Social media

Social-app BeReal groeit explosief: zo werkt het

0

Het is weer zover: een nieuw socialmediaplatform trekt de aandacht van de media. En als je het mij vraagt, precies op het goede moment. Nu we weer uitstapjes kunnen maken, komt deze app als geroepen. En met de grote focus op video (TikTok, Reels, Stories, YouTube Shorts…) biedt deze Snapchat-achtige app weer even wat anders. Wordt het (weer) een hype, of is BeReal here to stay?

De app BeReal in een notendop

Het concept van deze in Frankrijk ontwikkelde app is vrij simpel. Elke dag ontvang je een notificatie, waarin je wordt gevraagd om een foto te delen. Het gaat om 1 foto per dag, die je binnen 2 minuten na de notificatie moet maken. Gelukt? Dan verstuur je de foto naar jouw vriendenlijst en ontvang je daarna de foto’s die jouw vrienden op dat moment hebben gemaakt.

Mis je het foto-moment of doe je er te lang over? Dan krijg je ook de foto’s van je vrienden niet te zien. Daarmee stimuleert de app dat iedereen deelneemt. Je kunt eventueel ook later op de dag een foto delen, maar je vrienden krijgen dan de notificatie dat je eigenlijk te laat was, dus het niet een ‘real’ foto is.

Ondanks dat deze app al sinds 2019 bestaat, is het aantal actieve gebruikers in de afgelopen maanden pas echt hard gegroeid: sinds begin dit jaar met 315% om precies te zijn. Alleen al in maart is de app ruim 2 miljoen keer gedownload. De grootste groep gebruikers komt uit Generatie Z, maar ook een grote groep millennials is van de partij.

Hoeveelheid downloads van de app BeReal.

Bron: Axios

Waarom trekt BeReal de aandacht?

Waar het bij de meeste socialmedia-apps draait om ‘zien en gezien worden’ (ook al claimen sommige platformen wat anders), gaat het bij BeReal gewoon om het delen van je moment. Je kunt er niet lang over nadenken, je kunt dus ook niks speciaals in beeld zetten of aanpassingen maken en er zijn geen filters of bewerkopties. Wat je deelt, is dus wat je op dat moment daadwerkelijk ziet.

En om de foto’s zo authentiek en spontaan mogelijk te laten zijn, maakt de front en back camera tegelijkertijd een foto. Je deelt dus jezelf, die een foto neemt van ‘iets’. Waar je het op bijvoorbeeld Instagram kunt laten lijken alsof je altijd op reis bent, of alleen maar leuke dingen doet, val je op BeReal dan dus door de mand.

Screenshots van het opstarten van de app BeReal.

In de Appstore heeft de app al ruim 17 duizend beoordelingen gekregen. Daarbij scoren ze momenteel een 4.9, dus dat is hoog! Via Google Play hebben bijna 14 duizend gebruikers een reactie achtergelaten, en daar is de gemiddelde score een 4.4. Aan de reacties te lezen ligt deze lagere score bij de Android-gebruikers voornamelijk aan functionele probleempjes.

Hoe start je een account op BeReal?

Allereerst moet je natuurlijk de app downloaden op je telefoon. Hier is de link voor Apple-gebruikers en hier voor Android. Als de app is gedownload, kun je je aanmelden. Daarbij wordt er om best wat verplichte persoonlijke gegevens gevraagd, maar dat is natuurlijk niet anders dan bij de bekende socialmediakanalen:

 • volledige naam
 • geboortedatum
 • telefoonnummer
 • je telefoonnummer wordt geverifieerd met een SMS-code
 • vervolgens kies je een gebruikersnaam voor in de app
 • en dan vraagt de app je om toestemming tot je contacten

Vervolgens duwt de app je in de richting om je notificaties aan te zetten. Logisch, want je moet na het ontvangen van de notificatie binnen 2 minuten een foto uploaden. Maar weet dus wel: deze app gaat je ook storen op momenten dat je daar niet op zit te wachten. Zie screenshots.

De app BeReal installeren in screenshots.

Hoe gebruik je de app?

Als je al je persoonlijke gegevens hebt gedeeld en de notificaties hebt aangezet, krijg je direct je eerste ‘oproep’ van de app om een foto te delen. Uiteraard: nadat je ook toestemming hebt gegeven voor je camera, en ze vragen ook om het delen van je locatie.

Vervolgens opent je camera en begint er een teller bovenaan je scherm te lopen. Zie het eerste screenshot hieronder. Je hebt vanaf dat moment 2 minuten om een foto te maken. Als je de foto maakt, wordt er automatisch tegelijkertijd ook een foto gemaakt met je front-camera. Zo zie je op het eerste screenshot mijzelf bij bolletje 1 en degene die ik fotografeer bij bolletje 2.

Wat je ziet als je een foto hebt gemaakt.

Je deelt dus altijd 2 foto’s, waarvan die van jezelf klein is en die van ‘wat je aan het doen bent of wat je ziet’ in het groot. Vervolgens stuur je die foto naar je vrienden. Helaas heb ik nog geen vrienden op BeReal, want ik heb de app pas net gedownload om ‘m te testen. Dus het daadwerkelijk versturen naar vrienden heb ik niet kunnen doen.

Daarna komt je foto in een overzicht te staan bij je profiel. Zie het screenshot aan de rechterkant. Zo komt er (als het goed is, en je helemaal into deze app bent) bij elke dag een foto te staan. Op die manier wordt het dus een soort foto-dagboek. Een slim concept, want er zijn al meerdere populaire apps die je elke dag vragen om een foto te nemen, en die opslaan als dagboek. Bij BeReal deel je deze foto’s alleen ook meteen met je vrienden.

Waarschuwing

In de AppStore delen ze nog een paar leuke ‘waarschuwingen’ die ik je niet wil onthouden:

 • It is life, Real life, and this life is without filters.
 • It is your chance to show your friends who you really are, for once.
 • BeReal can be addictive.
 • The app might piss you off.
 • BeReal won’t make you famous, if you want to become influencer you can stay on TikTok and Instagram.
 • BeReal may cause accidents, especially if you are riding a bike.
 • It is pronounced “BiRil”, not bereale, or Bèreol, it’s like B-Real from Cypress Hill.
 • BeReal won’t let you cheat, you can try and if you manage to do so, come work with us.

In deze video kun je ook bekijken hoe BeReal werkt.

Is jouw interesse gewekt? Of sla je deze ‘hype’ toch even over?