Social media

Hashtags op TikTok: zo vergroot jij je bereik

0

Naast dat TikTok leuk tijdverdrijf is voor tijdens een quarantaine-periode, voorziet het platform in de behoefte naar meer videocontent én is dit sociale medium ook interessant voor commerciële doeleinden. In 2021 is de optie om TikTok-advertenties te plaatsen toegevoegd. Daarnaast werken steeds meer bedrijven samen met TikTok-influencers en er wordt zelfs gewerkt aan een speciale livestream shopping-feature. Wat is belangrijk op TikTok? Het gebruik van #hashtags!

Waarom zijn hashtags ook al weer belangrijk?

Aan het begin van de corona-epidemie kreeg TikTok ons aan het dansen. Met de hashtag #savagelovechallenge kwamen we allemaal in beweging op het liedje ‘Savage Love’ van Jason Derulo. Jason had het dansje op TikTok gezet en zijn volgers uitgedaagd om mee te doen. De challenge (en het nummer) werd een wereldwijde hit! Zoek deze hashtag maar eens op. Dan vind je genoeg gerelateerde content.

Het gebruik van dit soort hashtags helpt je bij het vergroten van je bereik. Zeker als ze vaker gebruikt en gezocht worden. En dat zorgt op zijn beurt weer voor het groeien van je account.

Hashtags helpen bij het vinden en delen van content. Op Twitter kun je via een hashtag deelnemen aan gesprek, op Instagram vind je via hashtags gerelateerde foto- en video-content en op TikTok kun je via hashtags deelenemen aan een challenge. Als je post veel geliket, doorgestuurd en bekeken wordt, kun je viral gaan en op de ‘voor jou’-pagina van veel gebruikers terechtkomen (for you page, ook wel: fyp).

Op TikTok is de beschrijving onder de post minder belangrijk dan op andere socialmediakanalen. Hier is dan ook maar beperkte ruimte voor. Alles moet gezegd, belicht of uitgebeeld worden in je video, want ‘lezen’ willen we niet meer. Gebruik deze ruimte voor leuke emoji, een bondige omschrijving en goed vindbare hashtags.

Hashtags op TikTok voor campagne- of marketingdoeleinden

TikTok introduceerde in 2021 advertenties op het platform. Dit creëert kansen voor jou om verschillende doelen op te stellen en crossmediaal te adverteren. Met meer dan een miljard gebruikers is jouw doelgroep hier vast te vinden. In 2020 zat 35% van de 18- tot 25-jarigen, 28% van de 13- tot 17-jarigen en 22% van de 25- tot 34-jarigen op TikTok, zo meldt Marketing Rumors. Het is dus al lang niet meer zo dat alleen jongeren op het platform zitten.

En hashtags mogen niet ontbreken in jouw campagneplan. Omdat TikTok een heel ander soort platform is dan bijvoorbeeld Instagram, waar een mooie afbeelding en illustraties niet genoeg zijn, moeten er contentstrategieën ontwikkeld worden en moet er tijd worden geïnvesteerd in het maken van video-content.

Starten met je hashtag-plan voor een groter bereik

Een goede lijst aan hashtags opstellen is belangrijk voor je posts. Welke gebruik je? En welke hashtags zorgen voor meer zichtbaarheid? En hoeveel gebruik je er?

Allereerst moet je een herkenbaar merk opbouwen. TikTokkers gaan niet zomaar jouw hashtags gebruiken. Het is daarom handig om aan het begin de nu al populaire hashtags te gebruiken. Deze populaire hashtags zorgen ervoor dat je sneller op de ‘voor jou’-pagina terechtkomt. En als gebruikers bijvoorbeeld zoeken naar bepaalde TikToks op het gebied van kledingtrends in 2022, zullen ze sneller zoeken op #kleding en #trends dan op #kledingwinkelbijSara.

Je kunt dan misschien denken: er is veel content te vinden onder die hashtag en daardoor raak ik ondergesneeuwd. Maar dat gebeurt altijd. Als jij iets post, posten andere ook. Het is daarom belangrijk om actief te blijven en minstens elke dag 1 tot 3 keer te posten. En nog een tip voor meer zichtbaarheid: ga af en toe live!

De populaire hashtags op TikTok

Wat zijn populaire hashtags op TikTok? Ik loop er een aantal langs:

#fy,  #fyp of #foryou

Deze hashtags kun je gebruiken om sneller op de ‘voor jou’-pagina terecht te komen. Je hebt namelijk een pagina met TikToks van mensen die je volgt en een voor jou pagina met willekeurig gekozen TikToks op basis van jouw algoritme.

#challenge of de specifieke naam van de challenge

Als je dan ook nog de muziek erin bewerkt is je post helemaal klaar. Op TikTok is muziek erg belangrijk, je kunt zowel door het opzoeken van muziek en hashtags gezochte content ontdekken.

#viral

Deze hashtag gebruiken TikTokkers vaak, zodat hun content sneller viraal gaat.

Naast bovenstaande hashtags zijn er natuurlijk hashtags die specifiek passen bij jouw bedrijf en dus relevant zijn om te plaatsen. Denk voor een kledingwinkel aan #kleding, een marketingbedrijf kan #marketing gebruiken en een koffietent #koffie.

Wil je een bepaalde groep aanspreken? Zorg dan dat je gebruikmaakt van relevante hashtags, zoals #vegan #duurzaam of #shoplocal. Naast deze populaire hashtags is er ook een top 10 van TikTok-hashtags.

Is jouw bedrijf klaar voor een campagne?

Je bedrijf begint te groeien, de volgers en bestellingen of aanvragen stromen binnen, en het team zit te denken aan een (eerste) online campagne. Het is goed om met het bereik dat je nu hebt een trouwe community te bouwen.

Hierbij zullen de algemene hashtags prima werken, maar is het ook effectief en vooral leuk om je eigen hashtag te ontwikkelen. Door je hashtag onder de aandacht te brengen, en de community aan te zetten om deze ook te gebruiken, zorg je voor user-generated content.

Hoe kies je de juiste hashtags voor je campagne?

Zorg dat je hashtag herkenbaar is en past bij jouw merk, maar vooral ook makkelijk in gebruik is. Het is slim om een hashtag te kiezen die in het algemeen nog niet (veel) gebruikt wordt. Zo zorg je ervoor dat mensen via deze hashtag voornamelijk jouw content te zien krijgen. Daarnaast is het belangrijk om de hashtag-check uit te voeren voor het behalen van meer succes.

Een goed voorbeeld van een succesvolle campagne–hashtag is die van online fashion bedrijf Loavies. Met de campagne roepen zij hun klanten op de kleding die zij hier besteld hebben te laten zien met de #girlsgoneloavies. Je wordt onderdeel van de ‘club’ en die inclusiviteit is precies wat mensen zoeken bij je merk.

@itslunamariax

Je huisnummer + 5 is hoevaak je nog viral gaat dit jaar ?? @loavies #girlsgoneloavies #foryou

? CLBROMEOVIBECHALLENGE – clbromeo

Accepteer cookies

Waardevolle aanvullingen

Dus, die hashtags zijn belangrijk. Dat weten we nu. Maar vergeet niet dat hashtags alleen een hulpmiddel zijn voor meer zichtbaarheid en bereik. Om volgers te krijgen moet je content leuk, inspirerend en interessant zijn. Om trouwe volgers te behouden en een goede band op te bouwen, moet je content waardevol blijven.

Duik dus maandelijks in je contentstrategie en blijf actief bezig met de kwaliteit. Zoek gerelateerde hashtags en bekijk die van concurrenten om geïnspireerd te raken.

Op TikTok is het algoritme razendsnel. Gebruikers scrollen snel door, dus de eerste 2 á 3 seconden zijn heel belangrijk om de aandacht te trekken. Ook als je maar 10 volgers hebt, kan jouw video door honderden mensen bekeken worden. Hierbij is de kwaliteit van je content van belang. Gebruikers drukken op het plusje (volgen) als ze je content leuk vinden.

Crossmediaal werken zal zeker helpen bij de opbouw van jouw merk. Heb je meer dan duizend volgers op Instagram? Licht ze hier dan in over jouw splinternieuwe TikTok-account!

Hoe houd je je content waardevol?

Blijf origineel en creatief. Ga aan de slag met zelfbedachte challenges en verzoek ze naar de livestream te gaan. Onderzoek je doelgroep en kom erachter wat zij leuk vinden om te zien. Doe inspiratie op bij andere accounts en houd je ogen gericht op het doel van jouw TikTok-account met behulp van de waardevolle hashtags. Lekker aan de slag met die videocontent!