Social media

Hoe maak je een TikTok-video? [stappenplan]

0

Ben je klaar om je eerste TikTok-filmpje te maken? Van het toevoegen van muziek, plaatsen van tekst en het gebruik van effecten: ik laat je stap voor stap zien hoe je een TikTok-video maakt.

Is TikTok helemaal nieuw voor je, en wil je eerst even een rondleiding in de app? Check dan m’n vorige uitleg-video.

In deze tutorial-video ga ik ervan uit dat je een video wil maken met muziek, vanuit bijvoorbeeld een bestaande video, challenge of hashtag. Maar je kunt uiteraard ook een video maken zonder muziek, gewoon tegen de camera pratend bijvoorbeeld. In deze video laat ik je zien hoe je een ‘klassieke’ TikTok-video kunt maken: met muziek.

Accepteer cookies

Muziek vinden en toevoegen

TikTok draait om muziek en audiotracks. Zie je een leuke challenge? Komt er een toffe video voorbij die je ook zelf wil nadoen? Zo ga je te werk:

  • Onderin de video vind je de muziektrack, druk daarop
  • Of vind een challenge/trending hashtag
  • Muziek gevonden? Druk dan op het knopje ‘use this sound’

Muziekstartpunt aanpassen

Wil je de muziek of audio op een ander punt laten beginnen? Dat is niet moeilijk. Gebruik de muziek/schaar-tool om het beginpunt van de muziek aan te passen (zie de video). Sleep simpelweg de track iets naar links of rechts, net zo lang tot de muziek op het juiste moment begint.

Snelheid van de video-opname aanpassen

Wil je een (stukje) slow motion opnemen? Of juist een versnelde video maken? Tik op het ‘speed’-knopje om dit op een simpele manier aan te passen. Er zijn vijf opties: 0,3x, 0,5x, 2x, 3x, of reguliere snelheid (1x).

Switch camera’s

Je kunt switchen tussen de camera aan de voor-en achterkant van je telefoon met het ‘flip’-knopje helemaal rechts bovenin je scherm.

Opname starten

Als je klaar bent met het instellen van de muziek/snelheid/camera, druk je op de rode recordknop onderin je scherm om de opname te beginnen.

Handsfree filmen

Wil je handsfree filmen, selecteer dan de timer rechts bovenin het scherm. Zodra je start, kom je in een aftelscherm. De opname begint hierna.

Aanpassingen na opname

  • Als je klaar bent met opnemen, kun het startpunt van de muziek nog aanpassen met de schaar-tool.
  • Onder het icoontje met de drie rondjes vind je verschillende filters die je kunt gebruiken.

Effecten toevoegen

Met het klok-icoontje kom je bij een menu met verschillende effecten. Druk op het effect om een preview te krijgen. Houd het ingedrukt terwijl de video afspeelt – en laat los als het effect moet stoppen. Je kunt dus in 1 video verschillende effecten achter elkaar gebruiken.

Tekst toevoegen

Met het tekst-icoontje kun je uiteraard tekst toevoegen aan je video. Typ simpelweg je tekst en selecteer het lettertype dat je wil gebruiken. Je kunt de tekst overal slepen in het scherm, en ook groter en kleiner maken. Druk op je tekst en dan op ‘set duration’ om de timing van de tekst aan te passen. Je kunt dan zelf bepalen wanneer de tekst in beeld komt, en wanneer de tekst weer uit beeld verdwijnt.

TikTok-video klaar?

Als je video helemaal af is, druk je op ‘next’. Je komt dan in een uploadscherm waar je een korte beschrijving kunt toevoegen. Vergeet ook niet de juiste hashtags te plaatsen (erg belangrijk, zo kan je video worden gevonden!) en tag eventueel mensen/accounts.

Heel veel succes met het maken van je eerste TikTok-video! Ik ben heel erg benieuwd hoe het eruit komt te zien. Vergeet je me niet te taggen? En mocht je toevoegingen hebben aan dit artikel, of vragen hebben over TikTok, laat dan zeker een reactie achter!

Meer over TikTok

Handige TikTok-tutorial voor beginners: zo werkt het

Groeien op TikTok: zo krijg je meer volgers & views