Social media

Likes verbergen op Instagram & Facebook: hoe en waarom

0

Het is zover: na allerlei testperiodes, feedbackrondes en aanpassingen kun je nu daadwerkelijk de likes op je Instagram- en Facebookposts verbergen. Waarom is deze functie zo belangrijk voor Facebook, en waarom zou je je likes eigenlijk willen verbergen voor je volgers?

Alweer twee jaar geleden publiceerde Pelpina Trip een update over dat Facebook aan het testen was met het verbergen van likes. De focus lag toen vooral op het verwijderen of verbergen van likes op Instagram. Deze tests ontvingen zowel veel positieve als negatieve reacties van de gebruikers. Dat is natuurlijk ook niet zo gek, want niet iedereen gebruikt social media voor dezelfde doeleinden.

Zo waren influencers over het algemeen niet gecharmeerd van het verwijderen van de likes. Hun verdienmodel is/was vaak gebaseerd op het aantal likes dat een post ontving. Daarnaast kun je aan het aantal likes ook goed zien of een bepaald onderwerp juist wel of niet goed scoort bij je doelgroep.

Anderen waren juist erg positief over deze tests. Als je iets post op Instagram moet het namelijk niet gaan om de hoeveelheid likes die je krijgt, maar om de content die je deelt. Niet meer ‘liken om het liken’, of ‘liken omdat de rest het ook liket’, maar iets liken omdat je het oprecht interessant vindt.

Het moment is daar

Inmiddels is het moment daar: Facebook heeft de knoop doorgehakt en rolt nieuwe opties voor het verbergen van likes uit op zowel Instagram als Facebook. Maar hierbij hebben ze wel goed geluisterd naar de wensen van de gebruikers: er zijn namelijk 4 verschillende opties:

  1. Alle likes zichtbaar laten.
  2. Alle likes verbergen.
  3. Alleen de likes op je eigen posts verbergen.
  4. De likes op post van anderen (in je timeline) verbergen.

Hoe zet je de likes op Instagram uit?

Het verbergen van de likes op je eigen posts is simpel. Je plaatst de post, klikt op de drie puntjes rechtsboven in de post en vervolgens kun je klikken op ‘Aantal vind-ik-leuks verbergen’. Zodra je daarop hebt geklikt, staat er onder je post niet meer ‘Sanne en 154 anderen vinden dit leuk’, maar ‘Sanne en anderen vinden dit leuk’. Het is dan nog wel mogelijk om op en ‘anderen’ te klikken en ze handmatig te tellen.

Je kunt dit ook instellen bij posts die al gepubliceerd zijn en je kunt de instelling ook (op dezelfde manier) weer ongedaan maken. Je zou dus kunnen besluiten om de likes van posts met weinig likes te verbergen, en bij de posts met veel likes ze wel weer te geven. Maar ja, wie houd je dan voor de gek?

Screenshot van hoe je likes verbergt op Instagram.

Om de likes van de posts van anderen te verbergen, ga je naar Instellingen > Privacy > Berichten. Ook dit kun je heel makkelijk aan- en uitzetten, dus je kunt het testen zonder dat je meteen aan de keuze vastzit.

Screenshot van hoe je likes verbergt op Instagram.

Bij Facebook komt de optie te staan onder Instellingen > Voorkeuren voor nieuwsoverzicht.

Goed om te weten: als je de likes op een post verbergt, kun je nog wel gewoon de statistieken van de post bekijken. Dus je kunt zelf nog zien hoeveel likes je hebt ontvangen. Dit doe je door simpelweg de post aan te klikken en dan onder de post te klikken op ‘Statistieken bekijken’ (in het blauw).

Waarom wil Facebook deze aanpassing zo graag doorvoeren?

Ondanks dat ze al ruim twee jaar bezig zijn met testen rondom de likes, hebben de negatieve reacties ze niet afgeschrokken. Facebook heeft namelijk 3 belangrijke redenen om toch door te gaan met de ontwikkelingen.

1. De gebruiker in control

Facebook wil haar gebruikers graag meer ‘in control’ laten zijn over hun eigen ervaring met het platform. Door het verbergen van likes optioneel te maken, en niet maar één of twee maar vier opties beschikbaar te stellen, kan iedere gebruiker zelf bepalen wat hij of zij belangrijk vindt.

Het verbergen van de likes is niet de enige update die Facebook uitrolt rondom het ‘in control’ laten zijn van de gebruikers. Facebook schrijft:

That’s why we announced new tools to allow people to filter offensive content from their DMs and gave people ways to control what they see and share on Facebook’s News Feed — like the Feed Filter Bar, Favorites Feed and Choose Who Can Comment.’

Met al deze nieuwe opties kun je Facebook en Instagram steeds beter aanpassen aan je eigen wensen.

2. Einde aan de strijd om populariteit

Daarnaast willen ze een einde maken aan de strijd om populariteit. Door het verbergen van het aantal likes willen ze de druk om goed te scoren met je post verlagen. Er zijn namelijk gebruikers die daar steeds verder voor gaan. Bijvoorbeeld door het plaatsen van gekke stunts, mee te doen aan gevaarlijke challenges of door steeds meer van je lichaam te laten zien.

Een voorbeeld van een gevaarlijke challenge die in 2020 viral ging, is de Cereal Challenge. Naast de grote kans op verstikking, gaat er ook nog eens iemand met een ijzeren lepel je mond in. M’n tanden doen al pijn als ik ernaar kijk.

Accepteer cookies

Overigens: als ze echt een einde willen maken aan de strijd om populariteit, zouden ze toch eigenlijk ook het aantal volgers moeten verbergen. Vind je niet?

3. Lagere drempel om te starten

Een derde reden voor het verbergen van het aantal likes, is om het nieuwe gebruikers van Facebook en/of Instagram ‘makkelijker’ te maken. Als je nieuw bent op het platform, en je hebt bijvoorbeeld nog maar weinig volgers, dan kan het vervelend voelen als je maar 3 likes op je foto ontvangt. Om dit minder demotiverend te laten zijn, kan het helpen om je likes te verbergen.

Likes verbergen, wel of geen goed idee?

Of je ze nu wel of niet moet verbergen… Dat hangt natuurlijk af van hoe je je daar zelf bij voelt. En dat dit van persoon tot persoon verschilt, is duidelijk. Zo las ik een artikel van Michel van ‘t Klaphek, waar ik mijzelf niet in herken.

Zo schrijft hij bijvoorbeeld: “Iedereen die het programma weleens opent weet dat Insta gaat om zien en gezien worden. En dat is een probleem. Mensen doen van alles om zo populair mogelijk te worden en wanneer je foto minder likes krijgt dan anderen is het moeilijk om jezelf niet te vergelijken.”

Ja, het klopt dat Instagram een soort sociaal online fotoboek is, maar lang niet iedereen hecht (veel) waarde aan het aantal likes. Dat hangt natuurlijk ook weer samen met het aantal volgers dat je hebt. En of je een open of gesloten profiel hebt.

Daarnaast is er natuurlijk een verschil tussen persoonlijke accounts en zakelijke accounts. Zo hecht ik niet veel waarde aan het aantal likes dat ik op mijn persoonlijke (gesloten) account krijg, maar vind ik het wel (onder andere) belangrijk om veel likes te scoren op het Instagram-account van Frankwatching. Ervaar jij dit verschil ook?

De nuchtere Nederlanders

Met name in de VS schijnt er een obsessie te zijn over het aantal likes dat je op je post ontvangt. Posts die ‘te weinig’ hartjes ontvangen, worden zelfs vaak verwijderd. “De impact was zo groot, dat het invloed had op de mentale gesteldheid”, schrijft Raymonde Mayland. Ik ben dan toch wel blij dat uit onderzoek blijkt dat wij Nederlanders hier nuchterder naar kijken.

Nederlandse Instagrammers zijn actieve posters en likers. 80% liket regelmatig een post en ruim 25% hiervan liket zelfs alles. Een kleine meerderheid is wat kritischer en liket alleen wat hij of zij echt leuk vindt. Maar hoeveel likes we zelf ontvangen, dat blijkt ons niet echt bezig te houden. Tenminste, dat zeggen we 😉

70% van de ondervraagde Nederlandse Instagrammers verwacht niet dat het verbergen van de likes invloed zal hebben op de manier waarop ze Instagram gebruiken. Zelf denk ik dit ook niet. Maar ik ben wel benieuwd: ga jij je likes (van je eigen posts of van de posts van anderen) verbergen? Of laat je ze zichtbaar voor je publiek?