Social media

Maar één link in je Insta-bio: zo tackel je dat probleem

0

Hoewel Instagram nog altijd booming is en aan continue ontwikkeling onderhevig, kent het platform een groot nadeel. Je kunt maar één link kwijt in je bio. Gelukkig zijn er genoeg oplossingen voor dit welbekende Insta-issue.

Je kent het wel: je bent dagelijks actief op Instagram, want je hebt je achterban nu eenmaal zóveel te vertellen! Dat geldt voor privé-gebruikers, maar ook zakelijke accounts kunnen flink profiteren van het platform. Zo kun je tegenwoordig meer je tijd nemen voor je verhaal in video dankzij IGTV, vestig je nog wat extra aandacht op je post door deze ook in je Stories te delen, link je gemakkelijk naar content in Stories dankzij de Swipe Up!-functie en blijft Instagram innoveren om de gebruiksvriendelijkheid voor haar gebruikers te boosten.

Waarom maar 1 link in de bio?

Mede dankzij deze innovaties stijgt de populariteit van het social medium nog altijd. Ondanks de bovengenoemde beperking. Maar waarom legt Instagram ons deze restrictie eigenlijk op? Daar blijft het platform vaag over. Er bestaan verschillende theorieën. Zo denkt The Social Good Girl Amber dat Instagram gebruikers zo wil dwingen een duidelijke focus te hebben. Alexis C. Madrigal van The Atlantic ziet dat het platform zich door het beperkt toestaan van hyperlinks júíst onderscheidt van andere social media. En James Parsons van Follows.com denkt dat Instagram de beperking ooit in het leven geroepen heeft om zoveel mogelijk mensen op het eigen platform te houden.

4 oplossingen

Het lijkt erop dat we het voorlopig met deze restrictie moeten doen. Maar hoe zorg je dan dat jouw fans alle relevante informatie te zien krijgen? Hoe doen anderen dat? Welke tools bestaan er? En wat is het voordeel van wél focussen op 1 boodschap tegelijk? In dit artikel vier oplossingen voor het leed dat ‘één link per Insta-bio’ heet.

1. Wisselende linkjes in je bio

Je kunt er natuurlijk gewoon voor kiezen die ene link in de bio steeds aan te passen als je nieuwe content te delen hebt. Een voordeel daarvan is, zoals ook hierboven al genoemd, dat je focus houdt. What you see is what you get, dus geen eindeloze zoektochten voor je Insta-fans tot ze het juiste linkje gevonden hebben. Lees: een grotere kans dat zij ook daadwerkelijk doorklikken naar jouw content. Je kunt hierbij kiezen voor verkorte URL’s (bijvoorbeeld via Bitly), waar vaak interessante statistieken aan gekoppeld zijn.

Minder fijn aan deze optie volgens ondergetekende? Als je regelmatig nieuwe content aanbiedt (aan te raden, want elke nieuwe post kan weer nieuwe volgers opleveren) kan het zo zijn dat je volgers ook oudere content nog interessant vinden. Lastig, want onder de posts van die content verwijs je naar linkjes die niet meer vindbaar zijn. En als je volgers niet vinden waar ze naar zoeken, kunnen ze snel afhaken.

Een ander nadeel van deze aanpak is dat je de link in je bio steeds moet aanpassen. De oplossing daarvoor? Eén statische link die verwijst naar een bepaalde landingspagina (waarop alle relevante linkjes te vinden zijn). Daarover hieronder meer.

2. Linken naar één landingspagina

In je Instagram-bio verwijzen naar één vaste contentverzamelpagina kan een oplossing zijn voor het single link-probleem. De homepage kan hiervoor geschikt zijn. Toch kleeft daar volgens Fw’er Benthe ook weer een nadeel aan. “Als je de aandacht alleen maar wil vestigen op nieuwe artikelen, is linken naar de home een prima oplossing. Maar wil je, zoals in mijn geval met Lifejunkie, ook af en toe een ouder artikel promoten? Dan gaat die vlieger weer niet op.”

De mensen achter E! News vonden daar een oplossing voor. Zij creëerden een aparte landingspagina, die overeenkomt met de Instagram-feed. De link in de bio is permanent, en achter de foto’s op de landingspagina hangen de betreffende linkjes. Zo kunnen ook oudere posts geboost worden.

Instagram bio

3. Linken naar een video

Heeft jouw Instagram-pagina als doel fans te laten kennismaken met jou, je diensten of producten? Dan kan het slim zijn in je bio te verwijzen naar een video waarin je jouw verhaal vertelt. Want grote kans dat jouw Insta-fans op die biolink klikken omdat ze behoefte hebben aan meer informatie over jouw organisatie. En wist je dat onderzoek aantoont dat mensen 4 keer liever naar een video kijken over een bepaald product of bepaalde dienst, dan dat ze erover lezen?

4. Tools

In aanvulling op bovenstaande oplossingen, bestaan er ook diverse tools die het bekendste Insta-issue tackelen. De favorieten van de Frankwatching-redactie vind je hieronder.

  • Linktree

Ongetwijfeld de bekendste van allemaal. Via Linktree kun je een vaste link aanmaken. Klik je daarop, dan kom je letterlijk bij een boom van linkjes uit. “Het grote voordeel van Linktree is dat je kunt verwijzen naar meerdere landingspagina’s”, aldus Benthe. Daarbij meet de tool precies hoe vaak er op welk linkje geklikt is en kun je links inplannen.

De app is gratis, maar tegen betaling kun je jouw Linktree customizen en je zo onderscheiden van al die andere ondernemers die al gebruikmaken van de tool. Bijkomend voordeel: de linkjes zijn verschuifbaar. Zo kun je moeiteloos eens een ouder artikel bovenaan zetten. Ook kun je de linkjes nog pimpen met bijvoorbeeld een geel sterretje, waardoor jouw fans zien dat een artikellink nieuw is in de lijst.

Klinkt ideaal, right? Toch zijn er inmiddels wat tegengeluiden te horen. Zo wijst Sabine Boogaard ons erop dat Linktree clicks van Instagram-ondernemers wegsnoept. Bezoekers gaan immers eerst naar Linktree, voor ze terechtkomen op jouw site. Met het risico dat jouw fans na één keer klikken al afhaken en überhaupt nooit bij jouw content belanden. En ook in Google Analytics is het lastig te zien hoe vaak mensen op jouw Insta-link gelikt hebben, aldus Sabine. Lindsey Allen voegt daar nog aan toe dat je, als je als bedrijf naamsbekendheid wil genereren, beter kunt linken naar je eigen website dan naar Linktree.

  • Elink

Elink werkt volgens hetzelfde principe als Linktree: via de link in je bio kom je op je persoonlijke Elink-landingspagina, waar je achterban een overzicht vindt van de artikelen waarnaar je in je Insta-posts verwijst. Een groot voordeel ten opzichte van Linktree vind ik dat de Elink-pagina er veel geli(n)kter uitziet. Meer magazine- en nieuwsbrief-ish, mede dankzij de mogelijkheid je eigen header te maken. Bij het toevoegen van een link naar keuze, kun je bovendien zelf een afbeelding en beschrijving toevoegen.

Ook bij Elink is het zo dat je jouw pagina kunt customizen als je daarvoor bereid bent te betalen. Nina Thomas geeft in haar video een uitgebreide Elink-handleiding.

Voor Elink gelden dezelfde nadelen als voor Linktree: de customize-opties zijn beperkt (tenzij je betaalt) en het verdienmodel is gebaseerd op jouw verkeer. Jij verliest dus clicks aan Elink.

  • Linkin.bio

Deze tool van Later lijkt erg op Elink, in die zin dat de link in je bio verwijst naar een Instagram-achtige pagina met foto’s die wél klikbaar zijn. Linkin.bio kent een uitgebreid analytics-pakket, waarop je je content kunt afstemmen. Het grootste nadeel? De Later-tool heeft geen gratis versie.

Spieken bij de Creabea’s

Naast bovengenoemde bestaan er nog tal van andere manieren om creatief om te gaan met het single link-probleem. Watch & learn van onderstaande accounts!

  • HelloFresh

Wat HelloFresh in mijn ogen slim doet, is dat er een heldere CTA in de bio verwerkt is. Klik je op de link in de bio, dan kom je uit op een landingspagina die qua functionaliteit behoorlijk wat weg heeft van Linktree. Overzichtelijkheid ten top!

  • Pottery Barn

Ook Pottery Barn gaat voor een duidelijke CTA en verwijst direct naar de webshop in de bio. Leuk detail: de webshop ziet er dankzij het mooi vormgegeven grid eerder uit als een Instagram-pagina dan als een praktische webshop. Creatief opgelost!

  • Airbnb

Deze organisatie koos ervoor zelf een landingspagina in elkaar te zetten en die te promoten in de Insta-bio. En met succes, want zeg nou zelf: dat ziet er toch behoorlijk gelikt uit?

Natuurlijk ben ik benieuwd naar jouw ervaringen! Kende je bovenstaande tools al? Welke toptool mis je nog in de lijst? En maak jij korte metten met het befaamde Instagram-issue? Ik ben benieuwd!