Customer experience

Onweerstaanbare call-to-actions: laat je inspireren door 5 voorbeelden

0

Door de inzet van verschillende communicatiemiddelen kun je je doelgroep in beweging brengen en aanzetten tot het uitvoeren van een bepaalde actie. Ik ging op zoek naar de vijf opvallendste call-to-actions. Lees je mee?

Een call-to-action kom je wel meerdere keren per dag tegen op verschillende plekken. Benieuwd waar? Lees dan verder.  

Ha! Je hebt niet één, maar al twee verschillende call-to-actions gelezen op het moment dat je bij deze alinea bent aangekomen. De kans is groot dat je er vandaag al veel meer bent tegen gekomen op verschillende (online) platformen.

Wat is een call-to-action (CTA) precies?

Een call-to-action is een marketingterm die de eindconsument letterlijk ‘oproept tot actie’ via een afbeelding, video, tekst of een combinatie hiervan. Call-to-actions zijn er in alle soorten en maten. Met als belangrijkste doel: jouw aandacht trekken en conversie genereren. De acties kunnen uiteenlopen van het aanschaffen van een product tot aan het delen van een bericht op je socialmedia-kanalen of het aanschaffen van een account op je favoriete streamingsdienst.

Een CTA is niet te bestempelen met goud of fout. Het testen van jouw call-to-action laat zien of het bijdraagt aan het gewenste resultaat.

Hoe schrijf je een succesvolle call-to-action?

Call-to-actions zijn er in verschillende soorten en maten, maar toch hebben alle doeltreffende call-to-actions wat met elkaar gemeen:

  • de call-to-actions beginnen met een werkwoord
  • ze zijn activerend
  • de CTA’s worden vaak in een contrasterende kleuren gebruikt
  • ze maken gebruik van de kracht van eenvoud

De boodschap is kort, maar krachtig en zet aan tot actie. Begin bij het maken van een call-to-action dus altijd met het bepalen van je doel, kies dan op welke manier je de CTA laat opvallen in je communicatiemiddel en schrijf een activerende tekst.

Maar vergeet niet: er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden. Dus een CTA is niet te bestempelen met goud of fout. Het testen van jouw call-to-action laat zien of het bijdraagt aan het gewenste resultaat.

Testen, hoe dan?

De kracht van je call-to-action kun je toetsen door het uitvoeren van een A/B-test, ook wel vergelijkingstest genoemd. Met een A/B-test meet je niet alleen de gebruiksvriendelijkheid van je website, maar ook de effectiviteit van je call-to-action. Vergelijk verschillende ontwerpen met elkaar door ze voor te leggen aan de ontvangers van je boodschap. De helft van de ontvangers laat je versie A van je ontwerp zien en de andere helft versie B. Door te analyseren welk ontwerp het beste uit de test kwam, kun je je CTA optimaliseren tot je het gewenste resultaat bereikt.

Kortom: testen, testen en nóg eens testen! Maar voordat je start met het ontwikkelen van jouw CTA geef ik je ter inspiratie 5 interessante voorbeelden.

1. Wakker? Doe mee. Word lid – Omroep Zwart

CTA van Omroep Zwart: Wakker? Word lid.

In september 2020 lanceerde Omroep Zwart de Wakker-campagne. Een campagne die een bijdrage moest leveren aan het bereiken van maar liefst 50.000 leden om toegelaten te worden tot de publieke omroep. Dit deden ze met een korte maar krachtige, simpele doch doeltreffende call-to-action: “Doe Mee”. Een call-to-action waar je bijna niet omheen kunt door de contrasterende kleuren geel en zwart bij het bezoeken van de sobere website.

2. Kombijdepolitie.nl – Politie

CTA van de de Politie: Kom bij de politie. Maak er politiewerk van.

Voor de werving van nieuwe agenten is de Nederlandse politie in april 2022 een nieuwe campagne gestart via verschillende online video- en audiokanalen, op social media en in bioscopen. Het doel: het werven van nieuwe agenten met verschillende etniciteiten en (culturele) achtergronden. Opvallend is dat de naam van de campagne ‘Kom bij de politie’ direct al een call-to-action bevat, waarmee ze aanzetten tot de actie: solliciteren. Kombijdepolitie.nl wordt gebruikt als hyperlink van de campagnepagina en als gebruikersnaam van het YouTube-kanaal.

3. Still looking? Check out our best sellers – Goat Organic Apparel

CTA van webshop Goat Organic Apparel: Still looking? Check out our best sellers.

Goat Organic Apparel is een duurzaam modemerk dat de strijd aangaat tegen fast fashion onder het motto “Duurzaamheid is niet duurzaam als het niet toegankelijk is”. Bij het bekijken van een product kom je onderaan de pagina de call-to-action “Still looking? Check out our best sellers” tegen. Een wat langere call-to-action die opvalt door het contrasterende kleurgebruik, positionering – namelijk in het midden van de pagina – het gebruik van grafische pijlen én een onderliggend streepje onder “view all”.

4. Spreek je uit, kom naar wijstaannaastje.nl – Drie Bureaus Discriminatiezaken

Call-to-action van Wijstaannaastje: Spreek je uit.

De #wijstaannaastje-campagne van Drie Bureaus Discriminatiezaken uit Noord-Holland (De Wolven is hierbij betrokken) vraagt aandacht voor discriminatie door het centraal zetten van de mensen achter de bureaus. De website roept mensen op om zich uit te spreken tegen discriminatie op het moment dat zij zich gediscrimineerd voelen of getuigen zijn van een incident. Deze actie is voor veel mensen makkelijker uit te voeren dan het maken van een melding. En ook deze campagne maakt meerdere keren gebruik van een call-to-action in de opvallende kleur geel.

5. Just do it – Nike

Accepteer cookies

“Just do it” – onlosmakelijk verbonden met het met Nike – is inmiddels zo bekend dat je bijna zou vergeten dat het een call-to-action is. De consument hoeft ‘het’ alleen maar te doen. Een nieuwe sport beginnen, een marathon uitlopen, je dromen te volgen of op te komen voor een belangrijk maatschappelijk thema. En dat allemaal het liefst in een outfit van Nike. Just do it, ook het bekijken van deze campagnevideo ;).

Welke oproep, campagne of melding brengt jou in beweging? Of door welke CTA word je juist afgeschrikt? We zijn benieuwd. Laat het  weten in de comments! (Oeps, dit was de laatste hoor…)