Academy FAQ

Tijdens de trainingen van Frankwatching leer je in 1 of meer dagen alles over de meest uiteenlopende onderwerpen en doe je veel praktijkgerichte kennis op. Hieronder vind je antwoord op de veelgestelde vragen over onze trainingen.

Subsidies, regelingen & erkenningen

Er zijn diverse mogelijkheden om je training of opleiding vergoed te krijgen. Op deze pagina hebben we de diverse mogelijkheden op een rijtje gezet.
Het is mogelijk om een opleiding of training in termijnen te betalen. Het maximaal aantal termijnen is 4. Mocht je hier gebruik van willen maken, dan kun je dit aangeven in het inschrijfformulier.
Je kunt je studiekosten aftrekken van de belasting, maar er zijn strenge voorwaarden. De belangrijkste is dat de opleiding voor je (toekomstig) beroep moet zijn en een leertraject is Dat betekent dat je kennis opdoet onder begeleiding of toezicht. Verder mag je alleen de noodzakelijke kosten meetellen. Denk aan:
 • collegegeld, cursusgeld, lesgeld of examengeld
 • leermiddelen die je van de opleiding móet hebben, zoals boeken of bepaalde software
Voor vragen en meer informatie kun je contact opnemen met de Belastingtelefoon via 0800-0543.
De trainingen zijn exclusief btw, en zijn ook niet vrijgesteld van btw.
Ja, de officiële keurmerken en certificeringen van Frankwatching Academy bieden zekerheid dat onze trainingen en opleidingen aan hoge en actuele kwaliteitseisen voldoen. Bekijk hier al onze erkenningen, accreditaties en partnerships.

Online trainingen

Dat kan via onze website. Vul op de desbetreffende trainingspagina het inschrijfformulier (aan de rechterzijde) zo volledig mogelijk in.
Je schrijft je in via onze website, vervolgens krijg je van ons een bevestigingsmail. Online trainingen zijn meestal opgedeeld in 2 of meer sessies. Je ontvangt van ons een week voor aanvang van de training de exacte tijden en instructies over de tool waarin je de online training volgt.
Om ervoor te zorgen dat je het maximale uit de training haalt, raden wij aan om te checken of je laptop/pc toegang heeft tot een webcam en microfoon (een headset werkt het beste). Daarnaast is het ook belangrijk dat je een stabiele internetverbinding hebt. Verder raden wij aan om in een omgeving te zitten waar je niet gestoord kunt worden.

We versturen een week voor aanvang van de training een mail met eventuele voorbereidingen en tips met betrekking tot de tool zelf.
Onze online trainingen worden niet opgenomen. Wel ontvang je achteraf de slides van de trainer, zodat je de lesstof nog eens rustig kunt lezen.
Binnen 2 weken na inschrijving ontvang je per mail de factuur.
Een online training is live. Dat wil zeggen dat je een praktisch en interactief online programma volgt met een trainer. Daarbij zit jij met maximaal 11 andere deelnemers in onze zogenoemde virtual classroom. Je kunt dus ook op afstand rekenen op veel interactie, persoonlijke aandacht en directe praktische toepasbaarheid.
Er doen maximaal 12 deelnemers mee aan een online training.
Ja, je kunt de online training op een later moment inhalen. We brengen hiervoor geen kosten in rekening. Wanneer je door ziekte bent verhinderd om deel te nemen aan de online training, meld dit dan zo spoedig mogelijk via telefoon (030 - 200 10 40) of e-mail (academy@frankwatching.com).

Trainingen

Dat kan via onze website. Vul op de trainingspagina het inschrijfformulier (aan de rechterzijde) zo volledig mogelijk in.
Direct na je inschrijving ontvang je een bevestigingsmail. Heb je deze niet ontvangen, neem dan contact met ons op om te controleren of je inschrijving is binnengekomen. Een week voor aanvang van de training ontvang je de laatste praktische details. Let op! Deze mails kunnen ook binnenkomen in je spam!
Je krijgt een certificaat van deelname, studiemateriaal en een uitgebreide lunch, hapjes en drankjes.
Frankwatching verzorgt trainingen op diverse vaste locaties in Nederland en België. Je kunt trainingen volgen in onder meer Utrecht en Antwerpen. Kijk bij Locatie en route voor het overzicht.
Bij elke locatie zijn er mogelijkheden om tegen betaling te parkeren. In Utrecht kun je tegen een gereduceerd tarief een parkeerkaart reserveren. Je ontvangt een week voor aanvang van de training meer informatie over parkeren en andere praktische zaken.
Als de trainingsdatum (of data) op onze website staat (staan), betekent dit dat je je nog kunt inschrijven voor deze training. Je vindt de startdata in het uitklapmenu (rechtsboven) op iedere trainingspagina.
Een trainingsdag start om 09.30 uur en eindigt rond de klok van 16.30 uur. De inloop is vanaf 09.00 uur.
Na inschrijving heb je standaard 14 dagen bedenktijd. Mocht je besluiten af te zien van deelname, neem dan contact met ons op via academy@frankwatching.com.
Tot 14 dagen voor aanvang van de training is het mogelijk kosteloos de trainingsdatum te wijzigen. Hierna wordt er €125 (excl. btw) in rekening gebracht.
Mocht je zelf niet kunnen deelnemen, dan kun je je inschrijving overdragen aan bijvoorbeeld een collega. Stuur zo snel mogelijk de gegevens aan ons door, zodat we je inschrijving kunnen wijzigen en je collega tijdig kunnen informeren.
Ja, je kunt de training op een later moment inhalen. We brengen hiervoor €75 in rekening voor locatie & administratiekosten. Wanneer je door ziekte bent verhinderd om deel te nemen aan de training, meld dit dan zo spoedig mogelijk via telefoon (030 - 200 10 40) of e-mail (academy@frankwatching.com).
Ja, je kunt je inschrijving voor een training of opleiding annuleren. Hiervoor gelden de volgende voorwaarden:
 • Bij annulering tot 60 dagen voor aanvang brengen we 10% annuleringskosten in rekening (excl. btw)
 • Bij annulering tussen de 30 en 60 dagen voor aanvang brengen we 20% annuleringskosten in rekening (excl. btw)
 • Bij annulering tussen de 30 en 14 dagen voor aanvang brengen we 50% annuleringskosten in rekening (excl. btw)
 • Bij annulering binnen 14 dagen voor aanvang brengen we 100% annuleringskosten in rekening (excl. btw)
Wanneer je niet op komt opdagen, dan rekenen wij het totaalbedrag naar je door. Als je de training op een later moment alsnog wil volgen, dien je nogmaals de kosten van inschrijving te betalen.
Binnen 2 weken na inschrijving ontvang je per mail de factuur.

Online cursussen

Onze online cursussen kun je zowel live volgen als on demand. Een live online cursus vindt plaats op een specifieke datum en tijdstip. Je kunt de trainer vragen stellen, die vervolgens direct worden beantwoord. Na afloop ontvang je een link naar de opname en kun je de cursus een jaar lang onbeperkt bekijken. Als je bij je inschrijving voor de opname kiest, kun je de cursus direct bekijken. Ook deze link is een jaar geldig.
Om deel te nemen, dien je je in te schrijven. Je ontvangt een dag voor aanvang een deelnamelink via e-mail. Klik een paar minuten voor aanvang op de toegestuurde link en vul je e-mailadres in. Je komt automatisch in de juiste omgeving. Het installeren van software is niet nodig, een goede internetverbinding wel.
Ja, dat kan. Als je je hebt ingeschreven voor een online cursus, kun je deze een jaar lang onbeperkt bekijken.
Je kunt een online cursus vanaf elke locatie volgen. Het enige wat je nodig hebt is een:
 • pc, laptop, tablet of smartphone
 • stabiele internetverbinding
 • eventueel een koptelefoon
Als je voor of tijdens de online cursus problemen ondervindt bij het inloggen, neem dan contact met ons op via academy@frankwatching.com, de chat op onze website of bel met 030 - 200 1040. We raden je bij een live online cursus aan om ruim van tevoren in te loggen, zodat je zeker weet dat alles naar behoren werkt.
Vul op het inschrijfformulier in het ‘Vragen of toelichting’-veld de code in en zet vervolgens de betaling ‘op rekening’. Wij zorgen ervoor dat je per mail gratis toegang krijgt.
Iedere collega dient zich apart in te schrijven via het inschrijfformulier.
Let op: een inschrijving is persoonsgebonden en geldt voor 1 persoon.
Voor deelname aan een online cursus ontvang je geen certificaat.
De factuur ontvang je binnen twee weken na inschrijving.

Membership Pro

Alle live en on demand online cursussen vallen onder het Membership Pro. Ook de masterclasses en online cursuspakketten zijn te bekijken met dit abonnement. Klik hier voor meer informatie over het membership.
Nee, je hoeft niet in te loggen om een online cursus te bekijken. Met jouw Membership Pro krijg je toegang tot alle bestaande online (on demand) cursussen én live online cursussen die in jouw abonnementsperiode plaatsvinden. Beide type cursussen bekijk je via jouw eigen persoonsgebonden startpagina die je bij aanschaf van het abonnement ontvangt. Om een cursus direct te volgen, klik je op de cursusnaam zodat het menu uitvouwt. Je kunt dan op de oranje button klikken, waardoor je direct bij de opname uitkomt. Daar vul je je naam en e-mailadres in waarmee je het membership hebt afgesloten en je kunt dan meteen de online cursus gaan volgen. Wil je deelnemen aan een live online cursus? Dan volg je dezelfde stappen en schrijf je je in. Een dag voor aanvang van de live sessie ontvang je dan de deelname-link.

Nee, je kunt de opnames niet opslaan. Wel kun je alle opnames tot 1 jaar na inschrijving op het membership terugkijken.

België

Ja, we geven trainingen in Antwerpen. Bekijk ons volledige trainingsprogramma.
De trainingen in België vinden plaats in Antwerpen:
 • De Winkelhaak in Antwerpen (Lange Winkelhaakstraat 26, 2060 Antwerpen). Parkeren kan bij Parking Zoo, inrit in de Lange Winkelhaakstraat. Hier kun je parkeren tegen een voordeeltarief, geef dit van tevoren aan bij de receptie.
De (online) trainingen en opleidingen van Frankwatching zijn gecertificeerd voor de kmo-portefeuille. Dit betekent dat iedereen die werkzaam is bij een Vlaamse kmo, subsidie kan aanvragen voor deelname aan ons programma in Nederland en België. Je hebt recht tot 30% korting, afhankelijk van de grootte van de onderneming. Kijk voor meer informatie bij Kmo-portefeuille.

Pakketten en abonnementen

Je kunt kiezen uit de volgende abonnementen en/of pakketten:
 • Membership Pro
  Bekijk voor een vast bedrag per jaar de opnames van al onze online cursussen (meer dan 25 uur aan lesmateriaal!).
 • Membership Premium
  Krijg voor een vast bedrag een jaar onbeperkt toegang tot al onze trainingen, opleidingen, online cursussen en events (let wel op: de NIMA-opleidingen vallen buiten dit aanbod).
 • Stel je eigen opleiding samen
  Kies uit 5, 6 of 7 dagen leren en maak een voor jou relevante combinatie van eendaagse en/of meerdaagse trainingen. Bepaal zelf je startdatum, volgorde en tempo én ontvang 10% korting.
 • Membership Pro voor teams en bedrijven
  Afhankelijk van het aantal gebruikers maak je een keuze uit Small, Medium en Large. Ook kun je kiezen voor een Opleidingsbudget op maat

Opleidingen

Neem contact op met een van onze opleidingsadviseurs via mail of via telefoon: 030 - 200 10 40. We denken graag met je mee.
Je ontvangt van ons een bevestiging van inschrijving. Loop alles nog even goed na. We sturen je ook een overzicht van alle mogelijke data en locaties. Je kunt vervolgens helemaal zelf bepalen wanneer en waar je de trainingen gaat volgen.
Het is mogelijk om een andere training te volgen. Geef dit bij je inschrijving aan, dan sturen we je de data en locaties van deze training. Mocht je na je inschrijving nog willen wisselen, dan kan dit kosteloos tot 14 dagen voor aanvang van de training. Daarna brengen we €125 in rekening.
Het is mogelijk om de opleiding in maximaal 4 termijnen te betalen. Mocht je dit willen, geef dit aan op jouw inschrijving.
Je ontvangt na afronding van je opleiding, na de laatste training, een certificaat van deelname.

NIMA

De NIMA-opleidingen van Frankwatching vinden plaatsen in Utrecht. Je hoort ongeveer een week van tevoren definitief bij welke locatie je moet zijn.
De opleiding NIMA B wordt op locatie aangeboden en wordt alleen omgezet naar online als de maatregelen vanuit het RIVM het niet toelaten om op locatie te trainen. De opleiding NIMA A wordt 1 tot 2 maal per jaar online aangeboden. Op de productpagina van NIMA A staat achter de startdatum aangegeven of de betreffende opleiding op locatie of via een virtual classroom plaatsvindt.
Er zijn geen vereisten vanuit NIMA voor zowel NIMA A Online Marketing als NIMA B Digital Marketing. Voor NIMA B Digital Marketing is het volgende wel wenselijk:
 • je hebt NIMA A marketing-niveau
 • je hebt hbo denk- en werkniveau
 • je bent werkzaam in marketing
Voor NIMA A Online marketing is toegang tot Google Analytics essentieel voor je NIMA-A2-examen. Neem contact op als je dit niet hebt.
Voor onze NIMA-opleidingen gelden de volgende studielast:
 • NIMA A Online Marketing
  Deze opleiding bestaat uit 4 klassikale lesdagen. Ook volg je verschillende online cursussen. Reken tussen de trainingsdagen door op 8 tot 12 uur zelfstudie voor het bestuderen van de theorie en het maken van opdrachten (NIMA A1). Voor het schrijven van je plan (NIMA A2) heb je tussen de 20 en 40 uur nodig. De doorlooptijd van deze opleiding is 5 maanden (vanaf lesdag 1 tot en met je examen).
 • NIMA B Digital Marketing
  Deze opleiding bestaat uit 9 klassikale lesdagen. Reken tussen de trainingsdagen op 160 uur zelfstudie voor het bestuderen van de theorie, het maken van opdrachten en het schrijven van je plan (NIMA B2). De doorlooptijd van deze opleiding is ongeveer 9 maanden (vanaf lesdag 1 tot en met je examen).
 • NIMA B2 Digital Marketing
  Voor NIMA B2 zijn er 3 klassikale lesdagen, een proefexamen dag en 60 uur zelfstudie voor het bestuderen van de theorie en opdrachten zoals het schrijven van je plan. De doorlooptijd van deze opleiding is ongeveer 5 maanden (vanaf lesdag 1 tot en met je examen).
(Let op! De genoemde uren gelden enkel als indicatie, uiteindelijk bepaalt iedereen zijn of haar studie- en leestempo.)
In principe hoef je niets voor te bereiden. Ongeveer drie weken voor aanvang ontvang je van ons toegang tot een online omgeving met daarin al het huiswerk. Dit zullen de trainers eerst toelichten voordat je er mee aan de slag kunt gaan. Wat je wel kunt doen, is alvast de literatuur aanschaffen en doorlezen.
NIMA A Online Marketing
 • NIMA A1 sluit je af met een schriftelijk examen (duur: 90 minuten). Het examen maak je op een Lamark-locatie op een datum naar keuze. Je bent zelf verantwoordelijk voor inschrijving voor deelname aan het examen.
 • NIMA A2 bestaat uit het presenteren van je plan aan 2 examinatoren (duur: 60 minuten). Dit plan lever je een maand voor je A2-examen in bij NIMA. De deadline hiervoor stem je samen af.
NIMA B Digital Marketing
 • NIMA B1 sluit je af met een schriftelijk examen (duur: 180 minuten). Het examen maak je op een Lamark-locatie op een datum naar keuze. Je bent zelf verantwoordelijk voor inschrijving.
 • NIMA B2 bestaat uit het presenteren van je plan aan 2 examinatoren (duur: 60 minuten). Dit plan lever je een maand voor je B2-examen in bij NIMA. De deadline hiervoor stem je samen af.
Je vindt de data van de examens op de website van NIMA. Zodra je je inschrijft voor een NIMA-opleiding krijg je toegang tot de MijnNima-omgeving. Als je inlogt op deze omgeving, zie je de voor jou relevante examens en kun je je inschrijven. Het NIMA A Online marketing A1 is een schriftelijk examen dat je dagelijks kunt inplannen. Het A2 examen is een mondeling examen, hiervoor zijn ongeveer 6 examenmomenten per jaar.
 • Filter voor NIMA A op vakgebied ‘Marketing’ en bekijk de examens voor NIMA A2 | Online Marketing
 • Filter voor NIMA B op vakgebied ‘Marketing’ en bekijk de examens voor NIMA B2 | Digital marketing
Via je account in de MijnNima-omgeving kun je zelf je examens inplannen. Het NIMA A Online marketing A1 is een schriftelijk examen dat je dagelijks kunt inplannen. Het A2 examen is een mondeling examen, hiervoor zijn ongeveer 6 examenmomenten per jaar.

Het is mogelijk om nadat je je hebt ingeschreven, je examen te verzetten. Het verzetten of annuleren van je examen moet je altijd schriftelijk aanvragen. De kosten en termijnen bij het verzetten vind je in de Algemene voorwaarden van NIMA.

Je examen moet binnen een jaar na de laatste studiedag ingepland zijn worden. Je vindt de data van de examens op de website van NIMA.
Wij bieden NIMA B2 ook los aan. Je kan je hiervoor apart inschrijven. Mocht je je diploma willen halen voor NIMA B dan ontvang je na het succesvol afronden van je NIMA B2 Digital Marketing een uitslagbrief. Met deze uitslagbrief én samen met de uitslagbrief van NIMA B1, behaal je je diploma voor NIMA B.

Je hoeft daarom geen NIMA B1 te hebben afgerond mocht je NIMA B2 willen doen.

Incompany & Maatwerk

Alle trainingen van Frankwatching worden ook als incompany training gegeven. Volg met je team, afdeling of organisatie een training toegespitst op je branche en organisatie, of pak met maatwerk jullie specifieke uitdagingen aan. Neem contact met ons op voor meer informatie, we denken graag met je mee!.

Overig

Negatief, positief, neutraal: we zetten een review over onze scholingsactiviteiten altijd online. We controleren wel eerst of hij voldoet aan onze review voorwaarden en niet nep is. We controleren ook of de review is geschreven door iemand die bij ons een scholingsactiviteit (bijv. training, opleiding of Incompany) heeft gevolgd en dat diegene akkoord heeft gegeven voor het plaatsen van de review. Deze controles worden handmatig en door mensen werkzaam bij Frankwatching uitgevoerd. Een review staat daarom niet direct bij ons op de website. Frankwatching betaalt niet voor reviews.
De score (cijfer) die bij een training of opleiding bovenaan op de pagina wordt getoond, is de gemiddelde score van alle reviewbeoordelingen die bij de training(en) zijn geplaatst. Deze reviewbeoordelingen zijn gegeven als een cijfer (0 - 10) en worden visueel weergegeven in maximaal 5 sterren. Als voorbeeld: 4 sterren heeft als cijferbeoordeling een 8.
Hoe je een klacht kunt indienen staat in onze Klachtenprocedure.
De algemene voorwaarden van Frankwatching vind je via deze link.

Support

Staat je vraag er niet tussen? We helpen je graag.

Nick den Hartog
Customer Service & Sales Support