Social media

Zó werkt het algoritme van Instagram nu [+ fabels ontkracht]

0

Begin 2018 kondigde Instagram een aanpassing van het algoritme aan. Een meer chronologische en ‘frisse’ tijdlijn, zo luidde de belofte. Het moment is eindelijk daar! Op 4 juni werd bekend dat het social medium op dit moment het nieuwe algoritme uitrolt. Ook deed Instagram een boekje open over de werking van dat algoritme.

In 2016 verving Instagram de chronologische feed door een algoritme. De reactie van gebruikers? Verre van positief. Met deze nieuwe update van het algoritme lijkt Instagram te luisteren naar de gebruikers. Maar de chronologische tijdlijn zoals we die kenden, komt niet in dezelfde vorm terug.

Instagram geeft overigens aan geen posts te laten verdwijnen. Dus als je maar lang genoeg terugscrolt in je tijdlijn, zie je vanzelf de posts van dagen geleden.

Hoe wordt de feed vanaf nu opgebouwd?

De feed wordt met het nieuwe algoritme nog beter opgebouwd op basis van jouw persoonlijke interesses en de Instagram-accounts die jij volgt. TechCrunch legt uit dat Instagram gebruikmaakt van machine learning. Op basis van je gedrag op Instagram wordt zo een unieke tijdlijn gevormd.

3 factoren

Tijdens een meeting met TechCrunch liet Instagram weten dat bij het opbouwen van de tijdlijn naar drie belangrijke factoren wordt gekeken:

  1. Interesses: op basis van jouw Instagram-gebruik wordt bepaald hoe groot de kans is dat jij een nieuwe post interessant gaat vinden
  2. Nieuwheid: een nieuwe Instagram-post krijgt in jouw feed voorrang op een post van een paar weken oud
  3. Relatie: posts van mensen waar je vaker iets van liket, waarin je bent getagd of waaronder je een reactie hebt achtergelaten, krijgen in je tijdlijn ook meer aandacht

Meer posts van vrienden en familie

De interesses zie je nu al terug in de ‘Ontdek’-functie van Instagram. Als je één keer een kattenvideo liket, dan staan er in no-time enorm veel andere kattenvideo’s bij jouw ‘Ontdek’. Hetzelfde geldt voor de thema’s die Instagram onderscheidt, zoals Eten, Dieren, Fotografie en Muziek.

Word je getagd in een foto? Dan ziet Instagram dit als signaal dat je goed bevriend bent met (of familie van) deze persoon. En dat zal ervoor zorgen dat je meer posts van dat account in je tijdlijn te zien krijgt. Bedrijven kunnen hier slim gebruik van maken door hun volgers te stimuleren om hen te taggen in foto’s.

Ook deze punten spelen mee

Naast deze belangrijkste factoren spelen er volgens TechCrunch nog andere punten mee bij het opbouwen van je tijdlijn:

  • Frequentie: hoe vaak open jij je Instagram-app? Instagram probeert ervoor te zorgen dat je bij ieder bezoek steeds andere relevante posts te zien krijgt
  • Volgen: als je veel accounts volgt, zal Instagram jou posts van verschillende accounts willen laten zien. Je krijgt daardoor minder snel meerdere posts van één specifiek account te zien
  • Gebruik: hoe lang gebruik jij Instagram? Ook dit heeft invloed op de tijdlijn. Kijk je vaak even snel of duik jij juist lang en dieper de tijdlijn in? Ook met die informatie zorgt Instagram dat je de meest interessante content blijft zien

Instagram algoritme

Fabels door Instagram ontkracht

Omdat Instagram vrij geheimzinnig deed over het algoritme, gingen er ook wat ideeën rond, die het platform nu bestempelt als fabels.

Meer video’s dan foto’s?

Instagram gaf eerder al aan dat er geen voorrang aan video’s wordt gegeven, ten opzichte van foto’s. Maar wanneer je als gebruiker vaker video’s liket of op video’s reageert, zul je automatisch ook vaker video’s in je tijdlijn te zien krijgen.

Persoonlijke profielen beter zichtbaar?

Daarbij geeft Instagram aan dat de zichtbaarheid van posts van persoonlijke profielen niet beter is dan die van bedrijfsprofielen. Als bedrijf is het sowieso slim om gebruik te maken van een bedrijfsprofiel, omdat je zo meer inzicht in je account krijgt.

Instagram Stories biedt kansen

Hoe meer mensen en bedrijven gebruik gaan maken van Instagram, hoe minder groot het bereik van je posts wordt. Want meer gebruikers betekent meer posts, maar niet automatisch dat de gebruikers Instagram meer of langer gaan gebruiken. En dat kan er weleens voor zorgen dat je niet altijd meer zo ver door je tijdlijn scrolt tot je alle posts gehad hebt.

Bedrijven lijken hierdoor gedwongen gebruik te maken van Instagram-advertenties. Maar ook Instagram Stories kan in dit geval uitkomst bieden. Deze verhalen kunnen zorgen voor een groot bereik onder je volgers, zonder gebruik te maken van de tijdlijn.

Kortom: het is en blijft belangrijk om posts te plaatsen die mensen leuk vinden. Zolang je volgers je foto’s en video’s liken en reacties onder achterlaten is de kans groot dat je posts nog regelmatig in hun tijdlijn voorbijkomen.