Social media

Hashtags zinloos? Niet als je met unieke thema-hashtags werkt

0

“Ik klik zelf eigenlijk nooit op hashtags, dus volgens mij hebben ze niet zoveel nut.” Herkenbare gedachte? Dan alvast tip één: klik juist op de hashtags die je onder je eigen post zet. Je wil op z’n minst weten of je in goed hashtag-gezelschap bent en waar je potentieel naar verwijst.

Zo gebruikte een theater meermaals de hashtag #Do in hun bericht over het optreden van dus zangeres Do. Eén klik verder kwam je op een overvloed aan dubieuze Koreaanse posts. Je snapt het: averechts effect.

Ik ben de eerste die het nut in twijfel trekt van enkele of juist een hele lading hashtags onder je posts. De discussie rondom hashtags barst sowieso eens in de zoveel tijd los. De ene week moet je 20 hashtags gebruiken om algoritmes te verleiden en even later gaat het gerucht dat platformen mogelijk afscheid nemen van hashtags.

Er is echter één hashtag-toepassing die alle discussies tot nu toe heeft doorstaan.

En dat is de unieke thema-hashtag als call-to-action.

  • Een unieke hashtag bundelt alleen berichten van jou of jouw organisatie rondom een terugkerend onderwerp.
  • Je plakt de hashtag niet zomaar onder elk bericht, je maakt er een duidelijke call-to-action van.

Als je ze slim inzet, blijft je ideale publiek langer bij jouw content, wordt de kans op bereik en interactie groter en groei je in autoriteit rondom jouw onderwerpen.

Het is supersimpel. Ik leg het je stap voor stap uit en weet zeker dat je me dan laat weten: ‘Nou ja zeg, dat ik dat zelf niet had bedacht!’

Stap 1. Onderzoek en ‘claim’ unieke hashtags

Je zoekt hashtags die de lading dekken van berichten rondom relevante onderwerpen en die nog niemand gebruikt. Een goed startpunt zijn de contentpijlers of -thema’s die steeds terugkeren in je socialmediacontentkalender. Bijvoorbeeld #talentenvanbedrijfx voor employer branding, #KrullenvanKim voor de tekeningen van Kim of #Energiecoach_Mattie voor de wekelijkse energietips van Mattie.

Unieke hashtags zoeken voor alle kanalen is een tijdrovende klus. Gebruik ChatGPT in je zoektocht met bijvoorbeeld deze prompt:

Bedenk 10 unieke hashtags voor het kanaal Instagram die nog niet worden gebruikt met daarin de woorden ‘uniek’ en ‘hashtag’. De hashtags mogen niet langer zijn dan 25 karakters.

Unieke hashtags voor meer autoriteit

Je kunt de vraag eindeloos herhalen en aanpassen, totdat je de perfecte unieke hashtag hebt bedacht. Test de hashtag per kanaal waar je ze gaat gebruiken. Zijn er nog geen berichten met deze hashtag, dan heb je beet. Dit doe je vervolgens voor elk contentthema waarbinnen je regelmatig post.

Stap 2. Creëer unieke timelines

Elk bericht dat binnen zo’n thema valt, krijgt natuurlijk de thema-hashtag. En je voegt de hashtag met terugwerkende kracht toe aan alle oudere posts die ook binnen dit contentthema vallen. Zo krijgen oudere waardevolle posts weer  nieuwe aandacht en bereik.

Je unieke thema-hashtag knoopt al jouw posts aan elkaar en creëert een nieuwe unieke thema-timeline.

voorbeeld hashtag cta Dutch cell Dogs

Neem de stichting Dutch Cell Dogs. Zij posten regelmatig tips over het opvoeden van asielhonden. Deze posts zijn gebundeld met de unieke hashtag #AsielHondenTips.

Net zo regelmatig posten ze fragmenten uit het #Dagboekvaneengedetineerde die onder begeleiding asielhonden trainen en daarover een dagboek bijhouden. Klik er maar eens op, dan zie je meteen wat ik bedoel met een ‘thema-timeline’.

Stap 3. Maak van hashtags een call-to-action

Je plakt de hashtag niet zomaar onder je bericht, je maakt er een duidelijke en verleidelijke call-to-action van. Want iedereen snapt dat je op een hashtag kunt klikken, maar dat wil niet zeggen dat ze het ook doen. Kijk maar naar je eigen nalatige hashtag-klikgedrag.

Je legt bijna letterlijk uit dat ze op je hashtag moeten klikken. Niet omdat de lezer van je bericht dom is. Wel omdat ze supersnel afgeleid zijn. Aan jou om de kans zo groot mogelijk te maken dat ze op je hashtag klikken.

Waarom is dat belangrijk?

Iedereen die bij je hashtag is aangekomen, is gestopt met scrollen en heeft je bericht bekeken en/of gelezen. Je hebt het dus tegen een voor jou relevante lezer. En de kans is groot dat die lezers nieuwsgierig zijn naar meer.

Je wil nu NIET dat ze doorscrollen.
Je wil ze NIET van hun favoriete kanaal wegtrekken met een link naar je website.
Je wil WEL dat ze nog meer van je lezen/bekijken.

Voila: je unieke hashtag to the rescue. Want daarmee bied je ‘meer van dit’ zonder ze weg te sturen.

Een paar voorbeelden hoe je die hashtag als call-to-action onder je bericht zet.

❌ #AsielHondenTips
✅ Blijf ons volgen, want onze hondentrainers delen elke week nieuwe tips. Wil je nu al meer tips? ➡ Check  #AsielHondenTips

❌ Meer tips? #tipvandetrainer
✅ Wat kun je nog meer doen om te ontspannen voordat je het podium op gaat? Onze trainers delen hun parels via #tipvandetrainer

❌ #werkenbijsligro
✅ Onze chauffeurs volg je via 👉 #chauffeurbijsligro

Allerlei voordelen

Ik beloofde je van alles als je unieke thema-hashtags op de juiste manier gebruikt. Je ideale publiek blijft langer hangen bij jouw content, omdat je van de unieke hashtags een actieve call-to-action maakt. De kans op bereik en interactie wordt groter, omdat je oudere posts opnieuw zichtbaar maakt. En je groeit in autoriteit rondom jouw onderwerpen, omdat je al die berichten in 1 klik toegankelijk maakt.

Aan de slag dus:

  • Bepaal om te beginnen 3 contentthema’s
  • Zoek met ChatGPT 3 unieke thema-hashtags
  • Schrijf een call-to-action per thema-hashtag die je aan elk bericht binnen dat thema kunt toevoegen
  • Voeg met terugwerkende kracht de thema-hashtags toe aan oudere relevante berichten