Social media

Instagram TV (IGTV) gaat de strijd aan met YouTube

0

Instagram heeft weer een nieuwtje! Op 20 juni werd tijdens een event in San Francisco de nieuwe feature Instagram TV, ofwel IGTV, gelanceerd. Met IGTV krijgen gebruikers de mogelijkheid om video’s met een lengte tot één uur te plaatsen op Instagram. Wordt het socialmedia-kanaal hiermee een serieuze concurrent voor YouTube?

Langere video’s en een aparte ‘ontdek’-functie

IGTV is, net als Instagram, vrijwel volledig gefocust op mobiel gebruik. Daarom zijn de video’s verticaal. Dat maakte Instagram bekend via haar business blog. Een eerste indruk van de nieuwe feature vind je in de video van Techcrunch hieronder.

Accepteer cookies

De langere video’s zullen niet in je feed komen. Via een aparte ‘ontdek’-functie kunnen gebruikers de langere video’s bekijken. Het plaatsen van lange video’s wordt voor iedereen mogelijk gemaakt.

Concurrent voor YouTube?

Met IGTV gaat Instagram de concurrentie aan met YouTube. Veel vloggers die nu hun video’s delen via YouTube zouden dat in de toekomst ook via IGTV kunnen gaan doen.
IGTV

Uit onderzoek van Newcom van begin 2018 blijkt dat Instagram het hardst groeiende socialmedia-platform is op dit moment. Met 4,1 miljoen Nederlandse gebruikers, waarvan er 2,1 miljoen dagelijks gebruik maken van het platform. YouTube heeft volgens hetzelfde onderzoek dagelijks 2,2 miljoen Nederlandse gebruikers.

De doelgroep van beide kanalen bestaat voor een groot deel uit jongeren tussen de 15 en 19 jaar. Ook de groep mensen van 20  tot 39 jaar die actief gebruik maken van deze socialmedia-platformen blijft groeien.
Instagram TV IGTV

Voorlopig geen advertenties

Het is afwachten of vloggers en social influencers binnenkort massaal in gaan zetten op IGTV. Ook voor bedrijven kan de nieuwe functie kansen bieden. Met een langere video kun je immers vaak beter je boodschap overbrengen. Instagram heeft aangegeven voorlopig geen advertenties voor of tijdens de langere video’s te vertonen.

Wat denk jij dat er gaat gebeuren met de komst van IGTV?