Social media

Instagram staat niet stil: ken je deze 8 features al?

0

Het socialmedia-landschap blijft altijd in beweging. En zo ook het populaire kanaal Instagram. In dit artikel deel ik 8 nieuwe features met je.

Ben je nog maar net bekomen van de nieuwe app Threads van Instagram, werkt het platform alweer aan allerlei nieuwe features voor hun al bestaande app. Enkele van deze features zijn nog in ontwikkeling, maar je kunt er ook al een paar zelf gebruiken. In dit artikel praat ik je graag bij. Maar voordat ik begin, volg jij ons al op Instagram-Threads?

📖 Verhalen voor vrienden

Instagram is aan het experimenteren met een nieuwe functie die in het teken staat van samenwerking. Hiermee kun jij verhalen posten op het account van (online) vriend.

De feature is (nog) niet voor iedereen beschikbaar, maar enkele gebruikers kunnen nu een nieuwe optie zien in de Instagram-stories. Wanneer je een verhaal maakt, kun je nu je verhaal delen met een vriend via de ‘Friend’s Story’-optie. De desbetreffende vriend kan het dan bekijken en toevoegen aan hun verhaal, als ze het goedkeuren.

Als merken, bedrijven en/of organisaties toegang krijgen tot deze nieuwe mogelijkheid, zou dat een nieuwe, vereenvoudigde weg kunnen bieden voor het verkrijgen van UGC (User Generated Content. Ze kunnen volgers en fans vragen hun content in te zenden en te delen op hun eigen business-account.

Wanneer Instagram deze feature lanceert, is nog niet bekend.

🗄️️ Openbare opgeslagen berichten

Instagram is van plan om de functie Collections (verzamelingen) uit te breiden, zodat gebruikers de verzamelingen van posts kunnen delen op hun profiel. Dit kan profielbezoekers meer inzicht geven in de interesses van het account. Dit inzicht kan weer helpen met de beslissing of de bezoekers het account wel of niet willen volgen.

Deze feature zou een manier kunnen zijn om meer connecties tussen gebruikers mogelijk te maken die dezelfde interesses delen. En voor merken zou het een showcase van je producten kunnen zijn.

Instagram is al sinds september bezig met het ontwikkelen van de optie, maar ook deze feature is nog niet klaar voor lancering. We zullen dus nog geduldig moeten wachten.

Accepteer cookies

🗒️ Notes

Niet iedereen is bekend met de Instagram’s Notes-functies (notities). Daarom zijn er veel vragen gesteld aan Instagram over waarom het platform blijft doorgaan met het uitbrengen van Notes-updates.

De reden? Het blijkt dat tienergebruikers zeer actief zijn met notities. Zij maken namelijk ongeveer 10x vaker een notitie in de app dan andere gebruikers. En dit jongere publiek is een groep die Instagram graag wil vasthouden. Zeker door de toenemende concurrentie van andere socialplatformen zoals TikTok en Snapchat. Met deze feature hoopt Instagram de doelgroep vast te houden en meer betrokkenheid te creëren.

Op dit moment test Instagram notities die je op je profiel kunt plaatsen. Deze functie zou het voor wederzijdse volgers mogelijk maken om notities achter te laten op je profiel, wat een andere manier is om te communiceren in de app. En dat is niet alles. Het platform is ook aan het testen met gespreksstarters die kunnen leiden tot groepschats. Je kunt dan vragen stellen en alle andere gebruikers kunnen de antwoorden zien.

Accepteer cookies

📹️ Video status

Dat Instagram aandacht besteedt aan de jonge doelgroep is te merken. Het platform brengt nog een nieuw onderdeel uit, gebaseerd op de Notes-functie. Ze gaan gebruikers de mogelijkheid geven om notities op basis van video’s te plaatsen.

Tot nu toe waren notities alleen korte teksten. Door video toe te voegen, kunnen gebruikers creatiever zijn met de notities. Je kunt ook een onderschrift toevoegen aan de video. De video-notities zullen maar twee seconden lang zijn, dus het is geen vervanging van Instagram-stories.

Instagram ontwikkelt nog een paar manieren om te reageren op de notities van anderen. Deze manieren zijn: foto’s, audioberichten, stickers en GIF’s. Deze reacties zullen voor je vriend eruitzien als een privébericht.

🔎 Optie inzoomen profielfoto

Voor sommige Instagram-gebruikers is dit een prettige feature: de inzoomfunctie op de profielfoto. Dit zorgt ervoor dat je niet 1 millimeter van je beeldscherm verwijderd hoeft te zitten om te zien op wiens profiel je zit.

Maar misschien moet je je leesbril er toch maar weer bijpakken. Instagram heeft namelijk iedereen de optie gegeven om aan te geven of profielbezoekers wel of niet je profielfoto kunnen uitvergroten. Misschien maakte het voor de meeste mensen niet uit, maar als je het idee niet leuk vindt dat mensen inzoomen op je profielfoto, kan het een extra zekerheid zijn.

Het uitschakelen van de inzoomfunctie kan wellicht ook het risico op imitatie verkleinen. Op dit moment kunnen imitators je profielfoto stelen, waarvan ze waarschijnlijk een betere versie krijgen door de foto te vergroten. Door de vergrote weergave te beperken, kan het moeilijker worden om je foto te kopiëren. Ze kunnen nog steeds de kleinere versie gebruiken, maar de kwaliteit zal twijfelachtig zijn.

Screenshot van yugi.motta op Threads over inzoomfunctie

Screenshot van yugi.motta op Threads

☝️Add Yours-template

Een nieuwe feature die voor meer engagement op je Instagram-stories kan zorgen: Add Yours-template. Je kunt nu je eigen herbruikbare Story-formats maken. Hiermee kun je eigengemaakte quizzen, prompts, etc. samenstellen en opslaan.

Je kunt ook Instagram’s eigen templates gebruiken. Vervolgens kun je het template in je Story plaatsen. In die Story verschijnt dan de prompt “Add Yours”, waarmee je de kijkers van je verhaal de optie geeft om de template te delen en zelf in te vullen.

Met deze nieuwe feature zou Instagram kunnen zorgen voor het ontstaan van meerdere trends. Alle gebruikers (meer dan een miljard!) hebben de mogelijkheid om hun eigen templates te maken en te verspreiden. Het bedenken van zo’n interactieve template is makkelijker gezegd dan gedaan.. Ik ben benieuwd wat jij gaat creëren!

🔃 Flipside

Instagram heeft hier maanden mee geëxperimenteerd en nu mag een kleine groep gebruikers het uittesten: Flipside. Met deze functie kun je een alternatieve profielruimte creëren die alleen toegankelijk is voor jou en jouw eigen selectie van gebruikers. Je kunt hier je eigen, alternatieve profielnaam en foto toevoegen.

Het is een manier voor gebruikers om meer privé te delen, wat een belangrijke trend is in de social apps. De afgelopen tijd plaatsen minder gebruikers hun posts op openbare feeds. De feature is nog niet zichtbaar voor alle gebruikers en het is ook niet duidelijk wanneer dit wel het geval gaat zijn.

⚔️️ ️Beschermen van de jongeren

Tot slot een wat serieuzere toevoeging van team Meta. Instagram wil de tieners beschermen tegen content die niet geschikt is voor hun leeftijd. De drie handelingen die ze zullen uitvoeren zijn:

  1. Het verbergen van meer soorten inhoud, in advies van experts
  2. Alle tieners die zich aanmelden op het platform, hebben meteen de meest restrictieve instellingen voor inhoudscontrole. Bepaalde termen in ‘zoeken’ zullen beperkt worden.
  3. Tieners kunnen in één tik hun privacy-instellingen op Instagram wijzigen.

We willen dat tieners veilige, aan hun leeftijd aangepaste ervaringen hebben op onze apps. – Team Instagram

Deze maatregelen staan in het kader van de geestelijke gezondheid van de jongeren. Instagram hoopt met het verwijderen van complexe, schadelijke onderwerpen, dat de tieners minder snel in aanraking komen met deze worstelingen. Instagram denkt in dit geval niet alleen aan de kwetsbare tieners, want deze update zal voor iedereen beschikbaar zijn.

Het platform is ook bezig om telefoonverslaving tegen te gaan. ’s Avonds laat zullen de jonge gebruikers een melding krijgen dat het laat is en dat het misschien slim is om de telefoon uit te schakelen.

Daarnaast stelt Instagram standaard DM-beperkingen in voor jongeren. Dit houdt in dat het platform automatisch de mogelijkheid uitschakelt voor alle tieners om berichten te ontvangen van iedereen die ze niet volgen. Ook experimenteert Instagram met beeldbeperkingen in DM’s. Deze functie zou de tieners beter beschermen tegen ongewenste en ongepaste afbeeldingen en ook ontmoedigen om deze afbeeldingen zelf te sturen.

📱Ga jij nu ook aan de slag?

Ik ben benieuwd welke feature(s) jij wil gebruiken, misschien voor je persoonlijke account of misschien juist voor je business-account. Instagram zal voorlopig niet klaar zijn met het updaten van het platform. Wij blijven je graag op de hoogte houden, dus tot het volgende artikel!