Social media

Twitter Moments komt naar Nederland: dit kun je verwachten

0

Misschien heb je al gehoord van Twitter Moments? Dit is een functie van Twitter waarmee je gemakkelijk op de hoogte blijft van wat er gebeurt op Twitter en in de wereld, zonder dat je al die accounts hoeft te volgen. Het is een functie die al een tijdje bestaat, maar momenteel nog niet beschikbaar is in Nederland. Daar komt verandering in!

Tijdens een bijeenkomst vorige week vertelde Ashley Vinson, Head of Brand Strategy bij Twitter Benelux dat straks iedereen beschikt over Twitter Moments, de curatingtool van Twitter. Twitter gaat momenteel door een volledige rebranding. Het wordt een stuk kleurrijker op Twitter en Twitter Moments is een nieuwe functie.

Wat zijn Twitter Moments?

Een Twitter Moment is een verzameling tweets over een bepaald onderwerp waar je doorheen kunt swipen. Met Twitter Moments heb je een overzicht van wat er actueel is of waar veel over getwittert wordt, zonder dat je al die accounts hoeft te volgen. Je vindt deze in de aparte ‘Moment’-sectie van Twitter door op het bliksem-icoon in het menu te klikken.

Het platform bepaalt nu meestal zelf wat leuke of belangrijke momenten zijn die actueel of nieuwswaardig zijn. Twitter heeft hier een eigen curatie-team voor en werkt samen met een aantal mediapartners. De Moments worden continu ge-update. Zo weet je altijd wat er hot en happening is. Je kunt eventueel ook kiezen voor specifieke categorieën zoals sport, entertainment of nieuws. Ook als je die aparte ‘Moment’-sectie nog niet hebt, kun je Twitter Moments al zien.

Twitter Moment als storytelling-component

Wellicht in navolging van het succes van Snapchat en Instagram Stories, wil ook Twitter zich focussen op storytelling. Twitter is nu vooral een nieuwskanaal waar mensen en merken korte berichten plaatsen om nieuwtjes onder de aandacht te brengen. Maar je kunt onmogelijk alles volgen. Met Twitter Moments heb je een overzicht van wat er actueel is of waar veel over gesproken wordt op Twitter.

Een aantal merken kan al zelf Moments samenstellen. Merken als Tesco, Starbucks en Red Bull hebben hier al campagnes mee gedaan.

TescoCookBookPromotedMoment

Dit eerste Twitter Moment van Tesco was een promotie voor hun ‘Feel Good Cookbook’

In Nederland beschikt KLM al een tijdje over deze functie en sinds afgelopen week zijn daar een paar merken aan toegevoegd. Het eerste Nederlandse account dat Twitter Moments heeft gebruikt is #TeamNL.

Accepteer cookies

Ze kunnen een verhaal vertellen door een aantal tweets te bundelen in een Twitter Moment. En straks kunnen we dus allemaal onze eigen Moments samenstellen.

Hoe werkt Twitter Moments?

Je kunt een aantal Tweets samenvoegen tot een verhaal en je kunt hier continu nieuwe content aan toevoegen. Behalve tweets, kun je ook Vines, gifjes, afbeeldingen en video’s aan je Moment toevoegen. Je kunt ook tweets van anderen hier aan toevoegen (Vraag wel even toestemming, dat is wel zo netjes en daarmee voorkom je problemen).

Vervolgens kun je zo’n Moment delen en ook embedden op andere plaatsen. Mensen kunnen deze bekijken door er doorheen te swipen net als bij Snapchat of Instagram Stories. Zo kun je jouw verhaal vertellen.

Hoe kunnen merken Twitter Moments inzetten?

Twitter wordt nu door merken vooral gebruikt om nieuwtjes te delen of als webcarekanaal omdat je jouw boodschap kort en bondig moet brengen. Met Twitter Moments wordt daar een storytelling-component aan toegevoegd. Dat biedt merken meer mogelijkheden om Twitter in te zetten omdat ze meerdere tweets kunnen bundelen, ook van anderen, en daar ook visuele content aan kunnen toevoegen. Bovendien kun je zo’n Moment ook continu bijwerken met nieuwe content.

Merken kunnen Twitter Moments op verschillende manieren inzetten, zoals:

  • Brand story: vertel jouw merkverhaal en laat zien waar je merk voor staat.
  • Product lancering: geef mensen een sneak preview van een nieuw product of laat zien hoe mensen je nieuwe product kunnen gebruiken.
  • Social proof: bundel tweets met de bevindingen van gebruikers over jouw product of dienst.
  • Entertainment: geef mensen een kijkje achter de schermen of laat originele content zien.
  • Evenementen: laat de hoogtepunten van je evenement zien in een verzameling tweets van deelnemers. Je kunt deze continu updaten met nieuwe content.

Twitter Moments is nu nog niet beschikbaar in Nederland, maar later is die functie wel voor iedereen beschikbaar. Ik ben heel benieuwd naar Twitter Moments en hoe merken dit gaan inzetten. Ik heb er zelf jammer genoeg nog niet mee kunnen experimenteren.