Social media

Getest: zo werkt de populaire foto-app BeReal [video]

0

De populaire app BeReal, ik heb mezelf er eindelijk aan gewaagd afgelopen week. Terwijl we op Insta en YouTube vaak de beste versie van onszelf laten zien, probeert deze app het allemaal echt en lekker alledaags te houden. Ik laat je zien hoe het werkt in deze video!

Hoe BeReal werkt

De app is erg simpel in gebruik. Elke dag ontvang je op een willekeurige tijd een push-notificatie. Je hebt dan exact twee minuten om snel een foto te maken, wat je op dat moment ook aan het doen bent.

Je maakt een foto met twee camera’s: de camera aan de achterkant van je telefoon verschijnt groot, en tegelijkertijd maak je ook een selfie die klein in beeld verschijnt. Een mooie selfie maken terwijl je kamer waar je in staat ongezien eigenlijk een troep is, kan dus niet bij deze app! Je kunt eventueel in de twee minuten tijd je foto nog opnieuw nemen, maar na 2 minuten is je tijd echt op en kun je je BeReal delen met vrienden.

Accepteer cookies

Samen met je vrienden

Het leuke aan BeReal is dat je dit tegelijk met vrienden doet. Elke dag ontvang je dus ook de BeReal-foto’s van je vrienden, die gewoon de was aan het doen zijn of bij de zwemles van de kids zitten.

Als je het foto-moment te laat pakt, dan komt bij jouw foto te staan hoeveel langer je erover hebt gedaan. Dit is bij mij ook een aantal keer gebeurd. En als je het compleet mist, krijg je de BeReals van je vrienden niet te zien. Daarnaast heb je uiteindelijk een leuk dagboek van al jouw gemaakte foto’s per dag.

Authenticiteit op social media

Deze app speelt mooi in op een stroming die ingaat tegen de perfecte plaatjes op social. Gewoonlijk is mijn feed voornamelijk gevuld met alleen maar perfecte gezichten van mensen die het erg naar hun zin hebben, met mooie plaatjes en jaloersmakende filmpjes.

Mijn feed op BeReal is nu verfrissend anders: gevuld met foto’s van gewone woonkamers, slaperige gezichten, rommelige bureaus, bank-hangmomenten, en ik kwam zelfs een foto tegen van iemand die op het toilet zat. Want ja, dat hoort ook bij een normale dag.

Tips voor gebruiken van BeReal

Hou er rekening mee dat je deze app toegang geeft om je een push-notificatie te sturen, en die kan dus komen op momenten dat je er niet op zit te wachten. Mijn persoonlijke tip is om wel even goed te kijken of je je locatie ook deelt. Die had ik in de eerste foto aanstaan, en dat is tot op de straat nauwkeurig. Dat wil je misschien niet altijd.

Ik vond het zelf wel erg leuk om de “realmojis” te gebruiken: emojis van selfies. Je beeldt dus zelf uit dat je blij bent, verbaasd, verdrietig, of dat je je duim omhoog doet.

Conclusie: is BeReal het waard of niet?

Mijn conclusie na een week proberen…? Ik laat ‘m op m’n telefoon staan! Ik vind het verfrissend authentiek. Daarnaast kost het minder dan een minuutje tijd elke dag, en je bouwt in die tijd ook nog aan een dagboek met alledaagse momenten. Ik denk wel dat het niet een app is die voor iedereen geschikt is. Ik ben dus erg benieuwd of jij je er al aan hebt gewaagd? En wat zijn jouw bevindingen? Laat zeker een reactie achter!