Content

125% organische groei met helpful content in 4 maanden

0

Vorig jaar september en dit jaar maart rolde Google twee serieuze updates uit: voor helpful content en een Core update. Hiermee streeft Google ernaar om de relevantie en kwaliteit van online inhoud sterk te verbeteren. En dat is maar goed ook, want de standaard SEO-teksten die je vrijwel overal ziet staan, staan vaak letterlijk in de weg en worden door niemand gelezen. Hoe kun je je content verbeteren om je organische verkeer te laten groeien? Ik deel 10 verbeterslagen.

De Google-updates hebben zeker al wat teweeggebracht. Vooral affiliate-websites zijn behoorlijk getroffen. Gemiddeld verloren deze in no time wel 40% of meer bezoekers. Deze daling is dus het effect van de update voor helpful content van Google.

Van unhelpful content naar helpful content

Maar is het dan ook mogelijk om juist met helpful content te stijgen in Google? Wat gebeurt er als je je standaard SEO-teksten een serieuze upgrade geeft naar zogenaamde ‘helpful content’? Kom je dan ook hoger in Google? Dat was direct de vraag die me begin van dit jaar bezighield.

Experiment voor organische groei

Ik heb zelf een experiment gedaan om deze vraag te beantwoorden. Want met helpful content komen SEO en CRO dichter bij elkaar te liggen, precies waar ik al tijdenlang naar zocht.

Mijn antwoord na dit experiment is volmondig ‘JA!!’. Helpful content brengt je website/pagina’s echt hoger in Google. Zo bereikte ik met helpful content 125% organische groei in 4 maanden.

Grafiek die stijging organisch verkeer toont dankzij helpful content

Wat is helpful content volgens Google?

Voordat ik mijn experiment met je deel, duik ik eerst even in de vraag: wat is dan eigenlijk precies helpful content?

Google heeft hier aardig wat over gepubliceerd.

Bied jij helpful content? 10 vragen

Om te beoordelen of dit artikel interessant voor je is, laat ik hieronder een selectie zien van een aantal vragen (door Google geformuleerd) waarmee je zelf kan beoordelen of je SEO-content ook nuttig is.

Als je 1x of vaker een vraag beantwoordt met ‘nee‘, dan weet je dat je SEO-content niet/nauwelijks nuttig is:

 1. Biedt jouw content originele en unieke informatie die elders niet te vinden is?
 2. Geeft jouw content een uitgebreide beschrijving van het onderwerp?
 3. Is de content op jouw website iets wat je zelf zou delen en aanbevelen?
 4. Is de inhoud geschreven of beoordeeld door een expert of iemand met aantoonbare kennis van het onderwerp?
 5. Toont je inhoud duidelijke expertise uit eerste hand, gebaseerd op daadwerkelijk gebruik van een product of dienst?
 6. Zal iemand na het lezen van je content het gevoel hebben dat ze voldoende over een onderwerp hebben geleerd om hun doel te bereiken?
 7. Is jouw content primair gericht op lezers en gebruikers, en niet op zoekmachines?
 8. Zijn je teksten handmatig geschreven zonder gebruik te maken van geautomatiseerde systemen?
 9. Is de lengte van je pagina’s niet gebaseerd op een vast aantal woorden?
 10. Zal iemand die jouw inhoud leest het gevoel hebben dat hij of zij een bevredigende ervaring heeft gehad?

Ik durf mijn hand ervoor in het vuur te steken dat vrijwel niemand alle vragen met een ‘ja’ heeft kunnen beantwoorden. Is dit het geval, dan lees ik graag je reactie onder dit artikel 🙂

Ouderwetse SEO-content

Als ik zelf online SEO-content tegenkom, is dit bijna altijd nog de standaard ouderwetse SEO-content.

Deze standaard SEO-content herken je aan:

 • Veel zoekwoorden
 • Veel marketingtermen
 • Lange blokken teksten
 • Regelmatig verstopt achter een ‘lees meer’
 • Zinnen die niet lekker lopen
 • Teksten die niet goed leesbaar zijn
 • Vaak met veel interne linkjes
 • Etc.

Nou ja, je begrijpt denk ik wat ik bedoel…

Google wil dus websites/pagina’s met kwalitatieve/behulpzame content een betere positie geven en websites met lage kwaliteit content liever niet hoog meer in de zoekresultaten.

Experiment: kom je met helpful content hoger in Google?

Om mijn vraag te beantwoorden, deed ik het volgende experiment:

 • Hoofdvraag: kom je met helpful content hoger in Google?
 • Testperiode: januari tot en met april 2024
 • Testdomein: mijn eigen website: marcobouman.com
 • In deze periode heb ik geen technische SEO-verbeteringen laten doorvoeren
 • En ik heb in deze periode geen backlinkactiviteiten gedaan.
 • Alle onderstaande resultaten zijn het gevolg van alleen helpful content-verbeteringen

Mijn experiment heeft in deze 4 maanden voor ruim 125% groei gezorgd in organisch verkeer.

Hier een aantal trefwoorden die sinds kort op #1 staan:

Keyword report Marco Bouman

Het mag duidelijk zijn dat investering in kwalitatieve content de moeite waard is. Graag deel ik mijn ervaringen van mijn helpful content-experiment met je.

Wat heb ik gedaan?

Sinds eind december 2023 heb ik een aantal sessies gehad met Chantal Smink, contentstrateeg. Ik heb haar gevonden door te zoeken op ‘nuttige’ content.

Bij de eerste pagina waar ze mij feedback op gaf (is deze content nuttig?) kwam ze letterlijk met 57 opmerkingen/verbeterpunten. Terwijl ik dacht dat mijn content best goed was, ik had er namelijk veel tijd ingestoken!

Ik heb geprobeerd om mij vanaf week 1 iedere week een dag vrij te roosteren om mijn content behulpzamer te maken. Hieronder de voor mijn gevoel 10 belangrijkste verbeterslagen die ik in de periode januari tot en met april heb doorgevoerd aan de content van mijn website.

1. Een centrale vraag per pagina behandelen

Het werd me al snel duidelijk dat ik soms te fanatiek was geweest met het maken van content. Zeker met behulp van ChatGTP had ik behoorlijk wat content aangevuld.

De meeste pagina’s waren daarom qua opzet veel te ruim. Ze gingen niet over 1 thema, maar over veel andere thema’s.

Zo bevatte bijvoorbeeld mijn artikel over het verhogen van conversie ook:

 • Een praktijkvoorbeeld
 • Tips voor webshop-conversie
 • De 7 principes van online verleiden

Door te snoeien in mijn content ontstond er een heldere opeenvolging van content. Geen ingewikkelde concepten of een te brede richting, maar 1 thema en 1 centrale vraag per pagina. Voor een bezoeker veel beter te behappen.

Zo ben ik iedere pagina langsgelopen om terug te snoeien naar 1 centrale vraag.

2. ‘Slopen’ van oude SEO-structuren

We zijn er met z’n allen zo aan gewend: zoekvolume checken, verbasteringen erbij zoeken, zoekintenties achterhalen, longtail-zoekwoorden opsporen en dit alles verwerken in een ‘standaard SEO-tekst’.

Als je deze tekst wat langer maakt, kun je nog meer losgaan met trefwoorden. En dan krijg je soms H2-kopjes die niet echt mooi leesbaar zijn, bijvoorbeeld: ‘conversie verhogen tips’.

Het is zo doodgewoon geworden, maar als je er opeens op gaat letten… dan zie je eigenlijk hoe onnatuurlijk dit is.

Door het slopen van deze oude SEO-structuren, vielen ook stukken content weg die puur nodig waren om zoekwoorden in te herbergen. En daarmee werd de content opeens veel natuurlijker..

Zo is een kengetal als zoekwoorddichtheid in mijn optiek niet meer actueel. Als je voor je bezoeker schrijft, hoef je de zoekwoorddichtheid niet meer te checken.

Bij sommige thema’s kun je niet om het zoekwoord heen en bij andere thema’s gebruik je wellicht maar een paar keer het zoekwoord op de hele pagina.

Wat ik heb gedaan:

 • Teksten herschreven zonder te letten op zoekwoorddichtheid
 • Lage kwaliteit zinnen/ alinea’s verwijderd
 • Natuurlijke loop in zinnen en kopjes aangebracht
 • Alleen intern linken naar relevante en waarde verhogende pagina’s

3. Inspelen op bredere zoekintenties

Werken met zoekintenties is niet nieuw. Maar ze op de juiste manier gebruiken dat ze ook behulpzaam zijn toch wel. Waar zijn mensen naar op zoek als ze bijvoorbeeld hoger in Google willen komen?

In mijn pagina over ‘hoog in Google’ merkte ik vrijwel direct een stijging in Google nadat ik bredere zoekintenties ging behandelen, zoals:

 • Overzicht recente Google-updates
 • Hoe lang duurt het om hoger in Google te komen?
 • Een vooruitblik naar 2025/2026
 • Artikel over: kom je met AI SEO-teksten hoger in Google?

Want helpful content bestaat niet alleen uit themacontent, maar ook gewoon uit hele praktische vragen die je potentiële klant heeft.

En deze vragen/kleine onderwerpen kun je eigenlijk alleen maar goed achterhalen als je je echt verdiept in je bezoekers.

 • Wat zoeken ze echt?
 • Wat is belangrijk?
 • Waar maken ze zich zorgen over?
 • Wat zijn frustraties?
 • Wat vinden ze interessant?
 • Etc.

Verschillende zoekintenties

Tijdens dit experiment viel me op dat er meerdere soorten zoekintenties te onderscheiden vallen.

 1. De primaire zoekintentie: dit zijn vaak de hoofdlijnen. Voor een pagina over ‘hoog in Google’ kan dat zijn: zoekwoordenonderzoek, on page-optimalisatie, linkbuilding etc.
 1. De secundaire zoekintentie, dit zijn thema’s die rond de hoofdvraag liggen. In het voorbeeld over hoog in Google: hoe kom je als lokaal bedrijf hoog in Google? Hoe lang duurt het om hoog in Google te komen? En hoe kom je als lokaal bedrijf hoger in Google?
 1. De praktische zoekintenties: deze liggen vaak iets verder weg, maar zijn vaak wel erg behulpzaam: welke recente Google-updates zijn er geweest? Kun je ook zonder linkbuilding hoog in Google komen? Wat kost het om hoog in Google te komen?

Zoekintenties kun je goed achterhalen met AI-tools en door webpagina’s met hoge posities op een trefwoord te onderzoeken. Niet alleen kijken welke thema’s of vragen aan de orde komen, maar ook juist welke niet?

Een AI-prompt die ik vaak als eerste gebruik om inspiratie op te doen is:

“welk zoekwoord, woorden, zoekintenties en thema’s mag je op een websitepagina verwachten die gaat over [onderwerp]. Geef mij een rijtje van 30 van deze woorden zonder toelichting”

4. De menselijke ervaring inbrengen

In mijn artikel over ‘Met AI-tools SEO-content maken: handig of dom?‘ stipte ik al even aan hoe belangrijk de menselijke ervaring kan zijn binnen helpful content.

Mensen zijn niet alleen op zoek naar 5 tips over iets… ze willen graag weten hoe iets praktisch werkt. Tips die gaan over een specifieke ervaring. Content die ook echt praktisch concrete vragen beantwoordt.

Vragen op ervaringsniveau

Niet zozeer over hoe bijvoorbeeld een auto-katalysator precies werkt, maar wel hoe je zelf kunt ontdekken of een katalysator defect is, door bijvoorbeeld een specifiek geluid of kleur van de uitlaat-rook. Deze content speelt zich af op het ervaringsniveau, denk aan:

 • Wat kost het?
 • Hoe lang duurt het?
 • Kan ik dit zelf doen?

Hoe kun je de menselijke ervaring in je content toevoegen?

 • Noemen van voorbeelden
 • Het geven van een mening
 • Iets persoonlijk maken
 • Uitleggen
 • Duiding geven
 • Hulp bieden

En het inbrengen van de menselijke ervaring is iets wat je moeilijker kan uitbesteden aan AI-tools. En daarom is deze ‘menselijke ervaring’-content ook vaak uniek en heel waardevol.

Met helpful content stijgt overigens niet alleen de kans om hoger in Google te komen, maar ook de kans om je conversiepercentage te verhogen.

5. Teksten en pagina’s leesbaar maken

Mijn content in december vorig jaar bevatte aardig wat ‘dikke’ en ook wollige alinea’s. Vaak vol met interne linkjes. En inderdaad, dat leest niet echt lekker. Zodra een alinea te wollig is… ga je vaak snel over op de ‘scan-modus’. Terwijl je eigenlijk wilt dat je bezoeker jouw waardevolle helpful content echt leest.

Dus heb ik al mijn teksten beter gedoseerd. Ik gebruik nog steeds alinea’s, maar deze zijn een stuk dunner en ik heb sommige alinea’s wat minder complex gemaakt. Ook ben ik meer gaan werken met natuurlijke kopjes, zodat mijn artikelen makkelijker te lezen zijn.

Afleiding minimaliseren

Het werd mij ook duidelijk dat mijn website vrij druk was, met veel afleiding. Ik had een roulerende slider die om de 3 seconden wisselde. En ik had een heel vol rechtermenu met meer dan 5 items.

De slider beweegt nu niet (ik vind hem eigenlijk nog te druk) en ik heb het aantal items in de rechterbalk teruggebracht naar 2. Ook heb ik wat ingewikkelde infographics verwijderd.

Daarnaast heb ik op iedere pagina een klikbare inhoudsopgave toegevoegd en bij bijna alle artikelen veelgestelde vragen (open klapbaar) toegevoegd.

6. Veelgestelde vragen toevoegen

Een mooie vorm van helpful content is het aanbieden van veelgestelde vragen. Vaak is het zo dat er hoofdvragen zijn en bijvragen. Als je alles in één body content-tekst wilt vatten, dan wordt het een lang geheel.

Een goede manier is om onderaan de pagina een aantal veelgestelde vragen weer te geven. Niet zomaar vragen, maar echt actuele en relevante vragen die jouw potentiële klant heeft.

Vaak kan iemand van de klantenservice of verkoop binnendienst zo een aantal hele waardevolle praktijkvragen opnoemen. En met een beetje geluk verschijnen deze, als je het juist instelt, ook in de zoekresultaten.

Deze nuttige vragen zijn pas echt nuttig als ze concrete en praktische vragen van jullie bezoekers/potentiële klanten echt beantwoorden.

7. Auteurschap tonen

Dit punt reikt iets verder dan alleen geschreven content. Dit heeft ook te maken met de E-E-A-T-updates van Google.

Ik heb alle artikelen op mijn website voorzien van een auteursregel bovenaan de pagina. Fijn voor Google, maar ook voor je bezoeker. Er is iets van een persoonlijk contact/transparantie.

Op mijn website laat ik mijn naam (als auteur) doorverwijzen naar mijn auteurspagina. Daar vertel ik wat uitgebreider wie ik ben en waar mijn ervaring ligt. Op mijn auteurspagina heb ik ook een kort cv opgenomen, dat volledig overeenkomt met mijn cv op mijn LinkedIn-profiel.

En op deze auteurspagina vermeld ik externe websites waar ik ook blog als externe blogger. Drie van deze websites hebben ook een link naar de auteurspagina waar ik regelmatig blog.

8. Wees oorspronkelijk, uniek en beter dan de rest

Waar een standaard SEO-tekst vooral moest voldoen aan de lengte en aantal zoekwoorden, lijkt de uitdaging nu te zijn om je content echt uniek te maken. En het liefst beter dan de rest.

Is de content op jouw website iets wat je zelf zou delen en aanbevelen?” (Google-vraag)

Of is jouw content zo goed dat het eigenlijk thuishoort in een magazine met hoge oplage?

En eigenlijk heeft ieder bedrijf wel zijn eigen absolute waarde of onderscheidend vermogen. Je bezoeker is hiernaar op zoek.

Wanneer je met deze insteek teksten schrijft, voeg je iets van waarde toe. Iets wat andere websites niet of nauwelijks bieden.

Wat ik heb gedaan:

 • Ik heb op mijn website een aantal persoonlijke voorbeelden genoemd in mijn artikelen.
 • Daarnaast heb ik een aantal inspiratiecases opgenomen.
 • En ik heb geprobeerd per pagina iets toe te voegen wat nergens online staat.

Dit soort input kun je niet van AI-tools verwachten!

9. Content opruimen

Tijdens het optimaliseren van mijn content kwam ik erachter dat ik best wel wat content had gemaakt/aangevuld met als doel: betere vindbaarheid. Zeker met behulp van AI-tools gaat content maken lekker snel.

Het viel me ook op dat een oude SEO-tekst omvormen naar een nuttige tekst soms behoorlijk tijdrovend was.

In de periode van dit experiment heb ik daarom ruim 60 van de circa 200 webpagina’s uiteindelijk verwijderd. Hierdoor werd het aantal kwaliteitpagina’s gedeeld door alle pagina’s hoger (ik noem dit even de DQ = domain quality).

Er kwamen best wat bezoekers op deze pagina’s binnen, maar ze behoorden minder goed tot mijn kern. Mijn website heb ik dus lichter gemaakt en meer gefocust.

En ik heb op paginaniveau zorgvuldig gekeken naar mijn teksten. Steeds heb ik de vraag gesteld: voegt dit wat toe? En indien het niets of weinig toevoegt, heb ik het verwijderd.

10. Werk met cases & voorbeelden

Naast het verwijderen van content heb ik ook nieuwe content gemaakt. Ik ben begonnen met een aantal inspiratiecases uit te schrijven en te implementeren in mijn website.

Deze cases krijgen nu interne links van relevante pagina’s in mijn website. Hierdoor wordt ook de content waardevoller; deze cases worden goed gelezen (hogere sessieduur).

En ik gebruik vaak door mijn artikelen heen praktische voorbeelden van mijn eigen website of die van klanten.

Bij een pagina over linkbuildingtips behandel ik bijvoorbeeld hoe mijn website steeg in organisch verkeer door het verwijderen van een oud backlinkprofiel. Deze linkbuildingtip ben ik nog niet elders tegengekomen.

Stijging in organisch verkeer

Onder andere deze 10 verbeterpunten hebben ertoe geleid dat het organische verkeer van mijn website met ruim 125% is toegenomen in 4 maanden.

Het is mij in deze periode helder geworden dat helpful content maken best een complexe materie is: helpful content schud je niet zomaar uit je mouw.

Daarnaast had ik begin januari 5 nummer 1-posities, nu heb ik er 18. Terwijl ik aardig heb gesnoeid in aantal pagina’s.

Met helpful content kun je aantoonbaar hoger komen in Google. Het kost zeker tijd om echt waardevolle content te maken, maar het resultaat mag er zijn!

Dit waren mijn ervaringen. Ik hoop dat je er wat aan hebt gehad. 🙂 En ik ben erg benieuwd naar jullie ervaringen met nuttige content. En dan vooral naar resultaten die je hebt behaald door het kwalitatiever maken van je content. Ik zie je reactie tegemoet!