Social media

6 Instagram-tips voor meer privacy & controle over je feed

0

Voorgestelde berichten van wildvreemden, al dan niet gepersonaliseerde advertenties, een ‘willekeurige’ stroom van Reels… Onze Instagram-feed stroomt over van content waarvan het algoritme denkt dat we het interessant vinden. Soms zit daar ook wat (of een heleboel) tussen waar we niet op zitten te wachten. Hoe zorg je op Instagram voor meer privacy en krijg je enigszins de controle over je feed terug? 

De afgelopen tijd zijn er op Instagram een aantal features toegevoegd waarmee je het heft weer een beetje terug in handen neemt. Maar veel daarvan zitten behoorlijk verstopt. Daarom verzamel ik een aantal handige functies voor meer privacy en controle op Instagram in dit artikel.

1. Instellen dat Instagram je niet meer volgt over het web

Door met behulp van de Meta pixel (een stukje JavaScript-code waarmee bezoekersactiviteit gevolgd kan worden) data uit te wisselen met websites en apps van derden, verzamelt Instagram gegevens over jouw online activiteiten. Denk aan het bezoeken van een website of je via Facebook (ook van Meta) aanmelden bij een app. Op die manier kan Instagram de advertenties die jij binnen de app ziet personaliseren. Ben je gesteld op je privacy op Instagram en online? Dan kun je vanaf nu die tracking uitschakelen (voor Facebook kon dit al langer) .

Via het Accountcentrum kun je zien welke bedrijven informatie uitwisselen met Meta. Daarbij heb je de keuze om specifieke activiteiten te ontkoppelen of de verzamelde data helemaal te verwijderen.

Ga hiervoor in je profiel naar Instellingen en privacy > Accountcentrum > Je informatie en toestemmingen > Je activiteit buiten Meta-technologieën. Hier krijg je de opties:

  • Specifieke activiteit loskoppelen: hier kun je (na het invoeren van je wachtwoord) apps en websites selecteren die niet meer opgeslagen mogen worden.
  • Eerdere activiteit wissen: waar je je hele activiteitgeschiedenis kunt loskoppelen.
  • Toekomstige activiteit beheren: hier heb je de optie om je toekomstige activiteit bij derde partijen los te koppelen van je Instagram-account.

Instagram tracking loskoppelen

Wil je eigenlijk helemaal geen advertenties meer zien? Dan kun je vanaf deze maand een betaald abonnement op Facebook en Instagram afsluiten, waarna je geen reclames meer ziet.

2. Voorgestelde berichten snoozen

Als je door je Instagramfeed scrolt, kom je een mix van berichten van accounts die je volgt, gesponsorde berichten én voorgestelde of aanbevolen berichten tegen. Die laatste zijn soms een goede match, waardoor je een nieuw account ontdekt. Maar soms slaat Instagram ook de plank mis.

Gelukkig kun je bij voorgestelde berichten rechtsboven op een kruisje klikken en zo je voorkeuren voor deze berichten aangeven. Instagram geeft je dan de volgende opties:

  • Geen berichten van [accountnaam] voorstellen
  • Geen berichten voorstellen met bepaalde woorden. Berichten met bepaalde woorden, zinnen, emoji’s of hashtags die je hier invult, worden niet meer in je feed getoond.
  • Alle voorgestelde berichten in het overzicht 30 dagen snoozen. Lekker rustig!
  • Voorgestelde inhoud beheren, waar je je instellingen en voorkeuren voor voorgestelde berichten en gevoelige inhoud kunt terugvinden.
  • ‘Dit bericht gaf me een ongemakkelijk gevoel’, om een bericht te rapporteren.

Dezelfde opties heb je trouwens in het tabblad ‘Ontdekken’ en bij Reels. Klik bij een Reel op de drie puntjes rechts onderin en kies voor ‘Niet geïnteresseerd’ als je bijvoorbeeld geen berichten van dat account meer wil zien. Kies je voor ‘geïnteresseerd’, dan krijg je de 30 daarop volgende dagen meer soortgelijke content te zien. Op die manier kun je je tijdlijn toch enigszins aanpassen aan jouw voorkeuren.

Je kunt je instellingen voor voorgestelde berichten ook altijd terugvinden via je profiel > Instellingen en privacy > Voorgestelde inhoud. Hier kun je ook terugzien van welke content je hebt aangegeven dat je ‘niet geïnteresseerd’ bent en terugzien welke specifieke woorden en zinnen je wil verbergen, of deze lijst aanvullen.

Instagram voorgestelde berichten snoozen

3. De hoeveelheid gevoelige inhoud aanpassen

Over die gevoelige inhoud gesproken… daar heb je ook meer controle over dan je misschien weet.

Hieronder verstaat Instagram content die niet in strijd is met de communityrichtlijnen van Instagram, maar die sommige mensen mogelijk liever niet willen zien. Denk aan content over geweld, seksueel suggestieve inhoud of drugs.

Met ‘Sensitive Content Control’ kun je aangeven hoe veel of weinig gevoelige inhoud je te zien krijgt van accounts die je niet volgt. Denk aan content in het tabblad ‘Ontdekken’, bij je zoekopdrachten, tussen Reels, voorgestelde accounts om te volgen, op hashtagpagina’s en de aanbevolen posts binnen je feed.

Je kunt kiezen voor ‘Meer’, ‘Standaard’ (automatisch ingesteld) en ‘Minder’ gevoelige inhoud. Voor gebruikers onder de 18 is de optie ‘Meer’ niet beschikbaar. Ga hiervoor weer naar Instellingen en privacy > Voorgestelde inhoud > Gevoelige inhoud.

Instagram controle op gevoelige inhoud instellen

4. Filteren op accounts die je volgt

Zelf kijk ik op Instagram voornamelijk naar Stories en Reels. Het voordeel van Stories is dat ik daar (vooralsnog) alleen accounts zie die ik daadwerkelijk volg. En dat de accounts die ik trouw volg ook vaak met nieuwe Stories vooraan in de rij verschijnen.

Feedposts van m’n favoriete accounts kom ik zelden spontaan tegen. Gelukkig kun je je tijdlijn via het kopje ‘Voor jou’ links bovenin filteren op ‘Volgend’, of, als je net als ik een paar honderd accounts volgt, op ‘Favorieten’, om de content te zien van mensen die je écht niet wil missen. In chronologische volgorde.

Sinds kort kun je ook filteren binnen Reels. Ga hiervoor in de app naar het Reels-tabblad en klik links bovenin op het kopje ‘Reels’ en klik in de dropdown die verschijnt op ‘volgend’.

Reels van mensen die je volgt filteren

Filteren op blauwe vinkjes

Mogelijk komt daar binnenkort nog een filteroptie bij. Meta test namelijk een functie om feedposts of Reels te filteren op ‘Meta Verified’-accounts. Hierbij krijg je alleen content te zien van accounts met een blauw verificatie-vinkje.

Goed om te weten is dat het sinds begin dit jaar in sommige regio’s mogelijk is om een betaald Meta Verified-abonnement af te sluiten, waarmee je een blauw vinkje bemachtigt. Een deel van die tijdlijn zou daardoor dus bestaan uit content waarvoor (indirect) betaald is. De vraag is wat daar de meerwaarde van is. Het heeft wel als voordeel dat spamaccounts hier waarschijnlijk geen plek krijgen.

Stories van mensen dichtbij

Nóg een experiment van Instagram is trouwens de ‘Nearby’-feed voor Stories. Hierin zouden openbare Stories te zien zijn van gebruikers (inclusief bedrijven) bij jou in de buurt. Een feature die ze hebben afgekeken van TikTok. Deze toevoeging zou betekenen dat ook de Stories niet meer vrij zijn van ‘aanbevolen content’.

Accepteer cookies

5. Je zoekopdrachten beheren

Meta bewaart je zoekopdrachten om je favoriete accounts en hashtags makkelijk terug te kunnen vinden. Je kunt zelf aangeven hoe lang deze geschiedenis bewaard wordt. Dat doe je op Instagram via Instellingen en privacy > Accountcentrum > Je informatie en toestemmingen > Zoekgeschiedenis > Zoekopdrachten bewaren voor…

Standaard worden je zoekopdrachten 30 dagen bewaard, maar je kunt op deze plek instellen dat dat maar voor 3, 7 of 14 dagen gebeurt. Je kunt in het zoekscherm een specifieke zoekopdracht ook altijd wegklikken.

Instelling om zoekgeschiedenis automatisch te wissen

Dit kan handig zijn als je veel zoekopdrachten hebt gedaan die niet opleverden wat je zocht, of als je niet wil dat iemand die even over je schouder meekijkt je zoekgeschiedenis ziet. Het is wel goed om te weten dat Instagram je feed nog 90 dagen kan personaliseren op basis van je (verwijderde) zoekopdrachten. Daarop heeft deze instelling dus geen effect.

6. Je like-activiteit verbergen

Twee jaar terug werd het al mogelijk om de likes bij de berichten die je zelf plaatst te verbergen. Nu testen ze een privacy-functie om je eigen like-activiteit te verbergen voor andere gebruikers. Voor iedereen, of alleen voor niet-volgers. Je kunt er zelfs voor kiezen om je likes alleen te tonen aan je lijst beste vrienden.

Accepteer cookies

Nu is je like-activiteit voor zover ik weet al niet heel makkelijk zichtbaar voor anderen, behalve als ze toevallig langs een bericht scrollen wat jij hebt geliked. Op m’n eigen tijdlijn zie ik de vermelding ‘[gebruikersnaam] en x-aantal anderen vinden dit leuk’ vooral terugkomen bij Reels.

Toch kan de feature wel wat meer privacy geven. Want je kunt met een gerust hart berichten liken, zonder dat bijvoorbeeld je baas, collega’s of familie je erop kunnen veroordelen. Of de feature ook echt wordt uitgerold, moeten we nog even afwachten.

Wist jij van het bestaan van deze functies voor meer privacy en controle over je Instagram-feed? En welke tips ga je toepassen?

Bron header-afbeelding: MeSSrro / Shutterstock.com