Social media

De chronologische Instagram feed is terug, of toch niet?

0

Instagram wil jou als gebruiker de beste ervaring te bieden. Wil je minder afhankelijk zijn van wat het algoritme je voorschotelt? Dan kun je dit zelf instellen met Favorites and Following. Ja ja, de chronologische tijdlijn is terug!

Het algoritme van Instagram is een mysterieus mechanisme, deelden we al eerder in dit artikel. Het is niet voor niets dat we er grip op proberen te krijgen, want voor sommige gebruikers is dat wat we te zien krijgen op onze feed een doorn in het oog. Je hebt bijvoorbeeld geen idee wanneer welke posts geplaatst zijn.

Gelukkig bieden de nieuwe functies uitkomst. Het zijn, zoals Instagram aangeeft, manieren om op de hoogte te blijven van recente posts van accounts die je volgt.

Je favoriete accounts in één overzicht

Voor de Favorites-feed kun je zelf accounts kiezen, denk aan je vrienden of bepaalde creator-accounts. Het gaat om maximaal 50 accounts. De posts hiervan zullen hoger in je home-feed verschijnen (met een ster-icoon erbij).

Hoe je een account toevoegt aan Favorites? Bij een post van dat account kun je op de 3 puntjes rechts bovenin klikken en ‘Toevoegen aan Favorieten’ aanvinken. Of je gaat naar het profiel van die persoon, klikt op ‘Volgend’ en kiest dan voor ‘Toevoegen aan Favorieten’.

Je kunt altijd wijzigingen aanbrengen in deze lijst, degenen om wie het gaat worden hier niet van op de hoogte gebracht.

profiel toevoegen aan favorieten

Alle accounts die je volgt

Following laat de posts zien van de accounts die je al volgt, eveneens chronologisch zodat je de recentst geplaatste posts niet mist.

Favorites of Following gebruiken? Tik dan op het Instagram-logo links bovenin binnen je home-feed om te kiezen wat je wil zien.

Volgend en favorieten optie Instagram

Iedere keer opnieuw instellen

De op het algoritme gebaseerde feed blijft de default-instelling. Deze krijg je elke keer als je de app opent te zien. Dit betekent dat je iedere keer opnieuw moet kiezen voor Favorites of Following. Je hebt dus meer controle op je feed, maar of we er in de praktijk ook meer voor zullen kiezen?

Adam Mossori, Head of Instagram, licht in deze video toe waarom voor de nieuwe opties is gekozen, maar ook waarom de oorspronkelijke feed de default blijft: “We vinden het belangrijk dat gebruikers nieuwe dingen ontdekken en kunnen leren van content waar ze het bestaan anders niet van weten.”

Wat vind jij van deze ontwikkeling? Zet jij elke keer als je de app opent de Instagram feed op chronologisch?