Social media

Groeien op TikTok: zo krijg je meer volgers & views

0

“TikTok is toch die app voor jongeren die dansjes doen?” Deze vraag krijg ik regelmatig. Eerst was ik ook sceptisch, nu ben ik helemaal om (#quarantinelife). Dit nu oh-zo booming social platform is misschien ooit zo begonnen, maar inmiddels is het veel meer dan alleen ‘dansjes doen’. De app biedt veel mogelijkheden, ook voor bedrijven. Maar hoe val je op en creëer je meer views en engagement?

Het TikTok-algoritme

Het algoritme blijft altijd een beetje een mysterie en er is geen specifiek antwoord op de vraag hoe het precies werkt. Maar je kunt alsnog veel doen om te groeien.

Het verschil tussen Instagram en TikTok

Bij Instagram wil je vooral in de timeline van je volgers terechtkomen. Des te meer volgers je post liken (en erop reageren), hoe groter de kans dat je account groeit. Op Instagram creëer je content voor je specifieke doelgroep. Via de Ontdek-optie zie je ook content van anderen, bijvoorbeeld wat je zelf eerder hebt gezien of wat je volgers hebben geliket. Maar op Instagram bekijk je toch vaker de content van je eigen connecties.

Bij TikTok heb je deze scheiding tussen ‘content van de personen die je volgt’ en ‘content van onbekenden’ ook. Je hebt de volgend-pagina (Following), in deze tijdlijn zie je alle content van de accounts die je volgt. Daarnaast heb je de Voor jou-pagina (For You Page), hier zie je de content van onbekenden. De For You Page wordt het meest bekeken en hier kun je eindeloos scrollen door alle content.

Oftewel: bij Instagram volg je de content van je volgers, bij TikTok zie je juist nieuwe trends en content van anderen op de For You Page (ook wel ‘FYP‘ genoemd).

Het verschil tussen je volgers op TikTok en Instagram.

Maar waar is de For You Page op gebaseerd? TikTok laat content zien waarvan de app denkt dat je die content wil zien. Als je bijvoorbeeld een bepaald geluidsfragment vaak hoort en je die video’s liket, dan bepaalt TikTok voor jou dat je dit soort video’s leuk vindt. Hierdoor heb je als gebruiker eindeloze mogelijkheden om een (nieuw) publiek te bereiken. Als je op de For You Page van anderen terechtkomt, bereik je dus nieuwe doelgroepen.

Maar hoe groei je op TikTok?

Je bent eindelijk vol enthousiasme begonnen met het maken van een video, je bent er blij mee, publiceert ‘m… en het aantal views valt je toch tegen. Je wil met je video natuurlijk een zo’n groot mogelijk publiek bereiken.

Bij Instagram ligt de focus onder andere op zoveel mogelijk volgers, zodat je content door zoveel mogelijk mensen wordt gezien. Bij TikTok gaat het vooral om de views en engagement van je video’s. Juist omdat de meeste gebruikers de meeste tijd doorbrengen op de FYP, kan je video al veel views krijgen zonder dat je veel TikTok-volgers hebt. Oftewel: je kunt dus ook viral gaan zónder ‘TikTok-famous’ te zijn.

Dat maakt het interessant. Hoe meer mensen je video zien (stijging views) en hoe meer gebruikers je video leuk vinden (stijging likes en reacties), des te groter de kans dat je op de FYP terechtkomt.

Er zijn verschillende factoren die meespelen om je bereik en betrokkenheid te vergroten:

  1. Post regelmatig
  2. Doe mee met trends en challenges
  3. Creëer boeiende en originele inhoud
  4. Gebruik relevante en trending hashtags
  5. Analyseer je content met TikTok Pro

1. Post regelmatig

Videomakers worden beloond die regelmatig (boeiende inhoud) posten. Het liefst zelfs 1 tot 3 keer per dag.

2. Doe mee met trends en challenges

Trends maken een groot deel uit van wat TikTok bekend maakt. TikTok daagt mensen uit om hun creativiteit te laten zien en hun eigen draai te geven aan een trend. Deze challenges draaien meestal rond een specifiek, thema, geluid, video-effect of een combinatie van dit.

Populaire TikTok’ers en influencers hebben ontdekt dat het inspelen op trends en challenges hen hebben geholpen bij hun TikTok-succes. Je herkent de trends en challenges doordat je veel video’s met bijvoorbeeld hetzelfde liedje op je FYP voorbij ziet komen. Alle challenges hebben ook hun eigen hashtag, daar kun je ze ook aan herkennen, zoals bijvoorbeeld #wipeitdown.

Accepteer cookies

Zodra je een trend ziet, bedenk dan een manier om het eigen te maken. Je video’s worden eerder geliket als ze een originele invalshoek hebben. Als mensen echt om je content kunnen lachen of zodra het heel herkenbaar is, is de kans groter dat je groeit.

3. Creëer boeiende en originele inhoud

Het is belangrijk om content te maken die je doelgroep interessant vindt. En dat mag soms ook zeker met een knipoog. TikTok houdt rekening met de populariteit van je video. Als je veel tijd op de app doorbrengt, kom je er vanzelf achter wat de trends zijn. Vervolgens kun je bedenken hoe je die trends voor jezelf of voor je eigen merk/organisatie kunt inzetten. Hoe origineler je bent, des te groter de kans dat je content wordt gewaardeerd.

Een aantal praktische tips op een rij:

  • Maak verticale video’s
  • Houd het beknopt (in de eerste seconden moet de kijker al geboeid zijn; een sterk begin zorgt ervoor dat je kijkers blijven kijken)
  • Wees authentiek en maak je inhoud persoonlijk (bijvoorbeeld door middel van persoonlijke situaties of behind the scenes)
  • Bedenk wat je inhoud aantrekkelijk zal maken
  • Beschrijf je video: doe dit in de video zelf met de tekst-functie en/of in de beschrijving eronder

Voor bedrijven is het ook niet erg om eerst een beetje van het merk af te wijken. Op TikTok komt authenticiteit voor esthetiek. Het is juist goed om iets nieuws te proberen. Blijf persoonlijk en zorg er voor dat je blijft experimenteren, zodat je weet wat wel of niet werkt.

4. Gebruik relevante en trending hashtags

Net als op andere social kanalen is het belangrijk om (relevante) hashtags te gebruiken bij je video’s. Hashtags kunnen misschien nog wel belangrijker zijn op TikTok, omdat het van invloed kan zijn op het algoritme en je dus meer aandacht kunt krijgen voor je inhoud. Het gebruiken van de juiste hashtags op TikTok is cruciaal en kan het verschil maken tussen 100 en 10.000 views.

Aan wat voor hashtags moet je dan denken? De meeste mensen zijn geneigd om onder elke video #fyp of #foryoupage te gebruiken. Voorheen (en nog steeds wel) werden deze hashtags gebruikt om (hopelijk) eerder gezien te worden op de For You Page, maar deze zijn inmiddels veel te algemeen en te vaak gebruikt. Gebruik dus specifieke en relevante hashtags die echt iets over jouw content zeggen.

Het gebruik van hashtags op TikTok.

Als je een hashtag typt, dan zie je veel andere suggesties met daarachter hoe vaak die hashtag is gebruikt. Is een hashtag 80 miljoen keer gebruikt? Doe het dan niet, je video verdwijnt als een speld in een hooiberg. Is een hashtag maar 3 keer gebruikt? Dan is ie waarschijnlijk weer te niche. Probeer een middenweg te zoeken of kijk bij andere gebruikers – die dezelfde soort video’s als jij maken – welke hashtags zij gebruiken. Speel er een beetje mee, experimenteer en ontdek wat het beste voor jou werkt.

5. Analyseer je content met TikTok Pro

Het is niet alleen voor bedrijven interessant om in de statistieken te duiken, maar ook voor jezelf. Met TikTok Pro krijg je veel informatie over je volgers en content. Je kunt onder andere zien waar je volgers vandaan komen, wanneer ze het meest actief zijn en hoe lang ze je video bekijken. Daar kun je dan op inspelen. En het mooie is: het is helemaal gratis!

TikTok voor bedrijven

TikTok is (nog) niet per se geschikt voor conversie, maar biedt wel goede mogelijkheden om in contact te komen met nieuwe doelgroepen. De app geeft namelijk prioriteit aan entertainment en authenticiteit boven commercie. Merkbekendheid en betrokkenheid moeten voorop staan in je strategie.

Het is met name belangrijk dat je content aanspreekt bij je doelgroep en je op die manier ‘de aandacht pakt’.

Adverteren

Momenteel zie je al af en toe een paar advertenties voorbijkomen, want sinds kort is adverteren op de app ook mogelijk. Zo zijn er vijf advertentiemogelijkheden. Ik ga hier niet uitgebreid op in, maar in dit artikel lees je wat deze mogelijkheden precies betekenen en hier lees je wat het kost om te adverteren.

Adverteren op TikTok is interessant als je doelgroep hier aanwezig is of als je nieuwe doelgroepen wil aanspreken (zo kun je bijvoorbeeld de jongere generatie alvast ‘warm maken’ voor je bedrijf of merk). Je kunt gebruikers omzetten in ambassadeurs.

Zoals ik hiervoor ook aangaf: TikTok bepaalt de feed op basis van kijkvoorkeuren en gewoonten. Hierdoor kun je, bij relevante content, nog meer zichtbaarheid bereiken. Daarnaast werkt TikTok aan manieren om direct te kunnen winkelen in de app.

Virtual coins

Ook op TikTok is het mogelijk om live te gaan. Dit kan als je 1.000 of meer volgers hebt. Stel dat je live gaat, dan kunnen kijkers je een zogenaamde fooi geven door middel van ‘virtual coins‘. 100 virtual coins staan gelijk aan 1 dollar en kunnen omgezet worden in echte dollars. In ruil geven de makers van een video dan bijvoorbeeld een shoutout naar de fans die een donatie geven of geven ze antwoord op hun vragen. Mocht je ervoor kiezen om live te gaan, bedenk vooraf wat je ermee wil bereiken en hoe je de livestream wil insteken.

Het starten van een live-opname op TikTok.

Meer engagement = meer views

Het is dus belangrijk om mee te doen met de trends en content te maken waarbij je de meeste interactie creëert. Door likes, comments en shares stijgt je aantal views en wordt je video vaker gezien en met meer mensen gedeeld. TikTok houdt rekening met de populariteit van je video en beloont je als je regelmatig post. Blijf ook experimenteren om te kijken wat voor jou of jouw bedrijf het beste werkt. Zodra je je ‘niche’ hebt gevonden, deel je je inhoud met de juiste doelgroepen (die jouw content weer delen).