Social media

Master het algoritme van Instagram Reels: zo laat je jouw account groeien

0

Wist je dat Reels dé manier zijn om hard te groeien op Instagram? Yep, het is echt waar! Instagram geeft Reels namelijk een extra zetje met hun speciale algoritme, net als TikTok. Maar hoe werkt dat dan? Welke Reels krijgen dat extra duwtje? En hoe kun jij hier nou het beste gebruik van maken?

Video’s zijn krachtiger dan foto’s, vooral op socialmedia-platforms zoals Instagram en TikTok. Het zien van emoties, het horen van iemand’s stem en het observeren van bewegingen zorgen voor een veel rijkere, meeslepende ervaring. Video’s kunnen kijkers een echt gevoel van ‘erbij zijn’ geven.

Instagram Reels Gemeente Amsterdam

Screenshot van Instagram

Daarnaast geeft het toevoegen van audio aan je video’s een extra dimensie. Stel je voor: je deelt korte filmpjes van je vakantie in Italië met een Italiaans muziekje eronder. Dit soort details versterken de emoties en kunnen iedereen meteen het gevoel geven dat ze zelf in Italië zijn.

Deze aspecten maken videocontent zo krachtig en effectief voor social media. Door de combinatie van beeld, geluid en beweging, kunnen makers een diepere connectie maken met hun kijkers, wat leidt tot meer betrokkenheid en een grotere impact. Gebruik deze elementen dus in jouw voordeel om echt op te vallen met jouw Instagram Reels.

Is de groei uit Instagram?

Als trainer en spreker krijg ik vaak de vraag: hoe groei je nog op Instagram? Het lijkt alsof de organische groei er uit is. In 2017 zeiden we hetzelfde over Facebook: verzadigd, te veel accounts. Maar je kunt nog steeds met je kop boven het maaiveld uitsteken door regelmatig relevante content te maken en je publiek betrokken te houden. Met berichten, carousels, dagelijkse Stories, en ja, ook regelmatig een Reel. Met het maken van Reels is er de kans dat je viraal gaat, of meer mensen bereikt dan dat je volgers hebt.

En het algoritme? Dat verandert voortdurend, aangepast aan elke nieuwe feature, om te zien of het waardevol is voor kijkers, makers of het platform. Als je dus wil blijven groeien, zul je ook nieuwe features moeten omarmen en testen. Het is een kwestie van kijken wat werkt voor jou en voor je kijkers.

Waarom hebben Reels meer bereik?

Maar hoe komt het dat Instagram Reels meer mensen bereikt dan je eigen volgers, in tegenstelling tot berichten en Instagram Stories? Je ziet het heel goed bij bijvoorbeeld Michèle, een interieur stylist op Instagram, die door het maken van Reels groeide van 150.000 naar meer dan 1 miljoen volgers. Of kijk eens naar de Reels van de gemeente Amsterdam, die regelmatig meer dan 100.000 views aantikken, terwijl dat ook het aantal volgers is dat ze hebben.

Michèle: “Toen Instagram Reels belangrijker maakte dan foto’s, ben ik consequent elke dag een Reel gaan posten. Ik ben Reels gaan maken waarin ik zelf te zien ben. Ik merkte dat dat beter werkte dan alleen een ruimte te laten zien. Sjablonen werken erg goed. De Reel maak en bewerk ik in Instagram zelf. Een Reel heeft een veel langere doorlooptijd dan dat een foto heeft. En als hij viraal gaat, dan krijg je daar ontzettend veel volgers door.”

De meeste socialmedia-gebruikers kijken tegenwoordig meer naar video dan naar foto’s en statische berichten. Ja, ze worden ook extra gepusht door Instagram, dus is het de kip of het ei, kun je je afvragen. Net als bij TikTok, zie je bij het kijken van Instagram Reels content van accounts die je nog niet volgt. Het algoritme voor korte video was eerst gebaseerd op wat jij en je vrienden leuk vonden, maar is nu verschoven naar een op interesse gebaseerde verdeling of verspreidingssysteem van content.

Aan de totale kijktijd en de totale tijd die gespendeerd wordt in de app, kan Instagram zien of Reels de voorkeur hebben of niet. In combinatie met het algoritme, dus met de belofte dat elke gebruiker aan zijn trekken komt. Er is nog niet zoveel onderzoek te vinden over het bereik van Instagram Reels en de gemiddelde kijktijd van Reels, maar Meta maakte zelf bekend dat Reels het meest populaire format zijn om te delen in DM’s. En aangezien ‘delen’ een belangrijk engagement-onderdeel is, betekent dit dat boeiende Reels een van de beste manieren zijn om een nieuw publiek te bereiken en je huidige volgers te vermaken of te informeren.

Reels pushen

Volgens Instagram zelf zijn de belangrijkste signalen om een Reels te pushen de volgende:

 • Wie: met wiens posts heb je interactie? Als je de inhoud van iemand vaker leuk vindt of erop reageert, is de kans groter dat je hun posts in je feed te zien krijgt
 • Wat: met welk soort inhoud ben je bezig? Als je bijvoorbeeld van gadget-content houdt, zal het algoritme je dat soort content vaker laten zien
 • Wanneer: wanneer een bericht is geplaatst, maakt ook uit wanneer je dit te zien krijgt. Het houdt namelijk rekening met hoe vaak je scrolt op de app, dus het zal kiezen wat prioriteit krijgt

Denk alvast na over interactie!

Aangezien interactie een belangrijk element is, zij het niet het allerbelangrijkste, bedenk al bij het maken van de Reel hoe je kijkers kunt laten reageren op jouw video. Denk aan interactie-elementen, zoals het afkijken van de video, doorsturen, likes, comments en saves. Al deze elementen tellen mee. Een save weegt bijvoorbeeld zwaarder dan een like. En een reactie op een reactie? Dat is goud waard, omdat er een band ontstaat tussen volger en maker.

Maar wat maakt een Reel nu echt goed en shareable? Allerbelangrijkst is dat het hele verhaal herkenbaar moet zijn voor de kijker of een emotie moet veroorzaken, zoals lachen, verbazen en zelfs boos maken. Of het verhaal moet je tot rust laten komen. Dat heb ik bijvoorbeeld bij de video’s van de dahliavelden van @famflowerfarm. Denk aan een sterk begin, het haakje, een afsluiting met een call-to-action, of zelfs een loop, zodat de video blijft spelen en mensen blijven kijken. En vergeet niet: viraal gaan betekent niet altijd meer of betere volgers.

AI en Instagram Reels

Wat betreft AI en Instagram Reels: er zijn tal van mogelijkheden. AI kan je helpen met het bedenken van onderwerpen, trends, formats of challenges die populair zijn. Gebruik AI net als ik dat heb gedaan bij dit artikel, om je tekst pakkender en beter te maken, of om de leukste socialmedia-titel te bedenken. Je kunt ChatGPT of een andere tool ook een script laten schrijven voor je Instagram Reels.

Je kunt het zelfs helemaal uit handen geven met de nieuwe tool Sora, van OpenAI, die van je tekst een video maakt. Ook zijn er inmiddels tools als Munch, die bijvoorbeeld van je onbewerkte videomateriaal, automatisch korte clips maakt. Dat is heel handig bij bijvoorbeeld de video van een podcast.

Ga voor views

En ja, ik ben zelf ook een sucker voor de hoeveelheid impressies op mijn berichten en vooral Reels. Met mijn bijna 14.000 volgers heb ik gemiddeld zo’n 7000 views op mijn video’s. Dat is nog altijd twee keer zo veel als mijn bereik met mijn berichten met foto of carousel. En net als bij statische posts, zijn het de Reels met een persoonlijke boodschap, waarbij ikzelf vaak in beeld ben, die het beste werken. Maar ook de Reels met een bekend of creatief nieuw format werken goed.

Ik moet daar wel een kanttekening bij maken. Ik zie niet bij alle (bedrijfs)accounts dat ze meer bereik hebben met Reels dan met hun ‘gewone’ posts. Vooral bij de video’s waar niet echt iets gebeurt, zonder goed haakje, zonder duidelijke boodschap, zie ik geen uitblinkende statistieken. Zonder pakkende beelden en zonder personen in beeld die in de camera kijken, gaat dat ook niet lukken.

Je ziet bijvoorbeeld sfeerbeelden van een dag op het werk, achteraf in elkaar gezet, in plaats van vooraf te bedenken wat men had willen maken. Een goede Reel vergt tijd: het is beter om op voorhand te bedenken wat je wil maken, en vervolgens jezelf te triggeren om er echt een goede video van te maken, met alle goede elementen. Dus wanneer je de shots gaat maken, zullen de shots ook echt goed zijn, of creatief.

De gouden Instagram Reels-formule

 • Het haakje: maak mensen nieuwsgierig! Simpel. Geen chaos
 • Eén duidelijke hoofdboodschap
 • Zorg voor een vibe / gevoel / emotie
 • Benoem of laat de POV zien: wie vertelt en speelt de hoofdrol? Maak het persoonlijk
 • De suspense: hoe houd je de kijker vast tot het einde? Gebruik bijvoorbeeld beïnvloedingstechnieken, zoals Dr Julie of scottsreality doen
 • De pacing / snelheid / creativiteit shots en overgangen: houd je kijkers vermaakt op de snelheid die de doelgroep aankan

Tot slot, vergeet niet dat het gaat om goede Reels maken voor jouw doelgroep. Staar je niet blind op groot bereik of viraal gaan. Je eigen volgers zijn het belangrijkst, hoewel het natuurlijk leuk is om die gratis boost te krijgen.

En hier zijn een paar to-do’s om te starten:

 1. Experimenteer met verschillende soorten content in je Reels
 2. Blijf op de hoogte van de nieuwste trends en pas ze toe
 3. Creëer interactie door te reageren op reacties
 4. Analyseer je succesvolle Reels en gebruik die inzichten voor nieuwe content
 5. En vooral: wees creatief en heb plezier!

Succes met het maken van jouw Instagram Reels! 🚀📱💫