Social media

De Hive-hype: social platform zonder algoritme & ads

0

Naast Mastodon trekt nu ook ‘Hive Social’ de aandacht. De interesse in dit platform lijkt te zijn aangewakkerd door de zoektocht van twitteraars naar een nieuw platform, maar Hive is geen 1-op-1 Twitter-alternatief. Wat is het verschil tussen Hive en Twitter, en wat maakt dit socialmediakanaal misschien interessanter dan Mastodon?

Hive is in 2019 opgericht door de toen 22-jarige Kassandra Pop. De interesse voor dit platform steeg echter pas echt toen Twitter werd overgenomen door Elon Musk. Een tweede grote piek in downloads is te zien op het moment dat Musk Donald Trump weer toegang gaf tot Twitter. Inmiddels heeft Hive 1 miljoen gebruikers.

Verschillen tussen Hive en andere socials

In veel artikelen wordt de gelijkenis met Twitter beschreven. Ik snap deze vergelijking, want deze platformen hebben in de basisfuncties veel overeenkomsten. Maar Hive is meer een combinatie van Twitter, Instagram en MySpace. Waarom MySpace? Omdat je onder andere muziek kunt toevoegen aan je profiel.

Een verschil tussen Hive en Twitter is dat de focus van Twitter op de timeline ligt. Hive heeft ook een timeline, maar daarnaast heeft deze app ook een discover-tab. Daar kun je via verschillende topics en hashtags allerlei content vinden. Vergelijkbaar met de discover-tab op bijvoorbeeld TikTok en Instagram.

Screenshot van een bericht op Hive.

Screenshot van een bericht op Hive Social.

Een ander verschil tussen Hive en andere socials, is dat Hive niet werkt met een algoritme. Je ziet dus ‘gewoon’ de posts van de personen die je volgt, in de chronologische volgorde. Daardoor mis je geen updates van je vrienden. Deze focus op de content van connecties doet mij denken aan BeReal (die overigens ook geen algoritme hanteert). Waar je bij Instagram en TikTok verdrinkt in content van over de hele wereld, brengen BeReal en Hive de focus op ‘echte vrienden’ weer terug.

Daarnaast zie je geen advertenties in de Hive-timeline. Erg fijn. De manier waarop Hive geld verdient, is door het aanbieden van de optie om meer muziek toe te voegen aan je profiel. Met het toevoegen van muziek kun je je profiel persoonlijker maken. Hive vraagt een klein bedrag voor het toevoegen van een extra nummer.

Bringing back what you used to love about social media in a new way. Profile music, text and image posts, polls, Q&A, and so much more!

Interesse in Hive Social

Volgens TechCrunch komt de populariteit van dit socialkanaal ook door het eenvoudige design. Waar het bij Mastodon best lastig is om een account aan te maken, en je ook nog eens makkelijk op een ‘verkeerde’ server terecht kunt komen, hanteert Hive ook geen moeilijke termen zoals fediverse en instances. Een account aanmaken bij Hive is overzichtelijk en herkenbaar.

Daarnaast lees ik dat veel jongeren liever voor Hive kiezen omdat dit platform niet is opgezet door een tech gigant. Momenteel wordt het bedrijf gerund door 2 (!) personen.

Aanmaken van een account op Hive

Bij het opstarten de app (er is geen desktopversie beschikbaar) krijg je de optie om een account aan te maken via je mailadres, Google of Apple. Ik wilde graag een account starten via mijn mailadres. Hive liet mij eerst niet doorklikken op ‘continue’, waarna er ook geen bevestigingscode naar m’n mail werd verstuurd. Na dit een aantal keer te hebben geprobeerd, besloot ik toch maar (tegen m’n zin) een account aan te maken via mijn 06-nummer. Dit ging in een keer goed, wat mij extra laat twijfelen aan deze keuze. Al kan het natuurlijk ook zo zijn dat Hive op dit moment de grote toestroom aan nieuwe accounts niet aan kan.

De volgende stap is het invoeren van je naam en schermnaam, en vervolgens klik je ‘at least’ 3 interesses aan (zie screenshot). Hierna heb je direct toegang tot de app. Het is een hele duidelijke app, met 5 menu-secties onderin:

1. De homepage

Als je binnenkomt in de app, beland je op een pagina die volgens mij dient als homepage van de app. Vanuit hier kun je de app ontdekken en rechts bovenin kun je via het praatwolkje naar je chatberichten. Zoals je in het screenshot ziet, heb ik nog geen berichten ontvangen of verstuurd. Via het tandwiel rechts bovenin kun je instellen wie jou berichten kan sturen.

2. De discover-tab

Via het vergrootglas (zie screenshot hierboven, de rechter afbeelding) kun je zoeken naar personen, categorieën en op keywords. Verder vind je op deze tab bovenaan aanbevelingen van Hive zelf, trending topics, ‘for you’-topics en nieuwe updates. Hieronder vind je berichten die passen bij de interesses die je tijdens het aanmaken van je account hebt ingevuld.

3. Update plaatsen

Via het plus-icoon kun je een update op Hive plaatsen. Deze functie doet mij meteen aan Twitter denken. Er komt een typevak in beeld met daarin de tekst ‘What’s on your mind?’. Hierin kun je tekst, afbeeldingen en/of een polletje plaatsen. Ook kun je bepalen wie er op jouw bericht kunnen reageren. Bijvoorbeeld alleen de personen die jij ook volgt.

4. Notificaties

Via het belletje kom je in de tab waar je al je notificaties kunt terugvinden.

5. Profiel

In de profiel-sectie voeg je een header-afbeelding toe, een profielfoto, je naam, username, pronouns, een biografie en je kunt ook een website toevoegen. En je kunt zelfs een schuifje aanzetten met ‘Display zodiac sign’. Vervolgens kun je via je profiel via een icoontje van een muzieknoot (dat een beetje op het TikTok-logo lijkt) je account koppelen aan Spotify en Apple Music.

Instellingen

Via het tandwiel kom je bij de instellingen van Hive. Hier vind je de gebruikelijke instellingen, zoals je mailadres, telefoonnummer, geboortedatum (die je maar 1 keer kunt aanpassen) en je liked posts. De security, privacy en safety instellingen zijn summier, maar daardoor wel overzichtelijk. Zo kun je bijvoorbeeld instellen welke woorden je niet in de app tegen wil komen (Hidden Words) en je kunt ‘Mature Content’ aan of uitzetten (NSFW: not safe for work of not suitable for work). Op die manier zie je geen ongepaste updates op je timeline totdat je op ‘weergeven’ klikt.

Wordt dit een populair social platform? Dat weten we natuurlijk pas over een tijdje. Maar na het aanmaken van een account op Mastodon en Hive heb ik een positiever gevoel over Hive. Het is gebruiksvriendelijker, overzichtelijker en de chronologische tijdlijn zonder algoritme spreekt mij ook wel aan.

Heb jij al een account?

Header: screenshot hivesocial.app.