Social media

Zo werkt het algoritme van TikTok

0

Het algoritme van TikTok zorgt ervoor dat je een gepersonaliseerde ervaring hebt in de ‘For You feed’. Met natuurlijk als doel dat je zoveel mogelijk tijd op het platform doorbrengt. Maar hoe werkt het TikTok-algoritme eigenlijk? En wat kun je doen om jouw feed nóg leuker te maken? TikTok deelt nu zelf welke factoren een rol spelen.

Zelf interesses instellen

Als je voor het eerst op TikTok komt, krijg je de mogelijkheid om uit een aantal interesses te kiezen. Waaronder dansen, comedy en ook iets dat ‘vreemd bevredigend’ heet. Je kunt deze stap ook overslaan, maar het kan helpen om al meteen een feed te krijgen die al iets meer op jouw smaak aansluit.

TikTok interesses kiezen voor het algoritme.

De belangrijkste factoren van het TikTok-algoritme

Ik sloeg deze eerste stap wel over. Dit had tot gevolg dat mijn For You feed begon met een random verzameling van filmpjes met flauwe pranks, Nederlandse tieners die zich vervelen op school (dit was nog voor de coronacrisis) en mensen in Saoedi-Arabië die hun dure wagens showen. Ik vond er op dat moment niet veel aan.

Maar gaandeweg zag ik steeds meer filmpjes die op mijn interesses (en leeftijd) aansloten. En dat komt door hoe het algoritme rekening houdt met je interacties op het platform. TikTok noemt een aantal factoren die een rol spelen.

1. Gebruikersinteracties

Het algoritme houdt in de gaten welke video’s je liket of deelt, waar je reacties achterlaat, welke accounts je bent gaan volgen, en welke video’s je zelf maakt. Maar ook als je hashtags, geluiden, effecten of trending topics op het Discover tab verkent, heeft dat invloed op je feed.

2. Informatie over de video

Ook volgt TikTok de inhoud van de video’s waar je interactie mee hebt. Het gaat dan onder andere om captions, het geluid en hashtags. Ik heb inderdaad al meegemaakt dat als ik een bepaalde challenge leuk vind, ik vervolgens nog véél meer video’s met hetzelfde geluid aangeboden krijg.

TikTok-hashtags.

3. Device en accountinstellingen

Denk hierbij aan de ingestelde taal en land op je telefoon en het type device. TikTok geeft wel aan dat deze factoren een lager ‘gewicht’ hebben dan andere, omdat gebruikers ze niet actief als voorkeur benoemen.

Factoren wegen

Het algoritme geeft aan elke factor ook een bepaald gewicht. Ze geven daarbij het volgende voorbeeld: als je een lange video van begin tot eind bekijkt, krijgt dit een hogere score dan of de maker van de video en jij uit hetzelfde land komen.

Ook geeft TikTok aan dat een hoog aantal volgers, en of je voorheen een video hebt gepost die veel engagement heeft gekregen, géén directe factoren zijn in het algoritme. Bij een hoog aantal volgers is wel de kans trouwens wel groter dat de video meer views krijgt.

Minder, minder, minder van dit!

Zie je video’s in je feed die je niet leuk vindt? TikTok biedt je de mogelijkheid om zelf aan te geven waar je minder van wil zien. Houd je vinger lange tijd op de video gedrukt, dan krijg je de mogelijkheid om aan te geven dat je ‘niet geïnteresseerd bent’. En je kunt ook vervolgens aangeven of je geen video’s meer van deze maker wil zien, of dat je alleen video’s met dit geluid wil mijden.

TikTok instellingen minder van dit soort content.

Tegen de filterbubbel

TikTok wil voorkomen dat je niet te veel in een filterbubbel terecht komt (als personalisatie té ver doorslaat).

Allereerst zorgen ze ervoor dat je niet te veel van hetzelfde achter elkaar ziet. Zo zul je niet twee video’s met hetzelfde geluid of van dezelfde maker achter elkaar zien. Ook zullen ze af en toe content aanbieden die juist buiten je interesses lijkt te liggen. Dit doen ze bewust (en ze geven in het bericht zelfs aan dit heel belangrijk te vinden), om voor diversiteit in de For You feed te zorgen.

Zo ontdek je nieuwe categorieën, nieuwe makers en leer je nieuwe ideeën kennen. En zo leert het algoritme weer welke content populair is onder grotere groepen.

Groeien op TikTok

Als je zelf video’s maakt, dan kun je deze kennis over het algoritme ook gebruiken om op TikTok te groeien qua views, volgers en engagement. Mijn collega Joy deelt de volgende tips in haar artikel:

  1. Post regelmatig
  2. Doe mee met trends en challenges
  3. Creëer boeiende en originele inhoud
  4. Gebruik relevante en trending hashtags
  5. Analyseer je content met TikTok Pro

Veel tijd besteden op TikTok

Na enkele uurtjes op TikTok bestaat mijn For You feed inmiddels uit een verslavend leuke mix van grappige video’s met millennials, kattenfilmpjes, Star Wars en creatieve uitspattingen van kunstenaars (en nog veel meer). Maar als jij op TikTok zit, zul je weer compleet andere content zien.

Hier lees je meer informatie over het TikTok-algoritme en de werkwijze. Wat mij trouwens aan het eind van dat bericht nog opvalt, is dat ze een ‘Transparancy Center’ hebben opgericht, waar genodigden meer inzicht kunnen krijgen in de source code, het kunnen testen en evalueren. Gezien de kritiek die het platform krijgt (en de privacyzorgen die er bestaan), vraag ik me af: pr-stunt of oprecht goede zet? Wat denk jij?