Social media

10 tools die het leven van de socialmedia-marketeer makkelijker maken

0

Degene die het inplannen van socialmediaberichten heeft bedacht, is mijn held! Als socialmedia-marketeer kan ik (bijna) niet meer zonder socialmedia-tools die me hierbij helpen, en ik denk velen met mij. De grootste voordelen zijn dat je vooruit kunt werken, tijd kunt besparen en de perfecte timing kunt kiezen. Denk bijvoorbeeld aan het moment dat je meeste volgers online zijn. Daarnaast kun je waarborgen dat je consistent berichten blijft plaatsen. Want je weet vast hoe snel het posten op social media erbij in kan schieten, in de waan van de dag.

Nu kan ik me voorstellen dat je je afvraagt welke socialmedia-tools je het best kunt gebruiken bij het inplannen van je socialmediaposts. Daarom geef ik je in dit artikel een weergave van een aantal planning-tools, zodat je daarna zelf een afweging kunt maken. Ga er rustig even voor zitten, want het zijn er nogal wat. 😉

1. Via de socialmediakanalen zelf

Bij een groot gedeelte van de bekende socialmediakanalen kun je tegenwoordig je posts inplannen via het platform zelf. Denk maar aan Facebook. Je kunt inmiddels ook je Pins inplannen via Pinterest, maar hierbij heb je wel de restrictie dat je maximaal twee weken vooruit kunt plannen. En ook via Instagram kun je berichten en IGTV-video’s inplannen, maar dit gaat dan wel via de Facebook Creator Studio.

Het is dus mogelijk om gratis berichten in te plannen via de platformen zelf. Het nadeel is dat je op die manier tussen de kanalen moet blijven schakelen.

2. Hootsuite

Een van de bekendste socialmedia-tools voor het inplannen van socialmediaberichten is Hootsuite. Hierbij kun je in één overzicht meerdere accounts beheren. Je kunt berichten inplannen voor Twitter, Facebook, LinkedIn, Instagram, YouTube en Pinterest. Hierdoor hoef je dus niet meer te switchen tussen de verschillende socialmediaplatformen. Daarnaast heb je ruimte om je dashboard naar wens in te richten en bijvoorbeeld interessante hashtags te volgen op Instagram. 

In de gratis versie kun je drie accounts toevoegen en 30 berichten per maand verspreiden. Wil je meer? Dan zul je een uitgebreidere versie moeten kopen. Hetzelfde geldt als je de resultaten van je socialmediaberichten wil monitoren.

Wil je voor één gebruiker tien socialmediaprofielen kunnen toevoegen en geen maximaal aantal posts hebben? Dan betaal je 25 euro per maand. Dit is het goedkoopste pakket en speciaal ontworpen voor de zelfstandig professional. Voor drie gebruikers betaal je over de honderd euro per maand en voor vijf gebruikers zit je bijna aan de 600 euro.Screenshot van Hootsuite, een van de tools voor het inplannen van socialmediaposts.

3. Tailwind

Tailwind is een van mijn favoriete plantools. Dit platform kun je gebruiken voor Pinterest en Instagram. En het heeft een paar voordelen die veel andere socialmedia-tools niet hebben. Zo kun je je voor Pinterest abonneren (en Pins plaatsen) op Tailwind Tribes voor meer bereik. En je kunt schema’s maken, zodat posts automatisch op jouw dagen en tijden worden ingepland.

Wat betreft Instagram: je kunt automatisch je hashtags in de eerste reactie laten plaatsen en hashtaglijsten opslaan. Daarnaast kun je de berichten ook door laten plaatsen op Facebook én hierbij eventueel een andere beschrijving opgeven. Last but not least heb je bij het Instagramoverzicht ook direct een beeld van hoe je feed eruit komt te zien. 

Je kunt Tailwind beperkt gratis proberen. Zo kun je bijvoorbeeld 100 gratis Pins plaatsen en voor Instagram krijg je 31 gratis berichten. Daarna moet je betalen, per account. Dus als je Tailwind voor zowel Pinterest als Instagram wil gebruiken, betaal je twee keer. Voor bloggers en kleine bedrijfjes moet je denken aan een startbedrag van 10 dollar per maand.

Screenshot van Tailwind.

4. Later

Van de socialmedia-tools wordt Later voornamelijk gebruikt voor het posten op Instagram. Dit komt doordat Later een makkelijke applicatie heeft voor je smartphone. Hierbij zie je net als in Tailwind een preview van hoe je feed eruit komt te zien. Daarnaast kun je Later ook gebruiken voor Twitter, Facebook en Pinterest. Binnen Later kun je kiezen tussen geautomatiseerd posten en het krijgen van een notificatie dat je post klaar staat om geplaatst te worden. 

In de gratis versie krijg je een maximaal aantal posts per platform per maand. In betaalde versies krijg je meer upgrades, zoals meer posts kunnen plaatsen, video’s plaatsen, Instagram Stories inplannen (let op: deze worden niet geautomatiseerd gepost), taggen en inzicht in de statistieken. Ben je een ‘Power User’ of ‘Solopreneur’? Dan betaal je 9 dollar per maand. Het goedkoopste pakket voor bedrijven start bij 19 dollar per maand.

Screenshot van Later, een van de tools voor het inplannen van socialmediaposts.

5. Buffer

Het platform Buffer gaat nog een stapje verder. Zij maken in hun pakketten onderscheid tussen: publiceren, reageren en analyseren. Voor iedere optie heb je een ander pakket nodig. Buffer is te gebruiken voor Instagram, Facebook, Twitter, Pinterest en LinkedIn. Ook in deze tool kun je voor Instagram een eerste reactie inplannen voor bijvoorbeeld de hashtags. 

De gratis versie van Buffer is erg beperkt. Je kunt hierbij drie socialmedia-accounts instellen en tien posts inplannen. De betaalde pakketten van Buffer maken ook onderscheid in het aantal accounts, posts en gebruikers. Het goedkoopste pakket voor alleen publiceren kost 15 dollar per maand. Wil je daarnaast uitgebreide analyses? Dan betaal je hier bovenop 50 dollar per maand.

Het handige aan Buffer is dat teams eenvoudig posts kunnen reviewen. Je kunt per teamlid instellen of zij volledig zelfstandig mogen posten of dat hun berichten nagekeken moeten worden. 

Screenshot van Buffer.

6. Coosto

Coosto werkt op een soortgelijke manier als Buffer. Ook zij hebben verschillende pakketten voor publiceren, reageren en analyseren. En daarnaast werken ze met onderscheid in het aantal accounts, posts en gebruikers. Coosto is te gebruiken voor Facebook, Instagram, Twitter, YouTube en LinkedIn.

Coosto biedt als platform toegang tot veel verschillende statistieken. Zo kan het platform inzicht geven in zaken als de beste tijd om te posten. Daarnaast bieden ze ook upgrades als het verkorten van URL’s, berichtgoedkeuring en campagnelabels.
Coosto heeft drie verschillende pakketten voor het publiceren, monitoren van en reageren op social media berichten. Je kunt deze onderdelen los van elkaar inzetten voor 49 euro per maand. Wil je echter alle functies van Coosto kunnen inzetten? Dan kom je uit bij het alles-in-een pakket, waarbij het starterspakket je 129 euro per maand kost.

coosto social tool

7. Sprout Social

Deze tool is net als Coosto gericht op het monitoren van social media. Je hebt veel mogelijkheden voor het checken van profielen, trefwoorden en locaties. Ook richt het zich voor een groot gedeelte op het stukje webcare met bijvoorbeeld een inbox waar alle berichten van alle kanalen in binnenkomen. In de uitgebreidere pakketten van Sprout Social krijg je toegang tot meer rapporten en geautomatiseerde chatbots voor Facebook en Twitter.

Na de 30 dagen gratis trial, kost een standaardpakket met 5 socialmediaprofielen 99 dollar per maand.

Screenshot van Sprout Social.

8. SEMrush

SEMrush is waarschijnlijk wel bekend als SEO-tool, maar ken je het ook als tool om socialmediaposts mee in te plannen? Via SEMrush kun je namelijk ook content inplannen voor Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn en Pinterest. 

SEMrush beschikt ook over een ingebouwde fotobewerker, linkverkorter en de mogelijkheid om een contentbulk in te plannen. Oftewel: alles om zo snel mogelijk heel veel content te maken. Echter is SEMrush niet alleen aan te schaffen voor het inplannen van social media. Je krijgt alle andere features er in één keer bij. Ook voor SEMrush betaal je voor het goedkoopste pakket 99 dollar per maand.

Screenshot van SEMrush, een van de tools voor het inplannen van socialmediaposts.

9. Sendible

Wederom een tool met veel mogelijkheden voor verschillende socialmediakanalen: Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn, YouTube, Pinterest en Google Mijn Bedrijf. Daarnaast heeft Sendible ook een integratie met Facebook Ads voor het monitoren van je advertenties en met Canva voor het bewerken van je foto’s.

Sendible heeft een bijzondere manier van het verkopen van betaalde pakketten. Er wordt onderscheid gemaakt tussen het aantal gebruikers, het aantal rapporten dat je kunt maken en het aantal ‘services’ dat je toevoegt. In het goedkoopste pakket, voor 24 euro per maand, krijg je bijvoorbeeld twaalf services, waarbij het posten en monitoren van één Twitter-account als twee services telt. 

Screenshot van Sendible.

10. OBI4wan

Een andere zeer uitgebreide tool voor het monitoren en inplannen van social media, webcare en chatbots is OBI4wan. Een Nederlandse tool met een uitgebreide webcare, denk aan reageren op social media berichten, messaging apps, reviews en live chat. Daarnaast kun je via het platform chatbots inregelen. Ook heeft het een uitgebreide ‘Brand Monitor’ waarbij je nieuwe inzichten verkrijgen over je merk, branche en stakeholders.

OBI4wan laat helaas niets los over de kosten van de tool, maar de geïnteresseerden kunnen een demo aanvragen.

OBI4wan

Zijn dit alle beschikbare socialmedia-tools voor het inplannen van posts? 

Zie je door de bomen het bos niet meer? Snap ik. En dan te bedenken dat dit nog niet eens alle beschikbare socialmedia-tools zijn. Er zijn ook nog een hoop minder bekende platformen met dezelfde soort mogelijkheden, zoals Social Oomph, Loomly, Social pilot, Friends + me, Agorapulse, Everypost, Eclincher en Mavsocial. 

En dan heb je ook nog platformen die alleen geschikt zijn voor bepaalde socialmediakanalen. Neem bijvoorbeeld Instagram. Dan heb je ook nog keuze uit Preview, Planoly en Onlypult. En Iconosquare voor Instagram en Facebook.

Welke tool moet je kiezen? 

Ga bij jezelf na welke accounts je in wil zetten, hoe vaak je wil posten en welke features je belangrijk vindt. Dan kun je een gedegen keuze maken op basis van prijs versus mogelijkheden.

Heb je nog een goede aanvulling voor dit lijstje socialmedia-tools? Laat het dan weten in een reactie hieronder.