Social media

Instagram-update: Stories inplannen, polls plaatsen & meer

0

Update jij een nieuwe Instagram-versie handmatig of doet je telefoon dat automatisch? Bij mij is dat laatste het geval. Daardoor is het soms gissen naar wat er nu precies vernieuwd is. Kortom: tijd om de meest recente snufjes op een rijtje te zetten. In dit artikel deel ik de belangrijkste updates met je en geef ik een voorproefje van wat je nog meer kunt verwachten.

1. Meer zichtbaarheid door samenwerking

Vooruit, deze update is al iets langer beschikbaar op Instagram, maar hij is zeker het delen waard. Deze functie zorgt er namelijk voor dat jouw account meer zichtbaarheid én bereik krijgt op het platform.

Stel, je werkt als bedrijf samen met een organisatie of partner. Normaal plaatsen beide partijen dan een losse post op hun Instagram-feed. Met deze functie tag je gemakkelijk het andere account op onderstaande manier.

Instructie afbeelding voor Instagram Collaborate-update

Instagram Collaborate-update how-to – Bron: Social media examiner, 24 april 2023

Daardoor is de post zichtbaar op beide accounts. Zo ontdekken volgers van degene met wie je samenwerkt jouw account en vice versa. Dit is mogelijk voor Reels, maar ook voor de good old foto’s.

2. Instagram Reels in-app editen

Meta, het bedrijf achter Instagram, heeft het een stuk makkelijker gemaakt om Reels in de app te editen. Breng losse stukjes video, audio en muziek bij elkaar en knutsel als een professional aan jouw video. Nog een toevoeging: stickers en interactieve tekst om je Reel nog meer op te leuken met animatie.

Accepteer cookies

Een tip van Meta: houd de functies rondom het editen van Reels goed in de gaten. In de nabije toekomst kunnen we namelijk nog veel meer tools verwachten voor simpele, creatieve video’s.

3. Stimuleer interactie

Comments onder een foto of Reel zijn een vaak voorkomende vorm van interactie op Instagram. Toch blijft het vaak wat oppervlakkig. Een chat in je DM’s kan vaak veel meer opleveren. Om dit te stimuleren, heeft Instagram nu deze functie:

Instructie ter illustratie van de nieuwe chatknop-functie

How-to chatknop instellen Instagram

Dit zorgt ervoor dat er bij het bericht een knop verschijnt waarmee jouw volgers direct een privébericht kunnen sturen. Een stuk laagdrempeliger dus, maar ook interessant: je kunt ook een Whatsapp-(bedrijfs)account koppelen.

4. 24-uurs status-updates

Een mooie quote, wat je aan het doen bent of jouw status delen? Dat kan al even met notities. Herkenbaar aan een gedachtenwolkje boven je foto en te vinden boven je chatberichten. Helaas is deze functie nog niet beschikbaar voor bedrijfsaccounts.

5. Meer links in je bio

Verwijzen naar een link in bio doe je misschien al een hele tijd. Toen ben je er vast een keer tegenaan gelopen dat je zonder een tool als LinkTree, maar één link toe kon voegen. Die tijden zijn voorbij, want Instagram geeft je nu ruimte voor wel vijf(!) links in bio.

Visual ter illustratie van de vijf links in bio bron Instagram

De vijf links in bio op jouw profiel – Bron: Instagram

Hoe je dat doet? Ga naar ‘Bewerken’ en klik onder de bio op ‘Links’. Hier kun je klikken op ‘Externe link toevoegen’. Daar zie je uiteindelijk ook een overzicht van alle toegevoegde links en kun je handmatig wijzigen in welke volgorde ze in je bio verschijnen.

6. Instagram Stories inplannen

Wat mij betreft is deze update hét pareltje van dit artikel. Na al die tijd handmatig Stories te moeten posten, is er eindelijk de mogelijkheid om ze in te plannen. Hoe? Gebruik gewoon jouw vertrouwde management-tool zoals HootSuite, Later of Sprout. Benieuwd naar meer informatie over Stories inplannen? Die vind je hier.

What’s next op Instagram

Tijdens mijn zoektocht vond ik ook het Twitter-account van Alessandro Paluzzi. Een absolute volgtip, want hier vind je alle ontwikkelingen waar onder andere Instagram achter de schermen mee bezig is. Wat we volgens dit account kunnen gaan verwachten?

  • De komst van groep-Stories. Hierbij creëer je een Story waarin mensen uit de besloten groep kunnen posten. Deze Story is zichtbaar voor iedereen.
  • Een ‘Open voor samenwerkingen’-status op je profiel. Hiermee is direct zichtbaar welke maker op zoek is naar samenwerkingen met bedrijven, influencers of andere partners.
  • Jouw avatar in notities. Zodat je jouw status-updates meer kunt animeren.
  • Polls plaatsen in de reacties. Als maker kun jij binnenkort een poll in de comments laten verschijnen. Naar verwachting is dit alleen beschikbaar bij Instagram Reels.
  • Alleen posts voor selecte groepen. Stories voor ‘beste vrienden’ is al even mogelijk, maar ook jouw foto’s, video’s en reels kun je straks alleen zichtbaar maken voor een door jou samengestelde groep mensen.

Sowieso staat Twitter vol met try-outs van Instagram. Nog eentje waar ik enthousiast van werd: de ontwikkeling van muziek in carrousels. Zo geef je ook foto’s op jouw feed net dat beetje extra.

Accepteer cookies

Welke functie(s) in Instagram like jij het meest? En naar welke voorproefjes kijk jij uit? Misschien heb je zelfs wel een droom-update die je het liefst op Instagram wil zien. Wat het ook is, ik ben benieuwd! Dus laat het vooral weten in de reacties hieronder 🙂