Social media

Instagram stopt met swipe-up, hoe moet je nu een link toevoegen?

0

Ja, je leest het goed. Instagram gaat de swipe-up, waarmee je een link kunt toevoegen aan je Story, verwijderen. Deze functie is normaal gesproken beschikbaar voor accounts met een blauw vinkje en accounts met meer dan 10.000 volgers. Wat nu?

Dit is natuurlijk geen goed nieuws voor de Instagram-accounts die deze functie momenteel gebruiken. Wij maken vanuit ons Frankwatching Instagram-account ook gebruik van de swipe-up. Dit is namelijk een hele handige en gebruiksvriendelijke manier om je volgers naar je website te leiden. Zo gebruiken wij deze functie vaak voor de doorverwijzing naar een artikel of bijvoorbeeld een van onze trainingen.

Swipe-up link wordt een sticker

Gelukkig verdwijnt de optie om een link in een Story toe te voegen niet helemaal. Instagram gaat dit vervangen voor een link-sticker. Had je met jouw account al toegang tot de swipe-up? Dan schijn je meteen toegang te krijgen tot deze link-sticker. Voor de accounts die nog geen toegang hadden tot de swipe-up, wordt later bekendgemaakt of ze de sticker kunnen gebruiken.

Wat betekent dit voor het toevoegen van een link?

Door deze wijziging veranderen er twee zaken. Ten eerste ziet een sticker er in je Story natuurlijk anders uit dan de swipe-up. Als je naar de afbeelding hieronder kijkt, zie je aan de hoe de swipe-up er momenteel uitziet in een Instagram Story. Volgers zien dan onderin de Story een button met ‘Meer weergeven’ en kunnen via die weg de link volgen.

De swipe-up-functie in Instagram.

Hoe gaat de link-sticker eruitzien? Dat zie je in de afbeelding hieronder. Je vindt deze sticker via de sticker-bibliotheek. Als je een Story hebt gemaakt, vind je deze bibliotheek bovenin je scherm via het lachende vierkantje. In deze bibliotheek wordt de link-sticker toegevoegd.

Waarom maakt Instagram deze keuze?

Zoals je in de bovenste afbeelding ziet, verdwijnt bij een swipe-up de mogelijkheid om op een Story te reageren. Als er een sticker is toegevoegd aan een Story, kan er nog gewoon op deze Story worden gereageerd. Op deze manier stimuleert Instagram dus de engagement binnen het eigen platform.

We weten natuurlijk allemaal dat de socialmediakanalen de gebruikers het liefst op het eigen platform houden. Dat is ook logisch. Zo zie je bijvoorbeeld bij LinkedIn dat posts met een link in de post zelf gemiddeld minder goed scoren dan posts waar geen link in zit. Om dezelfde reden heeft Instagram de shopping-functies binnen het platform zo uitgebreid gemaakt, dat je een heel aankoopproces binnen de app kunt doorlopen. Op die manier blijf je als gebruiker in de app.

Daarnaast geeft Instagram aan dat ze met deze wijziging de gebruikers ‘meer controle willen geven over hun creativiteit’. Met het toevoegen van een swipe-up had je natuurlijk verder geen mogelijkheden tot het personaliseren van de link. Nu deze optie wordt omgezet in een sticker, kun je deze net zoals bij andere stickers personaliseren. Denk aan de kleur, het formaat en je kunt een sticker natuurlijk verslepen.

Wanneer verdwijnt de swipe-up?

Sinds eind juni is Instagram al aan het testen met de link-sticker. Volgens The Verge verdwijnt de swipe-up op 30 augustus.

Wanneer (en óf) de link-sticker voor alle Instagram-gebruikers beschikbaar wordt is nog niet duidelijk. Als deze optie voor alle accounts beschikbaar wordt, dus ook voor de accounts met minder dan 10.000 volgers, is dit natuurlijk goed nieuws. Een link toevoegen aan een post blijft ook een optie. Maar doordat dit via ‘link in bio’ werkt, blijft dit omslachtig.

Update: inmiddels is de swipe-up functie daadwerkelijk verdwenen. Zie de screenshots hieronder van het Frankwatching-account:

Zorgen vanuit de gebruikers

Via verschillende kanalen uiten creators hun zorgen over deze wijziging. Zal deze verandering zorgen voor een lagere CTR, door het wegvallen van de CTA? Kun je Stories met een link-sticker wel of niet inplannen? Gaat Instagram de links die worden gedeeld in deze stickers nauwer monitoren?

Als de link-sticker voor alle accounts beschikbaar wordt, wordt ook de kans op spam of ander misbruik groter. Instagram laat daarom ook het volgende weten aan Social Media Today:

“With this new roll-out, Instagram says that integrity and safety will be a key focus, and it’ll be keeping a watchful eye over the links that people share via the option, in order to ensure that it doesn’t become another surface for spreading misinformation and spam.”

Waar wij zelf ook nog benieuwd naar zijn: hoe gaat deze sticker eruitzien als het gaat om een lange URL? Of kun je zelf ook de tekst bepalen in deze sticker? In een swipe-up kun je de link niet zien. Je klikt op ‘Meer weergeven’ en dan ga je direct naar een website. Bij een sticker krijgt de kijker meer inzicht in waar de link precies naartoe gaat. Wat betekent dat voor het aantal kliks?

We gaan het zien!