Social media

De voordelen van IGTV als aanvulling op je Instagram-account

0

Je hebt het waarschijnlijk al opgemerkt en er misschien ook al op geklikt, die nieuwe knop rechts bovenin je Instagram-scherm: IGTV! Om te vieren dat Instagram het indrukwekkende aantal van 1 miljard gebruikers heeft bereikt, lanceerden ze het nieuwe videoplatform voor content creators waarmee je alleen verticale video’s kunt uploaden tot maximaal een uur. Om on top of our social game te blijven, vragen we onszelf in dit artikel af: probeert Instagram stiekem YouTube te kopiëren of gaat dit nieuwe platform een regelrecht succes worden?

Instagram, the unicorn

Al een aantal jaar blijft Instagram het go-to social platform voor millennials. Maar waarom? Er is gedurende de jaren een aantal nieuwe social apps uitgekomen, die blufte beter te zijn dat het huidige aanbod. Helaas faalden die na een tijdje ook weer dramatisch (ahum, Vero). Er lijkt niet tegen Instagram op te boksen. Toch horen we hier en daar geluiden over het vervelende nieuwe algoritme, dat we als resultaat daarvan de posts van onze eigen vrienden niet meer altijd zien en de ongewenste advertenties.

Toen Mark Zuckerberg Instagram overnam, hield iedereen zijn hart vast of Instagram in Facebook 2.0 zou veranderen. In sommige optieken is dit helaas wel waarheid geworden. Maar omdat Instagram een op zichzelf staand sterk merk is en nog steeds trouw blijft aan het originele idee en het gemak van de app, blijft het publiek enigszins tevreden, eigenlijk voor de eenvoudige reden dat er geen beter platform is voor het delen van visual content. Instagram lijkt de onverslaanbare koning.

Instagram Stories

In oktober 2017 introduceerde Instagram ‘Insta Stories’. Meteen werd duidelijk dat dit eigenlijk een ordinaire kopie was van het populaire Snapchat, maar toch ging het publiek snel overstag. Veel gebruikers en influencers met een grote following op Instagram zagen dat dit een veel groter publiek bereikte dan Snapstories. Bovendien is het natuurlijk veel makkelijker om alle content op één platform kwijt te kunnen, zowel 24-uurs Stories als permanente posts in de nieuwsfeed.

Ook verscheen hierna op Instagram heel snel de mogelijkheid tot adverteren, wat op Snapchat nog niet bestond. In de zogenaamde ‘Twilight Zone’ zagen we wel nog de grote accounts en vooral influencers hun content op beide social kanalen plaatsen – zowel Instagram als Snapchat – maar toen Instagram naast Stories ook facefilters, stickers, timestamps en zelfs GIF’s toevoegde, was duidelijk dat Instagram een handiger platform was dan Snapchat en liet het publiek laatstgenoemde links liggen. Gemak dient de mens, natuurlijk.

Video is forever

Terug naar IGTV. Wat is het en wat kunnen we ermee? Simpel gezegd is het een app in een app waar we video’s tot maximaal een uur lang kunnen uploaden en bekijken. Waarom hebben we dit nodig? Langzamerhand moeten we toegeven aan het feit dat de wereld van video’s een kwartslag aan het draaien is: van horizontaal naar verticaal. Meer en meer content wordt gecreëerd die alleen verticaal te bekijken is, zelfs filmtrailers. Uit onderzoek blijkt dat in 2020 50% van alle video’s op een mobiel scherm bekeken gaat worden en Instagram zelf zegt dat in 2021 maar liefst 78% van al het mobiele dataverkeer mobiele video’s gaat zijn.

video-mobile-phone

Maar, de vraag die we onszelf moeten stellen: is de toevoeging van IGTV te veel voor de nog simpele Instagram-app?

Persoonlijk vind ik dat de overview van bijvoorbeeld Facebook veel te veel indrukken laat zien. We worden doodgegooid met evenementen-uitnodigingen, ontvangen privé-berichten (waarvoor we een aparte app, Messenger, moeten downloaden), zien advertenties van tientallen bedrijven, krijgen meldingen wie er vandaag jarig is, herinneringen van wat er X jaar geleden op Facebook is gebeurd en kun je een post liken, maar ook een hartje of een boze emoji geven.

Kortom, het is te veel. Misschien is dat wel de reden een groot gedeelte van de millennials hun heil vindt in het makkelijke gebruik van Instagram als hun dagelijkse app: foto’s, DM’s en Stories. Veel overzichtelijker en rustiger in onze wereld vol constante updates en prikkels. Mijn eerste gedachte is dus logischerwijs: laat het gewoon zoals het is en geef ons het oude algoritme terug, alsjeblieft. We hoeven niet nog een nieuwe functie genaamd IGTV.

De voordelen van IGTV

Aanpassing op jouw voorkeuren

Waarom probeert Instagram de volgende YouTube te worden? Instagram probeert iets unieks neer te zetten. IGTV is namelijk bewust ontworpen om de ervaring van tv-kijken te evenaren. Op andere platformen dient de doelgroep zelf naar de content te zoeken die ze willen bekijken, maar Instagram helpt je een handje en speelt de video’s automatisch voor je af. Dit past perfect bij de ‘Explore page’ die Instagram al heeft voor posts. IGTV zoekt video’s voor je die beschikbaar zijn onder de tabs ‘Voor jou’ en ‘Populair’. Onder de tab ‘Volgend’ vind je video’s van de accounts die je al volgt op Instagram. Een makkelijke en snelle manier om content te bekijken die is aangepast op jouw interesses.

Instagram zelf zegt dat in 2021 maar liefst 78% van al het mobiele dataverkeer mobiele video’s gaat zijn.

Automatische koppeling

Daarnaast kent IGTV een ander voordeel voor influencers, merken en andere grote accounts, namelijk dat IGTV automatisch gekoppeld is aan het bijbehorende Instagram-account. Gebruikers die een account dus vinden onder de tab ‘Populair’, kunnen direct doorklikken naar het bijbehorende Instagram-account en gebruikers die een account al volgen, kunnen makkelijk de IGTV-video’s van het account bekijken.

Dit is dus een extra handige manier op content sneller bij de doelgroep te verspreiden. Merken die hier al volop mee bezig zijn, zijn onder andere Louis Vuitton, Nike, Allerhande en Buzzfeed.

Instagram van Louis Vuitton

Instagram van Nike Football

Instagram van Allerhande

Instagram van Buzzfeed

Inzicht in statistieken

In IGTV is het mogelijk een beschrijving, titel, een foto en een ‘swipe up’-link toe te voegen aan elke video die wordt geüpload. Volgers kunnen comments plaatsen en de video’s liken en het is daarnaast mogelijk inzicht te krijgen in de insights. Er is zelfs een handige grafiek beschikbaar om te laten zien wanneer de kijkers afhaken en wanneer ze juist blijven kijken. Dit alles opgesomd lijkt het wel degelijk een upgrade voor je Instagram-account, toch?

De enige manier om hierachter te komen, is afwachten: het kan alle kanten op. Kan IGTV concurreren met YouTube met alleen verticale video’s? Veel influencers en merken zijn de afgelopen week al druk bezig geweest hun IGTV-account op poten te zetten door bestaande (aangepaste) content te plaatsen, maar ook veel nieuwe content te produceren, passend voor het nieuwe kanaal. Zo blijkt het een ideale mogelijkheid om make-uptutorials op te plaatsen (zoals influencer Riley Beek doet) of grappige sketches (zoals comedian Lilly Singh heeft gedaan).

Make-up tutorials van Riley Beek

Sketches van Lilly Singh

In de reviews van IGTV in de App Store zien we uiteenlopende comments: naast ‘Geweldig nieuw platform!’ zien we ook ‘Waarom alleen verticale video’s?’, ‘We hebben mensen net zo ver gekregen dat ze naar horizontaal kijken’ en ‘Leuk geprobeerd, maar we hebben toch al YouTube?’. Toch kan IGTV als eerste volledig vertical video-app een game changer zijn, mits goed toegepast.

IGTV voor merken

Als influencer of content creator met een grote following is IGTV zeker het proberen waard. Maar hoe zit het met merken, wat kunnen die eruit halen? Persoonlijk denk ik dat de sleutel tot succes vooral zit in het maken van relevante content. Is de following voornamelijk geïnteresseerd naar een persoonlijke stijl? Volgen ze het account voor de kookvideo’s? Of volgen ze het account vanwege de interessante reisverhalen?

Wordt IGTV een succes?

Het is belangrijk je content af te stemmen op de interesses van je volgers. Als Dept geloven we dat onze following geïnteresseerd is in een leuk kijkje achter de schermen op ons kantoor, maar ook nieuwe opdrachten en interessante evenementen. Instagram staat nog steeds bekend als het platform voor aansprekende, mooie visuals en snelle, grappige video’s, dus daar dient elk account zich aan te houden. Dit kan voor een merk bijvoorbeeld vertaald worden in interviews of Q&A’s met werknemers, video-introducties of tutorials, exclusieve inside informatie of juist een terugkerend thema dat elke week wordt uitgerold.

Wat denken jullie? Helemaal enthousiast over IGTV of laten jullie het bij het posten van foto’s en video’s? Wij zijn gematigd enthousiast, maar de tijd zal het leren. 😉