Social media

De nieuwste Instagram-updates: Stories liken, add-yours, collab-posts & meer

0

De ontwikkeling van Instagram staat niet stil. We hebben in de afgelopen tijd zo veel vernieuwingen en verbeteringen van dit platform langs zien komen, dat we de interessantste hebben verzameld en gebundeld. Zodat jij (en wij) weer helemaal op de hoogte zijn van de nieuwste mogelijkheden. Zowel voor je persoonlijke account als voor je bedrijfsaccount een aantal leuke updates.

1. Likes voor Stories

Instagram heeft een nieuwe optie uitgerold: Private Story Likes. Je kunt nu dus, naast dat je via een privébericht of sticker kunt reageren op een Story, ook alleen met een like reageren.

Accepteer cookies

Adam Mosseri laat weten dat de belangrijkste reden voor deze vernieuwing het opruimen van de berichten-sectie is. Als je reageert op een Story, zowel via een vraag-sticker als via een snelle reactie (een van de 8 voorgestelde emoji) of via ‘Bericht sturen’, ontvangt de plaatser daarvan namelijk een bericht in de inbox.

Snelle Story-reacties.

Ik moet toegeven dat ik dit zelf soms ook wel wat overdreven vindt. Als je een leuke Story ziet, kun je dat alleen laten weten via een DM. Dat maakt de drempel ook hoger. Maar dit is nu dus verleden tijd, door het toevoegen van de likes voor Stories.

Naast deze reden, weet Instagram natuurlijk ook wel dat het liken van Reels en video’s op TikTok goed werkt. Eigenlijk is het vreemd dat dit nu pas wordt uitgerold. Maar dat maakt het niet minder handig.

Hoe werkt het?

Simpel! Onderaan je scherm, waar je nu het vlak ‘Bericht sturen’ ziet staan als je Stories kijkt, zal de like-optie verschijnen. Tussen het tekstvak en het icoontje om een DM te sturen in zie je het like-hartje.

Als je op het hartje klikt, kan de maker zien dat jij de Story hebt geliket. De maker kan namelijk in de ‘viewer sheet’ (waar je komt als je je eigen Story omhoog swipet) zien welke kijkers een hartje hebben achtergelaten. Dit is dus niet openbaar, maar alleen zichtbaar voor de maker. En je ziet alleen welke kijkers hebben geliket, en niet hoeveel likes je in totaal hebt gekregen.

Met deze nieuwe functie zullen de Instagram-inboxen hopelijk wat ‘schoner’ blijven, zodat de belangrijke berichten minder snel ondersneeuwen.

Liken van Stories op Instagram.

2. Samenwerken aan een collab-post

Nog een leuke nieuwe functie: collab-posts. Je kunt nu je post samen met iemand anders plaatsen. De post komt dan ook op allebei de pagina’s te staan, en de likes, shares en reacties tellen bij elkaar op. Een interessante optie om je bereik te vergroten.

Hoe werkt het?

De optie zit een klein beetje verstopt. Als je voor het plaatsen van je post of Reel klikt op ‘Personen taggen’, dan komt de optie ‘Bijdrager uitnodigen’ tevoorschijn. Als je vervolgens iemand uitnodigt via die button, krijgt diegene daar een melding van en kan het verzoek afwijzen of accepteren.

Een voorbeeld van een collab-post:

collab-post op instagram

Dat het om een collab-post gaat, is bovenaan de post te zien. Daar komt de naam van de plaatser vooraan te staan, net zoals de profielfoto, en daarachter verschijnt het account die de uitnodiging om ‘bij te dragen’ heeft geaccepteerd.

Een collab-post op Instagram.

3. Instagram reminders

Sinds januari dit jaar kun je reminders toevoegen aan je Instagram-posts. Deze nieuwe optie is alleen beschikbaar voor professionele accounts. Je moet dus een bedrijfsaccount of een creators-account hebben.

Het is een handige optie om bijvoorbeeld de start van een event aan te geven, of wanneer een promotie of kortingsactie begint. Als je de datum toevoegt aan de post, ontvangen je volgers die ‘reminders’ aan hebben staan een aantal herinneringen. 24 uur van tevoren, 15 minuten van tevoren en wanneer het ‘event’ start.

In zo’n reminder zien je volgers de naam van het event of de actie, de naam van jouw organisatie en een link naar de post waarin de reminder is opgenomen.

Hoe werkt het?

Je kunt een reminder (momenteel) alleen toevoegen aan een post. Dit kan een post zijn met een afbeelding, video of slider. Voor Reels en Stories is deze optie nog niet beschikbaar, al heb je voor die kanalen natuurlijk wel de ‘aftel-sticker’ tot je beschikking.

Het toevoegen van een herinnering aan je post.

Naast het instellen van een begintijd, kun je optioneel ook een eindtijd aangeven. Bij het instellen van de juiste tijd hoef je geen rekening te houden met tijdzones. Instagram vertaalt de juiste tijd zelf door naar de lokale tijd van je volger.

4. Van je hoogtepunt eenvoudig een Reel maken

Een leuk nieuw simpel trucje in de app: je kunt nu met 1 druk op de knop van je hoogtepunt een Reel maken. Voor degenen die niet weten wat een hoogtepunt is: dat is een verzameling aan Stories die je in een rondje hebt vastgezet in je profiel.

Hoe werkt het?

Je opent je hoogtepunt, en klikt dan op de 3 puntjes rechts onderin beeld met de tekst ‘Meer’. Vervolgens kun je kiezen voor ‘Omzetten naar reel’. en klikt simpelweg op het Reel-icoontje dat onderaan je scherm verschijnt (naast ‘Promoten’ en ‘Meer’).

Reels maken van hoogtepunten

Naast dat het voor gebruikers op deze manier heel makkelijk is om een Reel te maken die uit meerdere video’s bestaat, worden er met het toevoegen van deze optie ook vast en zeker meer Reels gemaakt. Wat wil Instagram nog meer?

5. Tekst aanpassen op je link-sticker

We weten inmiddels al een tijdje dat Instagram de swipe-up heeft verwijderd. Inmiddels kunnen alle accounts, groot, klein, met blauw vinkje, zonder blauw vinkje, een link toevoegen aan een Story. Simpelweg met de link-sticker.

Toen deze sticker net was toegevoegd, kon je de link van de sticker nog niet aanpassen. De tekst bestond standaard uit de hoofd-url van de link die je deelde. Als voorbeeld: al wilde je de volgende link delen:

  • https://www.frankwatching.com/academy/

Dan werd de sticker-tekst automatisch:

  • frankwatching.com

Dit was op zich natuurlijk een logische keuze van Instagram, maar ook wij liepen daardoor al snel tegen een paar problemen aan. Zo is ‘frankwatching.com’ altijd een lange tekst, dus de sticker is altijd groot. En als we een meetlink wilde delen, was het voor onze volgers niet direct duidelijk waar die link naartoe ging. Nu is dit dus aan te passen.

Hoe werkt het?

Bij het invoeren van de website waarnaar je wil linken, kun je nu ook aangeven welke tekst je wil dat er op de sticker komt te staan. Als je hier niks invoert, maakt Instagram er alsnog de hoofd-url van.

Het aanpassen van de tekst op je link-sticker.

6. Add-yours, hoe werkt het?

Instagram is sinds een tijdje weer een nieuwe sticker voor Stories rijker: de add yours-sticker, of in het Nederlands: de jouw beurt-sticker. Het is een manier om in een Story op een vraag of ‘prompt’ te reageren met een eigen foto of video.

Misschien heb je hem al een keer voorbij zien komen in de Story van iemand anders. Maar heb je hem ook zelf al een keer gebruikt?

Hoe werkt het?

Je maakt een Story en opent de sticker-bibliotheek. Daar klik je de jouw beurt-sticker aan. Vervolgens kun je je eigen prompt invullen en je Story publiceren. Jouw volgers kunnen vervolgens op jouw prompt reageren door op ‘Voeg je eigen inhoud toe’ te klikken en via die weg een foto of video te uploaden.

Zo kun jij je volgers bijvoorbeeld vragen: werk jij vandaag thuis of op kantoor?

Een Instagram-update: de jouw beurt-sticker.

Je volgers kunnen vervolgens een foto of video van hun thuiskantoor of ‘echte’ kantoor delen. Let op: je kunt ook de andere ‘inzendingen’ op deze sticker bekijken. Het is dus geen privé-reactie!

Heb jij nog andere interessante Instagram-updates voorbij zien komen? Laat het dan weten in de reacties.