Social media

Handige TikTok-tutorial voor beginners: zo werkt het

0

Probeer je jonge mensen te bereiken? Dan moet je weten wat TikTok is! Met inmiddels meer dan 1 miljard gebruikers is TikTok een enorm populaire app, waarmee mensen korte, creatieve filmpjes maken en delen. In deze handige TikTok-tutorial maak ik je wegwijs in de app.

Wat is TikTok?

TikTok is een gratis app waarmee gebruikers korte, creatieve filmpjes maken en plaatsen. Muziek, dans, playback, hashtags en sketch spelen hierin een grote rol. De video’s van 15 tot 160 seconden kunnen met de app makkelijk bewerkt worden met de vele filters en effecten. De app is erg populair onder jongeren. Bekijk hieronder de TikTok-tutorial om te kijken hoe de TikTok precies in elkaar steekt.

Wil je zelf een TikTok-video maken? Bekijk dan deze handige tutorial.

Accepteer cookies

 

Beginscherm

Zodra je de app opent, heb je op het beginscherm twee menu’s boven in beeld:

 • For you Page
  de For You Page bevat filmpjes die TikTok je aanraadt op basis van interactie en eerder bekeken video’s. Swipe omhoog en je ziet een constante feed van korte filmpjes. De For You-pagina is erg belangrijk in het TikTok-algoritme. De bekende hashtag ‘FYP’ is een veelgebruikte manier om in deze feed terecht te komen.
 • Following
  In deze feed komen alle video’s van gebruikers die je daadwerkelijk volgt. Swipe simpelweg omhoog om door de verschillende filmpjes te scrollen.

Info bij elke video

Bij elk filmpje zie je linksonder informatie:

 • Username.
 • Beschrijving van de video.
 • Hashtags (belangrijk om goed geïndexeerd en gevonden te worden).
 • Muzieknummer dat gebruikt is in de video (druk erop om deze op te slaan of ook te gebruiken).

Meer info over video/user

Stel je wil meer weten over de video die je bekijkt, of over de user die de video geplaatst heeft. Swipe dan op het filmpje naar links, dan kom je op de profielpagina van de user terecht. Hier zie je uiteraard allerlei standaard profielinformatie en de geplaatste filmpjes staan hier in een feed met thumbnails. Op de thumbnails kun je meteen het aantal views per video zien.

Wil je meer weten over dat specifieke filmpje, druk dan op de video. Dan zie je rechtsonder het aantal likes, shares en reacties.

Onderste balk

In de onderste balk zie je vijf verschillende opties:

 • Home
  Het huis-icoontje brengt je terug naar je homescreen.
 • Discover
  Deze optie brengt je naar een feed met alle populaire hashtags. Op deze pagina kun je zien wat de huidige trends op TikTok zijn: populaire hashtags (zoals challenges) – inclusief filmpjes die net gemaakt zijn -, het aantal views en ook de originele poster. Wil je gevonden worden op TikTok? Dan kun je wellicht inspelen op een van deze trending topics!
 • Plaats een video
  Het middelste icoon, uiteraard het belangrijkste!
 • Inbox
  Hier zie je alle mensen die je filmpjes geliked hebben of er op hebben gereageerd. Ook kun je hier inzien wie je profiel hebben bekeken. Een livestream is mogelijk vanaf 1000 volgers. Druk rechtsboven op het envelopje voor je inbox met alle berichten.
 • Me-pagina
  Hier kun je je eigen profiel bekijken en aanpassen. Handig weetje: als je drukt op ‘edit profile’, kun je onder andere je gebruikersnaam aanpassen (dit kan elke 30 dagen!). Bij instellingen kun je ook je YouTube- en Instagram-account koppelen aan je TikTok. Verder is het hier mogelijk om over te stappen op een ‘pro’-account, zodat je meer inzicht hebt in statistieken.

Zelf een Tiktok-filmpje maken?

Met deze TikTok-tutorial heb ik je hopelijk al wat op weg geholpen. Wil je ook leren hoe je zelf een Tiktok-filmpje maakt, inclusief het gebruik van muziek, effecten en tekst? Laat een reactie achter. Als er behoefte is aan een uitleg-filmpje, ga ik ‘m binnenkort opnemen!

Meer over TikTok

Hoe maak je een TikTok-video? [stappenplan]

Groeien op TikTok: zo krijg je meer volgers & views