Social media

Campagne op social media? Doe de #hashtagcheck

0

Bij grote evenementen is al langer een bekend verschijnsel: de inzet van hashtags om te zorgen dat alle socialmedia-uitingen makkelijk vindbaar zijn en met elkaar worden verbonden. Het afgelopen jaar voerde de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland in nauwe samenwerking met het ministerie van Economische Zaken, andere ministeries en de KvK een online campagne, waarin we niet onszelf, maar ondernemers in het middelpunt zetten. Het gebruik van een centrale hashtag leverde veel succes op, we delen onze ervaringen graag met jullie.

De aanleiding: in juli 2016 werd Nederland uitgeroepen tot innovatieleider in Europa. Dat was voor ons het moment om te starten met de online campagne #NLinnovatief. In deze campagne komen mooie voorbeelden aan bod die laten zien dat (en waarom) Nederland leidend is in innovatie. Dit was ook de impliciete boodschap. Het doel was anderen te bereiken, te inspireren en uit te nodigen om hun voorbeelden ook te delen. Uiteindelijk was het bereik 15 miljoen en zagen we zo’n 25.000 likes en retweets. Het meest trots zijn we op de 750 Twitteraars die de hashtag gingen gebruiken mooie voorbeelden deelden.

Wij hebben deze hashtag zeer zorgvuldig gekozen. Als je een nieuwe hashtag wil lanceren omdat je een eigen community wil opbouwen, hoe ga je dan te werk? Onze ervaring bij het kiezen van de juiste hashtag hebben we samengevat in onderstaande lijst: de hashtagcheck.

Hashtagcheck

Voordat je begint: check eerst of de hashtag die je in gedachten hebt al bestaat/in gebruik is, als hashtag en/of als gebruikersnaam. Zo ja: ontstaat verwarring als jij hem ook inzet? Wil je geassocieerd worden met de bestaande tweets/persoon?

Hashtagcheck

Een krachtige hashtag is:

 • eenvoudig te onthouden / communiceren
 • aansprekend
 • herkenbaar
 • zo origineel mogelijk (check ook accounts): voorkom foute associaties. Bij gebruik van een bestaande hashtag verstoor je de conversatie en/of gaan je tweets verloren in een stroom van andere tweets en bereik je je doelgroep dus niet.
 • kort en krachtig: houd ruimte over voor je boodschap
 • duidelijk
 • Positief, trots: iets wat je graag wil delen, waar je bij wil horen.
 • Uitnodigend
 • Bevat geen leesteken: bij een leesteken wordt de hashtag afgebroken.

De hashtag als kloppend hart van de campagne

Natuurlijk bén je er nog niet met een goed gekozen hashtag. Elke campagne heeft een goede campagnestrategie nodig, waarin goed is nagedacht over alle onderdelen, zoals doel, timing, keuze van middelen en kanalen, analyse en bijsturing.

10 stappen naar succes

 1. Begin met een strategie: stel doel, boodschap, doelgroep en KPI’s vast.
 2. Bedenk een goede hashtag.
 3. Breng (potentiële) ambassadeurs in kaart (ook in je eigen organisatie), ken hun invloedssfeer/netwerk. Dit kan uitgebreid met tools als Coosto, maar je kunt ook klein en ‘handmatig’ starten.
 4. Zet de hashtag in de bio van je organisatie.
 5. Maak een contentkalender. Een goede kalender bevat een duidelijke planning met onderwerpen, socialmedia-boodschappen en afbeeldingen. Meestal met een zorgvuldig ingevulde korte termijn en een lange termijn op hoofdonderwerpen. Op deze manier creëer je een continue stroom van communicatie. Dit maakt de uitvoering werkbaar. Door deze kalender te delen met je ambassadeurs, zijn ze goed op de hoogte. Ze worden meer betrokken en ze zullen actiever berichten delen. Een aantal ambassadeurs zal zelfs graag meewerken aan het invullen van de contentkalender.
 6. Breng je ambassadeurs in stelling. De ambassadeurs die in de werkrelatie dichtbij staan, kun je vrij eenvoudig direct uitnodigen en informeren. Voor de communicatie kun je een appgroep maken. De ambassadeurs die wat verder van je organisatie afstaan, kun je via mail benaderen en informeren. Met beide groepen deel je de contentkalender.
 7. Gebruik beeld of beeld waarin tekst is verwerkt. Beeld zorgt voor meer interactie en een groter bereik.
 8. Monitor conversaties met de hashtag.
 9. Meet de effecten, analyseer en stuur zo nodig bij.
 10. Evalueer (doel, doelgroep, KPI’s bereikt?) en leer.

Wat leverde het op?

We gebruiken #NLinnovatief als paraplu om onderwerpen te verbinden, om organisaties aan het onderwerp te binden en om ondernemers te informeren en inspireren. We ontdekten bovendien dat het gebruik van een hashtag goed is voor:

 • De afstemming met partners, social ambassadeurs en stakeholders.
 • Het vergroten van engagement.
 • Het vergroten van bereik.
 • Het evalueren van bereik, gebruik, interactie en actoren.

Inzet van hashtags in diverse socialmedia-kanalen zorgt voor crosschannel verbinding. Steeds meer ambassadeurs gebruiken de hashtag op LinkedIn en #NLinnovatief verschijnt zelfs op Facebook en Instagram.

Vindbaar in zoekmachines

Ook hebben we ervoor gezorgd dat de hashtag goed vindbaar is in de zoekmachines. Dit hebben we gedaan door de hashtag op meerdere pagina’s en op meerdere niveaus op onze website te vermelden. We hebben bovendien gebruik gemaakt van SEA (Search Engine Advertising). Het maakt een campagne zichtbaar, vindbaar en herkenbaar op meerdere kanalen. De kanaalkeuze is aan te passen aan type content. Hierbij vullen de diverse uitingen elkaar aan en versterken ze elkaar.

Resultaten in het eerste jaar van #NLinnovatief

De resultaten in het eerste jaar: via de hashtag realiseerden we een bereik (mensen die een bericht met #NLinnovatief op hun timeline hebben kunnen zien) van 15 miljoen mensen en een interactie (tweets, retweets, likes) van 25.000. Dit sneeuwbaleffect bereikten we, doordat binnen een kwartaal 750 ambassadeurs actief hun betrokkenheid toonden. Dat het twitteraccount van @MinPres hierbij hoort, maakt ons extra trots!

Accepteer cookies

Het feit dat anderen/influentials je hashtag delen en gebruiken is niet alleen fijn, het vergroot ook de geloofwaardigheid en kracht van je campagne en zorgt voor variatie, een groot bereik en groepsgevoel/community. Mooie voorbeelden hiervan zijn het gebruik van de hashtag door belangenorganisaties en door commerciële organisaties.

Accepteer cookies

Accepteer cookies

Verbeterpunten

We zijn zelf wat overdonderd door het succes van #NLinnovatief. Dat betekende dat we gaandeweg steeds meer uren moesten besteden aan de campagne, bijvoorbeeld aan het informeren van onze ambassadeurs. Dat hadden we achteraf gezien ruimer moeten inschatten.

Ook vinden we het erg jammer dat we de mogelijkheden van Instagram niet hebben benut. Als je kijkt naar wat we in een jaar aan beeld hebben gemaakt en verzameld, dan hadden we daar op Instagram veel mee kunnen doen. Daar is de hashtag bovendien minstens even belangrijk als op Twitter.

Accepteer cookies

Einde?

Aanvankelijk was het plan de campagne na een jaar te beëindigen. Totdat het nieuws kwam, dat Nederland opnieuw innovatieleider is – en zelfs is gestegen in de ranglijst. Reden genoeg om het online feestje dus nog even te blijven vieren!

Zo ontdekten wij het laatste grote voordeel van deze hashtag als middelpunt van de campagne: een goede hashtag heeft een lange houdbaarheid. #NLinnovatief wordt nog steeds gebruikt door onze ambassadeurs. Zoals door het ministerie van I&M hierboven op 7 september. We ontwikkelen op dit moment een vervolgcampagne voor de komende jaren. Uiteraard kijken we ook hoe we Instagram daarin een mooie plek kunnen geven

Bonustips voor je campagne:

 • Promoot de hashtag, bijvoorbeeld op je website, maar ook offline (op evenementen, in promotiemateriaal, en zet het in je handtekening).
 • Wees consistent.
 • Denk aan timing en de lengte van je berichten.
 • Doseer je berichten.
 • Heb geduld, zeker bij introductie van een nieuwe hashtag.
 • Zet organische tweets in naast advertenties.
 • Combineer tweets met content op je website.
 • Zoek naar haakjes, ook buiten je eigen terrein. Dat kan zelfs letterlijk geografisch, in ons geval door Nederlandse ondernemers te attenderen op interessante innovaties uit het buitenland.
 • Wees sociaal op social media. Gun anderen ook het podium, bijvoorbeeld met mentions.
 • Begin je tweet niet met een @(mention): dan bereik je alleen de houder van dat account plus wederzijdse volgers. Een punt voor de @ lost dit probleem op – of je plaatst de mention verderop in de tweet.
 • Beloon de positieve bijdragen, bijvoorbeeld met een bedankje/like of een RT, of voeg iemand toe aan een Twitterlijst (je hoeft diegene niet te volgen).
 • Gebruik Twitter Moments, een collectie van een aantal tweets waarmee je een verhaal maakt. Zie ook het interview van Frankwatching-auteur Maaike Gulden met Jeffrey Graham (head of research Twitter).
 • Stem voor je hashtag – net als bij andere communicatie-uitingen – je taal(gebruik) af op je doelgroep en je doelstelling. Wil je met je hashtag meer traffic naar je website krijgen? Gebruik dan voor je hashtag dezelfde taal als je content.

Wat zijn jouw ervaringen met het gebruik van hashtags in online campagnes? Of heb je misschien een vraag? We horen het graag via de reactiemogelijkheid hieronder.

[Redactie update 17 september 2017: extra bonustip toegevoegd.]