Social media

Meta komt met abonnement voor reclamevrij Facebook & Instagram

0

Vanaf november kun je een betaald abonnement aanschaffen bij Meta, voor Instagram en Facebook, om af te zijn van alle reclames op deze platformen. Zo’n abonnement zal een tientje per maand kosten. Waarom voert Meta deze abonnementsdienst in? En is het voor gebruikers interessant genoeg om hiervoor te gaan betalen?

Waarom start Meta met abonnementen?

Door het eerder schenden van de privacywet had Meta geen keus. Het bedrijf moest iets nieuws bedenken om de eisen van het Europese Hof van Justitie tegemoet te komen. Eerder had Meta het over de nieuwe mogelijkheid tot afmelden voor gepersonaliseerde reclames via een webformulier, maar maandag kwam het bedrijf naar buiten met een betaalde versie waarbij gebruikers geen reclames meer te zien krijgen. Dit zal vooralsnog alleen mogelijk worden in de EU.

Accepteer cookies

De stap is een gevolg van de boete die Meta kreeg. Deze boete voor het schenden van de privacywet bedroeg maar liefst 390 miljoen euro. Om reclames zo passend mogelijk te maken voor gebruikers, worden er veel persoonlijke gegevens verzameld. Dat mag, zolang de gebruiker toestemming geeft en de regels van de privacywetgeving worden nageleefd. Het bedrijf gaf aan dat dit terug te vinden is in de algemene voorwaarden, maar dat was volgens de toezichthouders niet genoeg.

Hoeveel gaat dit abonnement kosten?

Vanaf november kunnen desktop-gebruikers het abonnement afsluiten voor 9,99 euro per maand. De smartphone-gebruikers zullen iets duurder uit zijn met 12,99 euro per maand. Dit komt door de extra kosten van de Google Play- en App Store. Schaf je dit abonnement aan? Dan geldt dit voor zowel Instagram als Facebook. Vanaf het moment dat je abonnement ingaat, zie je geen reclames meer.

Max Schrems, privacy activist in Oostenrijk, zegt in een interview met The New York Times:

If we move to a pay-for-your-rights-system, it will depend on how deep your pockets are if you have a right to privacy. We are very skeptical if this is compliant with the law.

Oftewel: alleen als je kiest voor het betaalde abonnement, gaat Meta met zorg om met je persoonlijke gegevens. Is dat eerlijk? Max Schrems zegt het voor de rechtbank aan te gaan vechten.

Zal het aanslaan?

Lisanne Hummel, onderzoeker aan de Universiteit van Utrecht, vertelt aan de NOS dat ze zich afvraagt of deze nieuwe mogelijkheid bij bepaalde doelgroepen zal aanslaan. Ze kan het zich niet voorstellen. En juist de mensen die kwetsbaar zijn voor reclames, zoals jongeren, zullen volgens Hummel niet snel een abonnement nemen.

Meta biedt deze mogelijkheid in eerste instantie alleen aan voor gebruikers van 18 jaar en ouder. Meta onderzoekt nog hoe ze jongeren nuttige en verantwoorde advertenties kunnen bieden binnen de regels van de EU. Het abonnement zal beschikbaar worden in de EU, Zwitserland, Noorwegen, IJsland en Liechtenstein.

Voortaan geen gratis socials meer?

Voorlopig kun je Instagram en Facebook nog gewoon gratis blijven gebruiken. Ook zonder abonnement. Dit komt doordat Meta veel geld verdient met advertenties. Afgelopen jaar zo’n 105 miljard euro. Ik zou het gek vinden als Meta dit succesvolle advertentiemodel af zou schaffen door volledig over te gaan op betaalde abonnementen. Maar wie weet wat de toekomst brengt.

Zou jij de betaalde versie aanschaffen om geen reclames meer te krijgen en je persoonlijke data beter te beschermen? Laat het hieronder weten!

Bron headerafbeelding: Pintau Studio / Shutterstock.com