Social media

De 16 meestgestelde vragen over TikTok [+ antwoorden]

0

TikTok biedt veel mogelijkheden om je filmpjes nog leuker te maken. Zoals het toevoegen van effecten, geluiden en tekst. Weet je nog niet helemaal hoe alles werkt? Deze vragen en antwoorden helpen je vast verder.

Eerder deelden we 2 TikTok-tutorials op Frankwatching:

> Hoe maak je een TikTok-video? [stappenplan]

> Handige TikTok-tutorial voor beginners: zo werkt het

Onder deze artikelen én de bijbehorende video’s op ons YouTube-kanaal (zie deze video en deze video) kregen we veel reacties met praktische vragen. Om het je makkelijk te maken hebben we deze vragen, mét de antwoorden, hieronder gebundeld.

En heb je een andere vraag? Stel ‘m vooral in de comments.

Vragen & antwoorden voordat je gaat opnemen

1. Hoe weet je welk dansje je op welk liedje moet doen?

TikTok-dansjes zijn vaak een trend, dus je ziet dan veel video’s met hetzelfde dansje op FYP (For You Page) voorbijkomen. Als je op het liedje klikt, dan zie je alle video’s die met dat liedje zijn gemaakt. Dan zie je ook welk dansje vaak wordt gedaan op dat specifieke liedje. Ook kun je het zien aan de hashtags die worden gebruikt. Een dansje is vaak een challenge, bijvoorbeeld: #renegadechallenge.

2. Kun je ook andere video’s uploaden?

Ja, je kunt ook een al bestaande video uit je eigen filmrol gebruiken. Je gaat naar TikTok opnemen > rechtsonder naar Uploaden > je kiest de video die je wil gebruiken.

3. Is het mogelijk om de video tussentijds op te slaan?

Dat kan zeker. Als je een TikTok-video opneemt, kun je via de volgende stappen de video opslaan als concept: via het vinkje > Volgende > Concepten. Dan kun je op een later moment naar je Concepten en verdergaan met je video.

4. Kun je een TikTok opnemen via de computer?

Dat kan niet, dit kan alleen via de app op je telefoon.

5. Welke hashtags kun je het beste gebruiken?

Typ de hashtag die je in gedachten hebt in de zoekbalk, gebruik alleen de naam (zonder #). Je ziet dan hoeveel views die specifieke hashtag heeft. Je ziet hier ook meteen gerelateerde hashtags.

6. Wat kun je als marketeer met TikTok?

Naast dat je kunt adverteren op TikTok, kun je bijvoorbeeld ook inspelen op hashtag challenges. Deze video’s krijgen veel views. Meer tips voor marketeers vind je in deze infographic.

Vragen & antwoorden bij het maken van een video

7. Hoe stel je in hoe lang je een tekst in beeld wil hebben?

Na het invoeren van de tekst, kun je erop tikken en de tijd instellen.

8. Hoe maak je een tekst transparant?

Als je kiest voor ‘Tekst’ en je drukt op ‘A’ helemaal links (boven alle kleuren) dan krijg je een achtergrondkleur achter je tekst. Druk je nog een keer op ‘A’, dan wordt de achtergrondkleur van de tekst semi-transparant in de gewenste kleur.

9. Hoe kun je een TikTok-video langer maken?

Je kunt video’s maken van maximaal 60 seconden. De app staat automatisch ingesteld op 15 seconden, maar helemaal onderin (onder de rode record-knop) kun je kiezen voor de optie ’60 seconden’.

10. Hoe maak je een TikTok-video korter?

Zodra je een video hebt gemaakt in TikTok, druk je op het vinkje (dit is de stap voordat je een tekst en hashtags kunt toevoegen) en vervolgens op ‘Clips aanpassen’ (rechtsboven in de hoek). Dan krijg je je video te zien met een rode balk eromheen. Als je die rode balk naar links verschuift, verkort je je video.

11. Hoe zet je een reactie van een volger in je scherm?

Je kunt een reactie van een volger in je scherm zetten, zodat je daar vervolgens op kunt reageren. Hoe doe je dit? Je tikt op de reactie die je wil delen in je scherm. Dan kun je direct antwoorden of links op het rode video-icoontje klikken. Als je dat doet, dan kun je een video maken met die reactie in het scherm.

12. Hoe maak je een geluid dat je wil gebruiken langer?

Als je een video in TikTok maakt, pakt de app automatisch 15 seconden van een geluid. Helemaal onderin je scherm kun je het geluid ook instellen op 60 seconden. Dan kun je 60 seconden van het nummer gebruiken (of het maximaal aantal seconden dat het liedje/geluid in totaal duurt). Stel dat je een liedje hebt gekozen, maar je wil ‘m starten vanaf een ander moment in het nummer? Dan kun je kiezen voor ‘Inkorten’.

13. Hoe werk je met effecten zoals regen?

Als je naar ‘Effecten’ navigeert en dan zoekt naar ‘Raindrop’, krijg je het effect met regen te zien. Bij ‘Effecten’ kun je allerlei verschillende effecten vinden.

14. Kun je een videofragment toevoegen aan een concept?

Dat kan. Ga eerst naar je eigen filmpjes. Daar zie je het concept staan met een grijze waas erover. Die klik je aan en dan klik je twee keer op vorige (het pijltje links bovenin). Dan kun weer verder filmen. Vervolgens kun je hiervan eventueel opnieuw een concept maken of de video uploaden.

Vragen & antwoorden na publicatie

15. Hoe stuur je een TikTok-video door?

Druk na het publiceren van je video op het pijltje (onder de ‘like’ – en ‘reageer’-knop) om ‘m te delen.

16. Kun je een TikTok-video achteraf nog bewerken?

Je kunt een geplaatste video niet meer bewerken. Maar je kunt wel een video opslaan als concept. Als je een TikTok-video opneemt, kun je via de volgende stappen de video opslaan als concept: via het vinkje > Volgende > Concepten. Dan kun je op een later moment naar je concepten en verdergaan met je video of wijzigingen maken voordat je hem echt publiceert.

Is je TikTok-vraag nog niet beantwoord? Laat dan een reactie achter in de comments.