Hoe helpful is Google’s AI overview & wat is de impact op SEO?

Hoe helpful is Google’s AI overview & wat is de impact op SEO?

Google heeft al ruim een jaar geëxperimenteerd met de Search Generative Experience (SGE), waarbij generatieve AI werd gebruikt in de zoekresultaten. Inmiddels is deze feature vanaf 14 mei 2024 (datum van de Google-conferentie I/O) in de Verenigde Staten live uitgerold onder de naam ‘AI overview’ en komt het naar verwachting eind dit jaar ook naar Nederland.

Ondanks dat dit nog wel even duurt, is het handig om een beeld te krijgen van de mogelijke impact op SEO zodat je als website/webwinkel-eigenaar of adviseur hierop kan anticiperen. Ik krijg namelijk regelmatig de vraag: “Gaan we nu nog meer organisch verkeer verliezen?” 

Wat is AI overview?

In het kort nog even: Google AI overview is een nieuwe feature in Google Search. Het is een door Gemini gegenereerde samenvatting van zoekresultaten die bovenaan de SERP (zoekresultatenpagina) verschijnt. Deze overzichten combineren informatie uit verschillende bronnen en zijn ontworpen om gebruikers snel een duidelijk beeld te geven van hun zoekopdracht.

Met deze nieuwe feature wil Google voorkomen dat Google-gebruikers uitwijken naar open AI-tools zoals ChatGPT. En ze hopen hiermee bezoekers langer op hun platform te kunnen houden. Ze willen graag de continue stroom van Google-gebruikers blijven behouden en liefst verder laten groeien.

Eerste ervaringen in de USA

Inmiddels is deze feature in Amerika nu al 6 weken online. Tijd om een tussenbalans op te maken. Ik heb een VPN aangesloten en ben deze feature uitgebreid gaan testen. In totaal heb ik circa  200 zoekopdrachten/zoekvragen aan Google USA gesteld, met in mijn achterhoofd deze vragen:

  • Hoe zien AI overviews eruit?
  • Wanneer verschijnen ze en wanneer niet?
  • Heeft het voor mij als gebruiker een meerwaarde?
  • Word ik wild enthousiast?
  • Kan ik hier als gebruiker nu echt wat mee?
  • Wat is de impact na AI overview op SEO?

Zoeken in Google

Wanneer krijg je AI overview te zien?

Google toont niet bij elke zoekopdracht een AI overview. Bij minder dan 25% van mijn zoekopdrachten (ruim 200) verscheen deze feature. Het was overigens niet echt eenvoudig om AI overview tevoorschijn te laten komen. Het systeem bepaalt zelf wanneer generatieve antwoorden handig zijn voor de gebruiker.

Bij deze zoekvragen verscheen AI overview:

  • what to do with a headache?
  • is McDonald’s healthy?
  • what is an average income per year?
  • how old is the oldest person in the world?
  • does seo cost money?
  • which superfoods boost metabolism?
  • how can I improve my bounce rate?
  • what can I do in the Efteling?

Het viel mij op dat de AI overview vooral verschijnt bij informatieve zoekintenties. Bij vragen die beginnen met deze woorden:

  • Hoe?
  • Wat?
  • Waarom?

 Ik was vooral ook benieuwd of AI overviews verschijnen bij wat meer commerciëlere zoekvragen, zoals onderstaande vragen:

  • where can i buy nike jordans?
  • how much do nike jordans cost?
  • where in nyc do i find the best pizza?
  • give me websites for best price nike shoes
  • electric forklift?
  • where to buy cheap supplements 

Maar bij dit soort vragen verscheen AI overview vrijwel niet.

Zijn Google’s AI overviews helpful?

Nog even los van de AI overview-blunders dat je lijm op je pizza moet doen en dat stenen eten gezond is, was ik benieuwd hoe nuttig deze AI overzichten nu eigenlijk zijn.

Ik gebruik expres de Google-term ‘helpful’. Als grondlegger van de helpful content moeten deze AI overviews van Google natuurlijk ook aan dit criterium voldoen. Als ik hun E-E-A-T en de helpful content-richtlijnen wil doorlezen, ben ik zeker uren bezig om er doorheen te worstelen. Dan hebben ze waarschijnlijk ook grondig hun huiswerk gedaan als het gaat om deze AI overzichten-feature. Tijd dus om de nuttigheid van Google’s AI overview te checken, hierbij 2 voorbeelden.

Voorbeeld 1: Bounce rate verhogen

Een van mijn zoekopdrachten in Google USA was: “how can I improve my bounce rate”. Een aantal dingen vielen op.

AI overview bij zoekopdracht 'how can i improve my bounce rate'

AI overview in Google USA / 06-07-2024

1. Je krijgt geen hapklaar antwoord

Als ik vraag hoe ik mijn bouncepercentage kan verbeteren (in het Engels in Google USA), verschijnt er een AI overview. Wat me direct opvalt is dat ik niet echt een hapklaar antwoord krijg. Er wordt een soort artikel weergegeven waarvan alleen de kop en 2 alinea’s zichtbaar zijn. Ik weet nu nog niet veel meer. Een kwalitatieve metatag is behulpzamer.

2. Het resultaat is puur feitelijk

De tips die er staan, bestaan alleen maar uit feiten. Geen conclusie, mening of advies, ze vallen direct in huis met: 

Optimaliseer afbeeldingen, gebruik compressietools en verwijder onnodige bestanden om de laadtijden te versnellen. Gebruikers kunnen de site verlaten als uw site niet snel laadt, of ze gaan ervan uit dat deze niet werkt.

3. Het resultaat is slecht leesbaar

Google heeft ervoor gekozen om iedere overview een kleurtintje te geven, in dit voorbeeld de kleur lichtgroen. Die naar beneden vervaagt. Dit zorgt ervoor dat de AI overview nou niet echt fijn leesbaar is. En los van de kleur,komt het geheel wat wollig over.

4. Je krijgt geen menselijke ervaring

Google heeft in haar helpful content-update aangegeven dat content uit menselijke ervaring belangrijk is. People first in het maken van content en in het centraal stellen van je content. Een beetje flauw, maar het mag duidelijk zijn dat de content in deze AI overview door AI is samengesteld en niet door een persoon. Geen spoor van ervaring, voorbeelden of menselijkheid te herkennen… 

5. Er is geen bronvermelding

Ook een van de richtlijnen van Google’s eigen helpful content-richtlijnen is het hanteren van bronvermeldingen. Die zie ik niet. Als ik de ‘lees meer’ open klik zie ik wel 3 slecht leesbare blokjes, maar dit zijn geen bronnen, nul.

Wat ik wel zie (bij: ‘more options’), is dit (vertaald):

Dit overzicht is tot stand gekomen met behulp van AI. Het wordt ondersteund door informatie van internet en de Knowledge Graph van Google, een verzameling informatie over mensen, plaatsen en dingen. Generatieve AI is experimenteel en de informatiekwaliteit kan variëren. Voor hulp bij het evalueren van de inhoud kunt u de aangeboden links bezoeken. Lees meer over generatieve AI voor meer informatie over gegevens, privacy en meer.

6. Auteurschap ontbreekt

Dit is ook zo’n mooi E-E-A-T-punt, wie heeft deze content gemaakt? Was het SEO-goeroe Neil Patel over de bounce rate of een fanatieke stagiaire? En inderdaad, ik ervaar het meestal als best prettig om te weten wie een auteur is van een artikel op een website. Tja, content die van diverse bronnen door elkaar gehusseld is… heeft niet een volledige auteur.

Voorbeeld 2: Wat kan ik doen in de Efteling?

Een ander voorbeeld dan: “What can you do in the Efteling?

AI overview bij zoekopdracht 'what can you do in the efteling?'

AI overview in Google USA / 06-07-2024

Ook in dit voorbeeld bekruipt mij hetzelfde gevoel. Een groot vlak met weinig concrete antwoorden, de beeldvervaging komt niet ten goede aan de leesbaarheid… En na het lezen van de inhoud van deze AI overview weet ik niet veel meer.

Het antwoord van AI even in losse tekst hieronder:

“De Efteling, een Nederlands sprookjesthemapark, heeft veel attracties en attracties voor alle leeftijden, waaronder gezinsattracties, watershows en andere attracties:

 Droomvlucht

Een indoor familierit die je meeneemt naar een wereld van feeën, elfen, trollen, eenhoorns en bosdieren

 Pirana

Een gezinsvriendelijke stroomversnelling op een parcours van 360 meter met waterpistolen en watervallen”

Wat bakt ChatGPT ervan?

Ik besluit dezelfde vraag eens te stellen aan ChatGPT en ik voeg alleen de restrictie ‘in 50 woorden’ toe (om het in dit voorbeeld goed te vergelijken). ChatGPT antwoordt het volgende:

“In de Efteling kun je genieten van attracties zoals de Python en Baron 1898, het Sprookjesbos verkennen, spannende shows bekijken, en heerlijk eten. De Efteling biedt avonturen voor alle leeftijden met achtbanen, waterattracties, en betoverende verhalen die tot leven komen in een magisch park.”

Jeetje… dat is al 100% meer helpful! Als iemand in Amerika wil weten wat je in de Efteling kan doen, dan is het antwoord van ChatGPT veel nuttiger!

Maar goed, het blijft Google en of je wilt of niet, waarschijnlijk voor het einde van het jaar zie je deze AI-overzichten ook in Google Nederland verschijnen.

Wat is dan de impact van AI overview op SEO?

Uit mijn toon te lezen, begrijp je dat ik nog niet echt enthousiast ben over deze nieuwe Google-feature. Aanvankelijk kondigde Google aan in meer dan 50% van alle zoekresultaten te verschijnen… zoals ik het getest heb, lijkt me dit onwaarschijnlijk. Wellicht hebben ze dit aantal al naar beneden teruggebracht?

In mijn onderzoek heb ik circa 200 zoekopdrachten getest en ben ik echt op zoek gegaan naar vragen waarbij de AI overview verschijningskans groot zou zijn. Ik kwam uit op een percentage van ruim 20%.

Als de inhoud en kwaliteit van deze AI overviews niet beter worden, dan denk ik dat de impact van deze nieuwe feature niet aanzienlijk groot zal zijn. Maar goed, Google heeft nu net 6 weken ervaring hiermee in Amerika en de kans is groot dat de inhoud van deze feature verbeterd zal worden.

Impact op informatieve zoekintenties

Als Google erin slaagt om de kwaliteit van deze AI-overzichten te verbeteren, dan kan dit impact hebben op je SEO.

Het gaat dan wel vooral om informatieve zoekintenties. Het is dan goed om te weten dat dit de type websites zullen zijn waarvan de kans groot is dat hier regelmatig AI-overzichten verschijnen.

  • Encyclopedische sites
  • Vraag-en-antwoord-platforms
  • Educatieve en informatieve sites
  • Gezondheids- en medische informatiesites
  • Online woordenboeken en lexicons
  • Financiële en investeringssites
  • Lifestyle- en doe-het-zelf-websites
  • Lijstjes- en rangschikkingssites

Hoe kun je je content optimaliseren voor AI overviews?

Heb je een webwinkel of een commerciële website, dan vermoed ik dat je weinig organisch verkeer gaat verliezen.

Maar toch zijn er aardig wat geluiden van specialisten die toch adviseren om je content te gaan optimaliseren voor AI-gebruik, door:

  • vooral content-vragen te maken die starten met de woorden: hoe, wat en waarom
  • je content uit te breiden met kwalitatieve longtail zoekwoorden met lage zoekvolumes
  • Gericht zoekwoordonderzoek te doen naar woorden waarbij AI-overzichten het meeste verschijnen
  • etc.

Maar: ik zou dit niet doen. Want dan ben je weer bezig met het ouderwetse SEO (optimaliseren voor zoekmachines). Wellicht is het handig om deze term eens te vernieuwen naar bijvoorbeeld PEO (People Experience Optimization), zodat je niet vergeet waar het uiteindelijk om draait.

Er is nog voldoende SEO-ruimte

Ik hoor ook regelmatig: “Is het nog wel verstandig om aan SEO te doen? Werkt dit eigenlijk nog wel?”

En het klopt dat het percentage organisch verkeer dat Google nog doorstuurt naar websites is gedaald (de laatste 5 jaar van circa 45% tot circa 35%). Maar vaak wordt vergeten dat in diezelfde periode het aantal absolute zoekopdrachten binnen Google zelfs nog harder is gegroeid. SEO-ruimte genoeg dus!

Heb je een consumenten-webwinkel of -website, dan blijft er nog voldoende SEO-potentie over om ook organisch verkeer naar je website te blijven krijgen. En zoals het er nu uitziet zal AI overview niet veel impact hebben op dit commerciëlere organische zoekverkeer.

Ik zie dan bijvoorbeeld ook niet snel een Bol.com zenuwachtig worden dat een aanzienlijk deel van hun 15 miljoen maandelijkse organische zoekopdrachten zou kunnen verdwijnen door de komst van AI overview in Nederland.

Met helpful content genoeg SEO-kansen

Het is dan wel belangrijk om te weten dat je met de ‘oude’ manier van SEO (veel content, veel zoekwoorden, lange teksten, magere linkjes) niet veel meer gaat bereiken. Het draait nu echt om unieke helpful content vanuit een people first benadering. Hoe je dat aanpakt lees je in mijn eerdere artikel, waarin ik beschrijf hoe ik puur met helpful content 125% organische groei bereikte in 4 maanden tijd.

Ik hoop dat dit bericht helpful voor je was 🙂

Bron header-afbeelding: DIA TV / Shutterstock.com

Blog