Social media

Instagram stopt met swipe-up voor Stories, zo gebruik je de link-sticker

0

Instagram heeft een tijdje geleden de swipe-up verwijderd. De functie waarmee je een link kon toevoegen aan je Story. Deze functie is vervangen door de link-sticker. Voorheen alleen beschikbaar voor accounts met een blauw vinkje en 10.000 volgers. Maar inmiddels kunnen alle accounts hier gebruik van maken. Handig!

Het verdwijnen van de swipe-up was geen goed nieuws voor de Instagram-accounts die deze functie gebruikten. Het was namelijk een hele handige en gebruiksvriendelijke manier om volgers naar je website te leiden. Zo gebruiken wij deze functie vaak voor de doorverwijzing naar een artikel of bijvoorbeeld een van onze trainingen.

Swipe-up link wordt een sticker

Gelukkig verdwijnt de optie om een link in een Story toe te voegen niet helemaal. Instagram heeft dit vervangen voor een link-sticker. In eerste instantie was deze link-sticker alleen beschikbaar voor accounts die al toegang hadden tot de swipe-up. Maar inmiddels kunnen alle Instagram-accounts de sticker terugvinden in de bibliotheek.

Wat betekent dit voor het toevoegen van een link?

Door deze wijziging veranderen er twee zaken. Ten eerste ziet een sticker er in je Story natuurlijk anders uit dan de swipe-up. Als je naar de afbeelding hieronder kijkt, zie je aan de hoe de swipe-up er momenteel uitziet in een Instagram Story. Volgers zien dan onderin de Story een button met ‘Meer weergeven’ en kunnen via die weg de link volgen.

De swipe-up-functie in Instagram.

Hoe ziet de link-sticker eruit? Dat zie je in de afbeelding hieronder. Je vindt deze sticker via de sticker-bibliotheek. Als je een Story hebt gemaakt, vind je deze bibliotheek bovenin je scherm via het lachende vierkantje. In deze bibliotheek wordt de link-sticker toegevoegd.

Waarom maakt Instagram deze keuze?

Zoals je in de bovenste afbeelding ziet, verdwijnt bij een swipe-up de mogelijkheid om op een Story te reageren. Als er een sticker is toegevoegd aan een Story, kan er nog gewoon op deze Story worden gereageerd. Op deze manier stimuleert Instagram dus de engagement binnen het eigen platform.

We weten natuurlijk allemaal dat de socialmediakanalen de gebruikers het liefst op het eigen platform houden. Dat is ook logisch. Zo zie je bijvoorbeeld bij LinkedIn dat posts met een link in de post zelf gemiddeld minder goed scoren dan posts waar geen link in zit. Om dezelfde reden heeft Instagram de shopping-functies binnen het platform zo uitgebreid gemaakt, dat je een heel aankoopproces binnen de app kunt doorlopen. Op die manier blijf je als gebruiker in de app.

Daarnaast geeft Instagram aan dat ze met deze wijziging de gebruikers ‘meer controle willen geven over hun creativiteit’. Met het toevoegen van een swipe-up had je natuurlijk verder geen mogelijkheden tot het personaliseren van de link. Nu deze optie wordt omgezet in een sticker, kun je deze net zoals bij andere stickers personaliseren. Denk aan de kleur, het formaat en je kunt een sticker natuurlijk verslepen.

Wanneer verdween de swipe-up?

Sinds eind juni is Instagram al aan het testen met de link-sticker. Volgens The Verge verdween de swipe-up op 30 augustus 2021. En inmiddels is de link-sticker dus voor alle accounts beschikbaar. En dat is goed nieuws voor de kleinere accounts die voorheen geen mogelijkheid hadden om een link toe te voegen aan een Story. Een link toevoegen aan een post blijft ook een optie. Maar doordat dit via ‘link in bio’ werkt, blijft dit omslachtig.

Zie de screenshots hieronder van het Frankwatching-account:

Zorgen vanuit de gebruikers

Via verschillende kanalen uiten creators hun zorgen over deze wijziging. Zal deze verandering zorgen voor een lagere CTR, door het wegvallen van de CTA? Kun je Stories met een link-sticker wel of niet inplannen?

Nu de link-sticker voor alle accounts beschikbaar is, wordt ook de kans op spam of ander misbruik groter. Instagram laat daarom ook het volgende weten aan Social Media Today:

“With this new roll-out, Instagram says that integrity and safety will be a key focus, and it’ll be keeping a watchful eye over the links that people share via the option, in order to ensure that it doesn’t become another surface for spreading misinformation and spam.”

Als we hier als gebruiker dus niet goed mee om gaan, kan deze functie dus zomaar weer verdwijnen. Maar voor nu: link er lekker op los!