SEO

Dit is de impact van de Google Core Update van maart 2024

0

Na de vele Core Updates in 2023, is de eerste grote Google Core Update van 2024 inmiddels ook een feit. Michelle de Zeeuw legde al eerder op Frankwatching uit wat de Core Update van maart 2024 betekent. Een kleine opfrissing: de update benadrukt Google’s streven om de kwaliteit van zoekresultaten te verhogen door ervoor te zorgen dat alleen zogenoemde helpful content-pagina’s goed presteren in de zoekresultaten. Maar dit hebben we toch al veel vaker vanuit Google gehoord? Dat klopt! Google kwam de afgelopen jaren met meerdere helpful content updates om de kwaliteit van de zoekresultaten te verbeteren. Wat is dan nu precies het verschil met de vorige updates en wat zien we hier van terug in de praktijk?

Verschil met eerdere updates

Over de afgelopen jaren zijn er maar liefst 3 helpful content updates vanuit Google uitgerold. In tegenstelling tot deze eerdere updates, waarbij steeds kleine wijzigingen werden aangebracht, omvat de Google Core Update van maart 2024 een revisie van meerdere kernsystemen binnen het zoekalgoritme. Het systeem dat websites op helpful content beoordeelt, is nu officieel onderdeel van het core ranking-mechanisme. Hierdoor is Google nu beter in staat om diverse signalen met elkaar te vergelijken bij de bepaling van de kwaliteit van content, in plaats van afhankelijk te zijn van één losstaand systeem.

Bovendien laat Google weten dat niet alleen op pagina-niveau wordt gekeken, maar ook website-brede signalen sinds de update in maart worden meegenomen in de beoordeling van de kwaliteit van de content. Google streeft ernaar ervoor te zorgen dat gebruikers niet alleen de gewenste informatie vinden, maar ook dat deze informatie wordt weergegeven op een duidelijke en toegankelijke manier. De leesbaarheid, navigatie van de website en de snelheid waarmee pagina’s laden worden daardoor nog belangrijker.

Afbeelding met 'helpful content' erop.

Wat zien wij in de praktijk terug?

Waar we eerder een beperkte impact zagen op organische rankings na aanleiding van de helpful content updates vanuit Google, zijn we benieuwd of dit na deze Core Update wel het geval is. Om een goed beeld te kunnen vormen hebben we ervoor gekozen om drie verschillende organisaties uit dezelfde branche te analyseren. Good to know: we hebben ons hierbij specifiek gefocust op het stukje helpful content.

Zien we nu inderdaad een verband in hoe deze organisaties omgaan met helpful content en de mate waarin zij zijn getroffen door de Core Update? Let’s find out!

Organisatie 1

Als we naar de eerste organisatie kijken, dan valt het ons op dat ze verschillende zaken op orde hebben waarvan we weten dat Google ze belangrijk vindt in het kader van helpful content en EEAT (Experience, Expertise, Authority, Trustworthiness).

Wat deze organisatie onderscheidt, is hun duidelijke positionering. Ze zetten de juiste mensen in als experts en vertalen dit door op hun hele website. Daarin ligt de focus op het delen van authentieke verhalen en ervaringen. Omdat het voor deze partij lastig is tegen grote partijen te concurreren op generieke termen, is ervoor gekozen om in te zetten op meer short-tail, helpful content termen. Hierbij is dus bewust gekozen om de vragen van hun doelgroep centraal te stellen en de kennis en ervaringen van lokale experts in te zetten om deze vragen te beantwoorden.

Het delen van deze kennis doen ze onder andere in podcasts, FAQ’s en persoonlijke reviews. Door over de hele website de kennis en ervaringen van lokale experts in te zetten, zet deze partij zichzelf neer als een EEAT in hun branche.

Organisatie 2

Als we naar de tweede organisatie kijken, dan valt ons op dat de website voornamelijk generieke inhoud bevat waarbij minder wordt ingezet op helpful content.

Ook zien we hier minder duidelijk de aanwezigheid van experts en hun rol terug op de website. Bovendien valt op dat deze organisatie redelijk veel ‘SEO content’ op hun website heeft, gericht op het scoren in de Google-zoekresultaten in plaats van het leveren van gebruikersgerichte informatie. Naar ons idee heeft organisatie 2 ook een minder duidelijke positionering en onderscheidende kenmerken, waarvan wij denken dat het benodigd is voor het vestigen van een sterke identiteit.

Organisatie 3

Als we naar de derde organisatie kijken, dan valt ons op dat ze regelmatig blogs op hun website plaatsen waarin persoonlijke ervaringen en tips over specifieke activiteiten worden gedeeld. Hoewel dit een goede basis vormt voor ‘helpful content’, is het onduidelijk wie deze ‘experts’ achter de blogs precies zijn, waardoor de nadruk op EEAT ontbreekt. Bovendien wordt de informatie op de website een stuk minder toegankelijk weergegeven, wat de gebruiksvriendelijkheid belemmert.

De impact van de update

En jazeker, deze keer blijkt er echt impact te zijn! Je voelt ‘m waarschijnlijk aankomen. Naar aanleiding van de Core Update zien we voor organisatie 1 een stijging in het organische verkeer en posities. Het opvallende is: deze stijging is vooral te zien in zoektermen gerelateerd aan vragen en het geven van tips aan de doelgroep.

Voor organisatie 2 en 3 zien we daarentegen geen stijging voor deze termen terug. We verwachten dat dit te maken heeft met dat Google inmiddels beter in staat is om de kwaliteit te beoordelen door meerdere signalen met elkaar te vergelijken. Waar organisatie 1 een sterke positionering heeft, waarbij hun expertrol duidelijk naar voren komt doordat ze de focus hebben op het écht verder helpen van de gebruiker met persoonlijke ervaringen, ontbreekt dit bij de andere twee organisaties. Het lijkt erop dat Google de focus op deze helpful content, in combinatie met een sterke positionering als EEAT, beloont met een hogere ranking in de zoekresultaten.

Afbeelding met Google EEAT erop.

Google zou door de revisie van de ranking mechanismen zomaar een beetje slimmer in het beoordelen van deze signalen geworden zijn. Het is namelijk de eerste keer sinds alle updates vanuit Google omtrent helpful content dat we een duidelijke impact op de organische resultaten zien. Het lijkt er daarbij op dat Google hierbij ook extra kijkt naar elementen als expertise en experience. Het delen van tips en het beantwoorden van vragen kan iedereen. Maar het maken van échte helpful content waaruit écht jouw expertise en persoonlijke ervaring blijkt? Dat is een kunst die wordt beloond door Google!

Tijd voor actie!

Merk jij dat je bent geraakt door de Google Core Update? Check dan eerst eens hoe jouw website ervoor staat op gebied van helpful content en EEAT. We hebben een aantal tips voor je die je op weg kunnen helpen in het verbeteren van jouw content.

1. Benadruk expertise

Laat zien wie de deskundigen binnen je organisatie zijn. Benadruk jouw medewerkers op de website en benoem hun (werk)ervaringen, competenties, functie en kennis. Een duidelijke presentatie van expertise kan het vertrouwen van gebruikers vergroten.

Tip: Benadruk expertise door auteur markup te implementeren, zodat het ook voor zoekmachines duidelijk is wie de auteur van een bepaalde pagina is.

2. Communiceer je unieke propositie

Zorg voor een onderscheidende positionering en breng deze duidelijk over op je website. Dit helpt om je te onderscheiden van concurrenten en kan bijdragen aan een betere merkherkenning.

Tip: De meeste websites tonen wel USP’s, maar in werkelijkheid zijn het vaak niet echte USP. ‘Een ruime voorraad’ of ‘Snelle levering’ is natuurlijk makkelijk om te communiceren, maar tegelijkertijd zijn dit vrij generieke en ‘vage’ USP’s. Kun je echt snel leveren? Benoem dat bijvoorbeeld ‘Vandaag voor 22:00 besteld, morgen in huis.’

3. Houd content up-to-date

Gezien Google’s focus op ‘helpful content’, is het essentieel dat je informatie actueel en relevant blijft. Werk verouderde content bij en verwijder wat niet langer relevant is.

Tip: Door het implementeren van de article markup kan je aan Google duidelijk laten weten wanneer bepaalde content voor het laatst is geüpdatet.

4. Deel persoonlijke ervaringen

Podcasts, blogs of cases met echte verhalen vanuit eigen ervaringen en expertise geven je content een authentieke en menselijke dimensie.

Tip: Gebruik quotes of refereer naar personen die ervaring hebben met een bepaald product of dienst. Ben jij zelf de expert? Schrijf vanuit de ik-persoon!

Wat in onze ogen écht het belangrijkste is, is het zorgen dat je een EEAT wordt in jouw vakgebied. Het schrijven van content kan tegenwoordig iedereen (met behulp van AI), maar écht een autoriteit worden binnen jouw vakgebied door een steengoed verhaal, sterke positionering én helpful content? Dat lukt niet zomaar iedereen.

Wij verwachten overigens niet dat dit de laatste Google Core Update zal zijn in korte tijd. Met de voorbereiding op de Search Generative Experience binnen Google, worden we steeds meer voorbereid op de toekomst van SEO. Keep you posted!