voor jonge, hippe mensen? Doen ze daar dingen met dansjes en muziek? Het antwoord is ‘ja’, maar het is 2022 en TikTok gaat echt niet meer weg. Dit is wat mensen willen. Tijd dus om te innoveren en iets te gaan doen op dit populaire kanaal.

Maar hoe zit het dan met onze privacy? Die nemen ze toch niet zo nauw? We kunnen toch niet actief worden op zo’n platform?! Nee, privacy nemen ze niet zo nauw, maar dat doet wereldverbeteraar Mark Zuckerberg ook niet. Het was in de begindagen (en nog steeds) bij Facebook niet anders. En bij Twitter en Instagram ook niet. Heeft dat bedrijven tegengehouden? Nee. Iedereen doet vrolijk mee; met de dans die data heet. Het is geven en nemen, dus waarom niet ook op TikTok?

Besef dat het gewoon niet waterdicht is. Of het nu een Chinees of Amerikaans platform is… ‘If you don’t buy the product, you are the product.’ TikTok blijft (ondanks de privacy issues) maar groeien, met wereldwijd ongeveer een miljard gebruikers. Ongeveer 1,7 miljoen daarvan komen uit Nederland.

Conclusie: TikTok is leuk, dus laten we het vooral leuk houden en niet problematiseren. Laten we kijken naar wat het jullie kan bieden.

Op TikTok bouw je nu nog snel een fanbase op

Als je TikTok (nog) niet goed kent, zorg dan dat je snel in actie komt. Want spring jij niet in het gat, dan doet een ander dat wel. In de volwassenheidsfase zullen steeds meer aanbieders van content komen, waardoor opvallen steeds lastiger wordt. Als early adapter kun je redelijk snel en eenvoudig een flinke fanbase opbouwen, maar ben je te laat, dan zul je drie keer zo hard moeten werken om iets te bereiken. Oftewel: je hebt de boot gemist. Again.

Dat hebben we ook gezien in de begindagen van Facebook en Instagram. De gebruikers daar zijn al lang verzadigd en daardoor steeds kritischer op wie ze wel of niet willen volgen. Stop met twijfelen en begin zo snel mogelijk met TikTok. Zo ben ook jij in no-time niet meer te houden! Geen beleid? Doe het toch. Niemand is ooit slechter geworden van een beetje brutaliteit. Beleid volgt vanzelf.

Wat TikTok anders maakt

Goed, TikTok dus. Weet je wat dit zo anders maakt dan andere socialmediaplatforms? Dat de hoeveelheid volgers die je hebt eigenlijk niet zoveel uitmaakt. Het is de ‘content’ die er toe doet. Deze kracht van dit algoritme is zo succesvol, dat Facebook het voor de verandering maar weer eens heeft gekopieerd (zonder succes). Dus alle aandacht voor de boodschap en vorm in plaats van het werven van volgers. Als jouw videoboodschap goed in elkaar zit en aansluit bij de trends, dan schiet jouw bereik door het dak. Het TikTok-algoritme stimuleert creators zo om altijd relevant en creatief te zijn. En hoe leuk is dat voor je vak? Dat je mooie, actuele items maakt om jouw boodschap of bedrijf onder de aandacht te brengen.

TikTok stimuleert creators om altijd relevant en creatief te zijn.

De kwaliteit van content wordt door het algoritme beloond met views. En de resultaten? Die zullen niet tegenvallen. Waarschijnlijk krijg je meer engagement dan je ooit hebt gezien. Je hebt het ook zelf in de hand. Dit komt mede doordat je op TikTok op een organische manier heel veel views kunt genereren, zonder daarvoor te betalen. Voor je het weet staat jouw video in de ‘for you page’ en krijgen kijkers ook jouw reel te zien. Een hele mooi manier om nieuwe mensen aan je merk of bedrijf te verbinden.

Een gouden regel op TikTok is dat fun verkoopt

Een gouden regel op TikTok is dat fun – net als sex – verkoopt. De entertainmentfactor is waar het publiek om vraagt. Communiceer met humor zodat je likable wordt. Dat geldt ook voor wat meer inhoudelijke berichtgeving: experimenteer maar eens met humor en creatieve content. Dat is de sleutel om een wat serieuzere boodschap te verpakken. Het vraagt om flexibiliteit en creativiteit om dit onder de knie te krijgen. Want als iets belangrijk is op TikTok, dan is het wel dat de content aansluit bij de interesses van je doelgroep en dat je inspeelt op de laatste trends. Soundbites worden in wel duizenden video’s tegelijkertijd gebruikt.

Om jouw doelgroep aan te spreken moet je grappig zijn.

Samen lachen om grappige situaties en gebruikmaken van humor (ofwel: de funfactor) is echt iets waarin TikTok zich onderscheidt van andere social media. Als merk kun je dat doen door zelf een aantal sterke formats uit te werken, of samen te werken met een creator die al naam heeft gemaakt op het platform. Zo kun je meeliften op de laatste trends. We lichten deze 2 opties toe:

1. Samenwerken met een creator

Door te werken met creators kun je zoals gezegd meeliften op de actualiteit en profiteren van een groot bereik. Kijk maar eens hoe een groot merk zoals Hema zichzelf via creator Appie Mussa onder de aandacht brengt en daarmee het merk laat groeien onder jongeren.

@hemanederland

Deze onderhandelingen… ? Wat is jouw favoriete Back To School product dit jaar?! ? #echtjij #BackToSchool #hema

? original sound – HEMA

Accepteer cookies

En bekijk hier de tweede video ooit van de NS op TikTok die creator Vic Cle heeft gemaakt. De video op het TikTok account heeft al meer dan 600.000 views. De NS is van 1.000 volgers naar meer dan 5.000 volgers gegroeid in minder dan een week. Wat een beetje zelfspot wel niet kan doen.

En ook in de zorg en recruitment mag humor natuurlijk niet ontbreken. Kijk maar eens naar de recruitmentvideo die Vic Cle heeft gemaakt voor de Amsterdamse zorginstelling Amsta. Door deze gewaagde aanpak kreeg Amsta zo alle 40 vacatures gevuld. Daarnaast leverde de video met meer dan 200.000 views Amsta een flinke dosis naamsbekendheid op.

Accepteer cookies

Zorg dat je de TikTok-cultuur begrijpt voordat je op TikTok gaat.

2. Zelf TikToks maken

Naast het samenwerken met een creator kun je natuurlijk ook zelf aan de slag met het maken van TikToks. Enige training is wel zo handig, maar met een beetje creativiteit en lef kom je ook al een eind. Kijk maar eens hoe burgemeester Jan Hamming van Zaanstad dat op een creatieve manier aanpakt. Hij onderscheidt zich van andere burgemeesters door jongeren aan te spreken op het kanaal waar ze zitten: TikTok dus. Hij vraagt jongeren om hem ‘les’ te geven in TikTok.

Wat een leuke manier om interactie te krijgen met je jonge inwoners! Snel, simpel en effectief. Want als je gewoon wil en een beetje lef hebt, krijg je net zoals burgemeester Hamming echt goede respons. Zijn video over TikTokles werd maar liefst 15.000 keer bekeken, kreeg meer dan 1.000 likes en 224 reacties. Voor de gemeente is dat een effect waar ze voorheen alleen van konden dromen.

@burgemeester_zaanstad

Wil jij mij helpen? Stuur me een bericht, laat een comment achter of tag me in een TikTok van jou. Misschien geef jij mij dan binnenkort de beste tips voor TikTok. En oh ja, dan doe ik natuurlijk ook mee in jouw TikTok. #zaanstad #burgemeester #zaandam #tiktokles #zaans #zaanstad???? #zaanstreek @nosjeugdjournaal #foryou #fyp

? origineel geluid – Burgemeester_Zaanstad

Accepteer cookies

En hoe meet je nou het succes?

Zoals al eerder duidelijk is geworden: met het aantal views. Heb je veel views, dan is dat een teken dat jouw content relevant is en dat je ergens een lachspier raakt. Hoe dan ook kun je stellen dat het publiek zich ermee kan identificeren. Naast views heb je nog het aantal likes en reacties. Ook dat zijn waardevolle graadmeters om het succes te meten. Denk op TikTok minder in kortetermijndoelstellingen zoals website traffic, maar meer in langetermijndoelen zoals merk affiniteit. Want zeg nou eerlijk: wat is er waardevoller dan het creëren van een merk waar mensen iets bij voelen?

Maak nu de stap om de jonge generatie te bereiken

Bedrijven of overheidsinstanties die de jonge generatie willen bereiken én klaar zijn om te innoveren met hun marketinguitingen kunnen niet meer zonder TikTok. Humor, sketches, storytelling; er is geen platform waar dit beter tot zijn recht komt of meer wordt gewaardeerd dan op TikTok. Dat vraagt ook van communicatieafdelingen een andere kijk op het maken van hun content. We roepen iedereen dan ook op om daar mee te experimenteren, niet meer te wachten en eventueel creators in te zetten.

Als we kijken naar waar dit allemaal heen gaat, dan zien we een grote verschuiving in hoe we content consumeren. Mensen willen video’s kijken die menselijk en authentiek zijn. Dat zien we bijvoorbeeld ook op het populaire platform BeReal waar je op een willekeurig moment van de dag een melding krijgt en je dan 2 minuten de tijd krijgt om een foto te maken. Dat zijn echte beelden, zonder filter, en dat spreekt een steeds groter publiek aan.

We hopen dat jouw bedrijf of overheidsorganisatie ook de kracht van TikTok gaat inzien. Een prachtig platform waarmee je jongeren aanspreekt, veel conversie genereert, jouw boodschap kunt inzetten voor een groot publiek en met humor en creativiteit kunt spelen.

Mocht je meer willen weten over hoe je TikTok inzet, stel dan je vragen in de reacties hieronder.