SEO

Google Core Update maart 2024: dit zijn de gevolgen voor jouw website

0

Het is weer zover: een nieuwe Google Core Update is uit. En dit wordt een grote. Google heeft aangekondigd dat deze update ervoor zal zorgen dat er 40% minder unhelpful content in de zoekresultaten zal voorkomen. Daarnaast zullen vervallen domeinen en parasite SEO-gevallen ook hard worden aangepakt. Er staat dus veel op de planning voor maart 2024. In dit artikel leg ik uit wat de Google Core Update van maart 2024 betekent en wat je kunt doen als je geraakt bent.

Wat gaat er gebeuren

In de maart 2024 Core Update zal Google op een paar punten focussen. Het doel is om lage kwaliteit content te verminderen en spam uit de zoekresultatenpagina (SERP) te halen. Google claimt dat het volgende gaat gebeuren:

1. 40% minder unhelpful content in de zoekresultaten

Google wil af van content die puur is gemaakt voor zoekmachines. Unhelpful content is content waar niet is geschreven op basis van de zoekintentie van de gebruiker, maar puur is geschreven voor SEO-doeleinden – om hoger te ranken in Google. Tijdens deze update wordt grondig gecontroleerd of websites daadwerkelijk waardevolle content aanbieden die aansluit op de behoeften van de gebruikers. Google ziet automatisch-genereerde content via AI-tools bijvoorbeeld niet als waardevol.

2. Strenge aanpak van vervallen domeinen

Vervallen domeinen (ook wel bekend als expired domains) zullen hard worden aangepakt en dus veel lagere rankings krijgen. Vervallen domeinen zijn domeinnamen die door de vorige eigenaar niet meer gebruikt worden, vrij op de markt komen en verkocht (vaak via een veilig) worden aan een ander. Vaak hebben deze domeinnamen een hoge autoriteit die ze in de jaren daarvoor hebben opgebouwd.

Het komt dus voor dat zo’n verlopen domein opnieuw geregistreerd wordt en hier een nieuwe website op geplaatst wordt die niets te maken heeft met het doel van de vorige website. Dit leidt tot veel verwarring bij gebruikers. Google is hier op tegen en zal dit soort domeinen flink straffen in deze update.

3. Parasite SEO-gevallen aanpakken

Google is klaar met de parasite SEO-gevallen en zal ook deze websites straffen. Parasite SEO is wanneer websites met een hoge autoriteit hun website beschikbaar stellen om content van lage kwaliteit te laten plaatsen door websites met een lage autoriteit. Hierdoor lift de website van lagere autoriteit mee op de goede vindbaarheid van de betrouwbare website (met hogere autoriteit). Google geeft websites die dit op grote schaal doen vanaf nu twee maanden de tijd om dit op te lossen.

Is dit terecht?

Je kunt je afvragen of deze harde maatregelen terecht zijn. Ik vind van wel. Er is de afgelopen jaar een contentexplosie geweest door AI. Er wordt steeds meer content geschreven, vaak met het doel om beter te ranken in zoekmachines. Maar er is steeds meer kritiek op de kwaliteit van deze content, die inmiddels zichtbaar is geworden in de zoekresultaten.

Want content die gegenereerd is door een bot is vaak algemeen en sluit niet aan op de werkelijke vraag van de gebruiker. Omdat deze content zo algemeen blijft, voegt het 9 van de 10 keer geen nieuwe waarde toe. Google wil graag relevante content vertonen aan zijn gebruikers en dit soort ‘unhelpful’ content past daar simpelweg niet bij.

Ook de websites die shortcuts of trucjes uithalen – zoals parasite SEO of vervallen domeinen – passen niet binnen het plaatje bij Google. Ik vind dit een goede zet – geef ons toegang tot content waar wij als gebruikers wat aan hebben, niet een algemeen verhaal die op elke website hetzelfde is.

Wat gaat het effect zijn?

Hoe groot het effect van de Google Core Update gaat zijn, is nog onduidelijk. Als we Google mogen geloven zal het groot worden. Wat we kunnen verwachten is dat websites met een slechte kwaliteit content, vooral content die automatisch gegenereerd is of door AI-tools gegeneerd is, gestraft zullen worden. Dat betekent dat ze in rankings zullen dalen, met als resultaat dat er veel minder verkeer op de website zal komen.

Google hoopt in ieder geval dat ze met deze update de hoeveelheid lage kwaliteitcontent in de zoekresultaten met 40% zullen verminderen. Dat stelt Elizabeth Tucker, directeur Product Management bij Google:

We believe these updates will reduce the amount of low quality content on Search and send more traffic to helpful and high quality sites. Based on our evaluations, we expect that the combination of this update and our previous efforts will collectively reduce low-quality, unoriginal content in search results bij 40%.

Daarnaast heeft Google bekendgemaakt dat ze na de maart 2024-update niet meer afzonderlijke helpful content updates uit zullen brengen. De ‘helpful content check’ wordt nu standaard geïntegreerd in het core-algoritme. Dat bekent dat het Google-algoritme vanaf eind maart 2024 zelf zal kunnen evalueren of content helpful is of niet. Is het niet zo? Dan wordt jouw website automatisch gestraft, zonder dat er een aparte, nieuwe core update uitgebracht hoeft te worden.

Accepteer cookies

Ben je geraakt?

Als je merkt dat je website getroffen is door deze update, is het tijd om actie te ondernemen. Maar ook als je website nog niet getroffen is, is het goed om je websitecontent onder de loep te nemen. Mijn advies:

  • Begin bij het begrijpen van je doelgroep. Identificeer de behoeften van jouw klanten. Hebben ze bepaalde vragen, angsten, doelen, problemen? Schrijf deze op.
  • Zoals het boek They Ask, You Answer (affiliate) adviseert: breng het sales- en marketingteam samen. Ga met de sales-afdeling zitten en schrijf alle vragen op die sales krijgt van de potentiële klanten. Zij staan namelijk dagelijks direct in contact met potentiële nieuwe klanten en weten dus waar ze mee zitten. Prioriteer vervolgens alle vragen en ga content maken in de vorm van tekst, video en afbeeldingen om deze vragen goed en volledig te beantwoorden.
  • Zorg dat je voldoet aan de E-E-A-T principes: Experience, Expertise, Authoritativeness, Trustworthiness.
  • Zorg dat de content online up-to-date en actueel is.

De toekomst: van unhelpful naar helpful content

Het is tijd om te focussen op waardevolle content. Iedereen kan content schrijven dankzij AI-tools. Maar waardevolle en relevante content schrijven wordt het meest gewaardeerd. Het belangrijkste is om content te schrijven voor jouw doelgroep – want daar doe je het toch voor? Je wil jouw doelgroep informatie geven en zodanig helpen zodat ze bij jouw organisatie klant worden.

Als je dit topprioriteit geeft, zal Google jouw content waarschijnlijk helpful vinden en jouw website waarschijnlijk vaker vertonen. Althans, daar lijkt het allemaal naartoe te gaan als we Google mogen geloven.

Bron header-afbeelding:  Natee Meepian / Shutterstock.com