Social media

Zo werkt het algoritme van Instagram

0

Het algoritme van Instagram is een mysterieus mechanisme. Er wordt veel over geschreven, mee getest en over gespeculeerd, maar hoe werkt het nu écht? Instagram wil haar gebruikers hier vanaf nu meer inzicht in geven. Daarom starten ze met een serie artikelen waarin ze de gebruikers en creators meenemen in de wondere wereld van onduidelijkheid. De interessantste inzichten uit hun eerste update deel ik in dit artikel.

Waarom gebruikt Instagram een algoritme?

Om te weten hoe het algoritme werkt, is het eerst handig om te weten waarom Instagram met een algoritme werkt.

In de eerste zes jaar maakte Instagram nog geen gebruik van een algoritme. Toen bestond je timeline nog ‘gewoon’ uit alle geplaatste posts van mensen die je volgt, in chronologische volgorde. Met weinig gebruikers en volgers is dat natuurlijk geen probleem.

Maar de populariteit van dit platform nam toe, waardoor het te veel werd. Volg je 500 personen? Dan is het een dagtaak om alle updates te bekijken en te lezen. In 2016 misten gebruikers gemiddeld 70% van alle posts in de feed. Ook de posts van je beste vrienden of accounts die je interessant vindt (en dus liever niet wil missen).

Dat is de reden dat Instagram in 2016 begon met de ontwikkeling van een algoritme. Klinkt logisch, toch? Ze gingen aan de slag met ranking-factoren die ervoor zorgen dat je ziet ‘wat je wil zien’. Of in ieder geval: wat Instagram denkt dat jij wil zien.

Accepteer cookies

Algoritme op basis van ‘signals’

Hoe bepaalt Instagram wat jij als eerste ziet als je de app opent? Waarom wordt je ene post aan enorm veel gebruikers getoond, en je andere bijna aan niemand? En hoe bepaalt Instagram wat je ziet in Reels en Explore? Een setje interessante vragen die Instagram (helaas niet tot in detail) heeft beantwoord.

Instagram baseert dat wat jij ziet (en niet ziet) op basis van ‘thousands of signals’. Voor elk onderdeel van de app, je Feed, Stories, Explore en Reels, gebruikt Instagram een andere set aan signalen die het algoritme bepalen. Zo zie je in je Feed bijvoorbeeld meer posts van je beste vrienden en in Explore meer posts van onbekenden. Dit baseert Instagram op hoe en waarom gebruikers deze verschillende onderdelen van de app gebruiken.

Feed en Stories algoritme

De algoritmes achter Stories en je Feed lijken op elkaar. Dit komt omdat zowel je Feed als je Stories bestaan uit updates van de personen die je zelf volgt. Om vervolgens de volgorde te bepalen van deze updates, gebruikt Instagram meerdere signalen. De belangrijkste vier zijn:

1. Informatie over de post

Hieronder valt hoe populair de post is (hoeveel likes), op welk tijdstip de post is geplaatst en welke locatie aan de post is gekoppeld. En als het om een video gaat: hoe lang deze is.

2. Informatie over de persoon die de post plaatst

Hierbij kijkt Instagram naar hoe interessant deze persoon voor jou als volger is. Denk aan hoe vaak jij met deze persoon interactie (liken, reactie achterlaten, DM’s sturen) hebt gehad op het platform in de afgelopen paar weken.

3. Je eigen activiteit

Instagram houdt bij wat jij interessant vindt, om te kunnen voorspellen wat jij in de toekomst interessant zal vinden. Denk aan hoeveel posts je van een specifiek account hebt geliket.

4. Je interactie-geschiedenis

Hiermee probeert Instagram erachter te komen hoe interessant jij posts vindt van specifieke personen. Hierbij kijken ze bijvoorbeeld naar hoe vaak jij en deze persoon op elkaars updates reageren.

The more likely you are to take an action, and the more heavily we weigh that action, the higher up you’ll see the post. – Adam Mosseri, Instagram’s CEO

Op basis van deze signalen probeert Instagram te voorspellen of jij interactie aan zal gaan met een bepaalde update. Denkt Instagram dat jij iets zó interessant zal vinden dat je het gaat liken, saven of erop gaat reageren? Dan staat het hoger in je Feed.

Dit gaat alleen niet altijd op. Instagram kijkt namelijk bijvoorbeeld ook naar hoeveel posts van een bepaald persoon in jouw Feed verschijnen. Volg jij een account waar je superfan van bent? Dan kan het dus maar zo dat je niet alle posts te zien krijgt. Instagram wil namelijk geen overkill aan posts van eenzelfde account tonen.

Instagram heeft recent ook een ander signal getest. Ze hebben Stories waarin content gerepost werd minder zichtbaarheid toegekend, omdat ze van gebruikers hoorden dat deze liever originele content zagen. Maar deze verandering van het algoritme hebben ze ook al weer teruggedraaid. “We see a swell of reshared posts in big moments – everything from the World Cup to social unrest – and in these moments people were expecting their Stories to reach more people than they did, so we stopped”, aldus Adam Mosseri.

De signalen die samen het algoritme bepalen worden dus continu bijgesteld en aangepast.

Explore algoritme

Ook op de Explore-tab wordt er eerst bepaald welke posts Instagram voor je gaat ranken. Hierbij gaat het dan, zoals bij Stories en je Feed, niet om een set aan posts van personen die je volgt, maar maken ze een voorselectie gebaseerd op jouw persoonlijke voorkeur.

Dit bepalen ze door te kijken naar wat je hebt geliket, opgeslagen en op wat voor soort posts je hebt gereageerd.

Stel, je hebt in de afgelopen tijd veel Instagram-posts van Frankwatching geliket. Instagram kijkt dan naar de accounts van personen die ditzelfde gedrag vertonen en welke andere accounts deze personen ook actief volgen. Stel dat veel van deze personen ook het account van NOS Stories volgen, dan kan het maar zo zijn dat jij de volgende keer als je ‘Explore’ opent een video van dit account ziet.

Screenshots van Instagram Explore.

De belangrijkste signalen die Instagram voor de Explore-tab gebruikt, zijn:

1. Informatie over de post

Hierbij kijken ze, net zoals bij Stories en je Feed, naar hoe populair een bepaalde post is. Hoe snel en vaak wordt de post geliket, wordt erop gereageerd, wordt het gedeeld en opgeslagen? Instagram geeft aan dat dit signal een stuk zwaarder weegt bij Explore dan bij je Feed en Stories.

2. Je interactie-geschiedenis

Dit gegeven is ook hetzelfde, maar belangrijker, dan bij je Stories en Feed. Een groot verschil bij Explore is dat je negen van de tien keer content ziet van personen die je niet volgt of zelfs helemaal niet kent. Maar als Instagram ‘ziet’ dat je meer interactie hebt met een specifiek account, dan komt deze ook vaker terug in je Explore-tab.

3. Je eigen activiteit

Hierbij wordt gekeken naar wat je liket, opslaat en waarop je reageert.

4. Informatie over de persoon die de post plaatst

Hier ook weer een klein verschil met je Feed en Stories. Waar er bij je Feed en Stories wordt gekeken naar hoeveel interactie jij hebt met een specifiek persoon, wordt er bij Explore gekeken naar hoeveel interactie er in totaal is geweest met een persoon in de afgelopen weken. Hierdoor krijgt Instagram een beter beeld van wat op dit moment trending is, in combinatie met jouw eigen voorkeuren.

Aan wat Instagram wel en niet laat zien via Explore, zitten wel meer ‘regels’ verbonden dan bij je Feed en Stories. Bij je Feed en Stories zie je namelijk content van de personen die jij volgt. Deze accounts heb jij zelf gekozen, dus je weet wat je kunt verwachten. Dit geldt natuurlijk niet voor de Explore-tab. Daar zie je voornamelijk content van onbekenden.

Instagram geeft aan dat het daarom voor kan komen dat je bijvoorbeeld wel ‘offensive posts’ tegen kunt komen in je persoonlijke feed, maar dit soort posts niet tegenkomt in Explore.

Reels algoritme

En dan hebben we natuurlijk nog Reels. De TikTok-replica die voor enorm veel bereik kan zorgen. Geheel ontwikkeld voor entertainment op het platform.

Net zoals bij Explore zie je hier vooral content van onbekenden. Bij Reels wordt de selectie dan ook vrijwel hetzelfde gemaakt als bij Explore. Het grote verschil is de focus op entertainment. Instagram wil dat je de Reel van het begin tot het einde bekijkt, vervolgens liket en reageert met hoe grappig of leuk je de video vindt.

With Reels, though, we’re specifically focused on what might entertain you. – Adam Mosseri.

Daarnaast is een belangrijke check voor de populariteit van een Reel, hoe vaak personen doorklikken naar de ‘audio page’. Als je dit aanklikt, gaat Instagram er namelijk van uit dat je erover nadenkt om zelf een (soortgelijke) Reel op te nemen met dezelfde muziek.

De vier belangrijkste signalen zijn vergelijkbaar met die van Explore, dus die zal ik niet nog een keer herhalen. Ze noemen het zelf niet, maar ik ga ervan uit dat ook het doorsturen van een Reel via Instagram DM meetelt in de weging. Dat is natuurlijk aan de voorkant niet te zien, maar wel een belangrijke graadmeter voor hoe enthousiast mensen zijn over een Reel.

Accepteer cookies

Goed om te weten: er zijn een aantal zaken waar het Reels-algoritme op afknapt:

  • Video’s met een lage resolutie.
  • Als er een watermerk wordt gebruikt of zichtbaar is.
  • Video’s die zich focussen op politieke problemen.
  • Reels die zijn gemaakt door politieke figuren, politieke partijen of overheidsfunctionarissen (of in opdracht van hen).

Transparantie over het algoritme

Bovenaan het artikel van Instagram kondigen ze aan dat dit de eerste update is van een reeks artikelen over het algoritme. ‘Today, we’re sharing the first in a series of posts that will shed more light on how Instagram’s technology works and how it impacts the experiences that people have across the app.‘ Ik ben benieuwd naar de volgende inzichten!