Social media

5 instellingen om je TikTok-account privacy-proof te maken

0

Het zal je niet zijn ontgaan: er wordt veel geschreven over de privacy-instellingen van TikTok. Twijfel je hierdoor nog om een TikTok-account te beginnen? Of heb je al een account, maar weet je niet precies welke privacy-instellingen er allemaal zijn? In dit artikel deel ik 5 tips om je TikTok-account privacy-proof te maken!

TikTok lijkt privacy zelf ook steeds serieuzer te nemen. Zo hebben ze de laatste tijd al een aantal privacy-instellingen aangepast. Vooral voor minderjarigen is er een aantal maatregelen getroffen. Jong of oud, de app wordt door steeds meer mensen ontdekt. Je kunt zelf een aantal stappen doorlopen om je TikTok-account – en gebruik – veilig te houden. In dit artikel behandel ik welke privacy settings er zijn, hoe ze werken én wat je kunt doen als je denkt dat je gehackt bent.

1. Zet je TikTok-account op privé

Met een privéaccount kunnen alleen volgers die je zelf hebt goedgekeurd je video’s zien. Dit betekent dat mensen die jou niet volgen ook niet je content kunnen zien. Je kunt dit vinkje altijd aan- en uitzetten. Hoe zet je je account op privé?

 • Ga naar je eigen profiel
 • Klik rechtsboven op de drie puntjes om naar je Instellingen te gaan
 • Kies voor Privacy
 • Zet bovenaan het schuifje op groen

Let op: bij een privéaccount is je profielinformatie (foto, gebruikersnaam en biografie) wel voor alle gebruikers zichtbaar. Zet daarom geen persoonlijke informatie in je profiel.

Hieronder krijg je de optie om je account aan anderen aan te bevelen. Als je dit schuifje op groen zet, betekent dit dat je account als aanbeveling zichtbaar wordt bij Facebook-vrienden, contacten of andere gebruikers die je misschien kent. Wil je dit niet? Zet het schuifje dan uit.

Specifieke opties

Onder het kopje Veiligheid, krijg je nog een aantal specifieke opties:

Schermafbeelding privacy-instellingen TikTok.

Hierin kun je aangeven wie jou berichten mag sturen, een duet met je mag doen en wie op jou mag reageren. Als je bij de eerste stap hebt gekozen voor een privéaccount, dan staan deze opties standaard zo ingesteld dat alleen jij of je vrienden (volgers) deze acties mogen ondernemen. Ook kan dan niemand jouw video’s downloaden. Bij een openbaar account kun je zelf bepalen wie wat ziet en mag doen.

2. Beheer je contentvoorkeuren

Je bepaalt dus zelf wie jouw content kan zien. Het kan nog steeds zo zijn dat je reacties krijgt die je ongewenst of niet leuk vindt. Als je een reactie wil verwijderen, dan houd je deze reactie ingedrukt en kies je voor Verwijderen.

Als je op de For You Page video’s tegenkomt die je niet leuk vindt, dan kun je je voorkeuren aangeven. Houd daarvoor de video ingedrukt en kies voor ‘niet geïnteresseerd’. Vervolgens kun je aangeven of je video’s met dat nummer of geluid niet meer wil zien, of dat je de video’s van die specifieke gebruiker wil verbergen. In de toekomst zul je dan minder van dit soort video’s zien.

3. Andere gebruikers blokkeren & deblokkeren

Bij een openbaar account kun je instellen wie jou berichten kan sturen, maar met een privéaccount kun je ook volgers goedkeuren of afwijzen. Als je niet wil dat een bepaalde gebruiker jouw content ziet en niet wil dat diegene jou berichten kan sturen, dan kun je deze gebruiker permanent blokkeren. Maar als iemand je intimideert of aanstootgevend gedrag vertoont, kun je hem of haar ook rapporteren.

Hoe blokkeer je iemand?

 • Ga naar de profielpagina van de gebruiker
 • Klik rechtsboven op de drie puntjes
 • Klik op Blokkeer en volg de stappen

Wil je iemand deblokkeren? Volg dan dezelfde stappen maar kies voor Deblokkeer.

Onderaan bij Instellingen > Privacy kun je zien welke accounts jij hebt geblokkeerd.

4. Beveilig je TikTok-account

Je kunt je TikTok-account op een aantal manieren beveiligen. Zodra je naar Instellingen gaat, zie je onder Privacy ook Beveiliging staan. Bovenaan heb je de optie om een beveiligingscheck te doen. TikTok kijkt of de afgelopen dagen iets ongebruikelijks is gesignaleerd.

Screenshot van 'Account is veilig' in TikTok.

5. Stel tweestapsverificatie in

Zoals bij veel apps, is het nu ook bij TikTok mogelijk om tweestapsverificatie in te schakelen. Om je account veilig te houden, vraagt TikTok om een verificatiecode zodra je inlogt via een onbekend apparaat of een app van derden. Je kunt zelf instellen hoe je de verificatiecode wilt ontvangen:

 • Sms: er wordt een verificatiecode gestuurd via sms wanneer je inlogt
 • E-mailadres: er wordt een verificatie gestuurd naar je e-mailadres wanneer je inlogt

Om dit in te stellen ga je naar Instellingen > Beveiliging > 2-stapsverificatie. Je kunt er ook voor kiezen om je login-gegevens op te slaan. Als je voor de veiligste optie wil gaan, dan zou ik dit schuifje uitzetten zodat je elke keer zelf opnieuw inlogt (met of zonder tweestapsverificatie).

Ik denk dat ik ben gehackt, wat nu?

Met bovenstaande instellingen zorg je ervoor dat jij in control bent over je (privacy)instellingen. Maak je je toch zorgen dat je bent gehackt? Dat kan als je een van deze verdachte situaties opmerkt:

 • Je wachtwoord of telefoonnummer is gewijzigd
 • De gebruikersnaam of bijnaam van je account is gewijzigd
 • Je video’s zijn verwijderd of gepost zonder jouw toestemming
 • Berichten of reacties die je niet hebt geschreven, zijn wel vanuit jouw gebruikersnaam verzonden of geplaatst

Je kunt een aantal stappen ondernemen:

Je wachtwoord opnieuw instellen (resetten)

 1. Ga naar je eigen profiel
 2. Klik rechtsboven op de drie puntjes om je Instellingen te openen
 3. Kies voor Account beheren
 4. Selecteer Wachtwoord
 5. Wijzig je wachtwoord

Je telefoonnummer koppelen

 1. Ga naar je eigen profiel
 2. Klik rechtsboven op de drie puntjes om je Instellingen te openen
 3. Kies voor Account beheren
 4. Selecteer Telefoonnummer
 5. Koppel je telefoonnummer

Verdachte apparaten verwijderen

Bij Instellingen > Privacy > Beveiliging kun je zien met welke apparaten je bent ingelogd. Zie je hier behalve jouw telefoon of andere device een ander onbekend apparaat tussenstaan?

 1. Ga naar je eigen Profiel
 2. Klik rechtsboven op de drie puntjes om je Instellingen te openen
 3. Kies voor Beveiliging
 4. Selecteer je apparaten
 5. Verwijder ongewenste of verdachte apparaten

Met deze instellingen zorg je ervoor dat je TikTok-account privacy-proof wordt. Heb jij nog meer goede tips? Deel ze dan hieronder in de reacties.