Innovatie

GPT-3: je nieuwe contentmarketing-collega 🤖

0

De ontwikkelingen op het gebied van artificial intelligence (AI) en machine learning nemen een vlucht. GPT-3 is hier een mooi voorbeeld van. Het slimme taalmodel kan data en teksten begrijpen en op basis daarvan een menselijke reactie, tekst, code of handeling aan te leveren. Voor online marketeers kan de introductie van GPT-3 nieuwe mogelijkheden bieden. Hoe gaat GPT-3 het toepassen van contentmarketing dit jaar nog veranderen?

De mogelijkheden van taalmodel GPT-3

Voor iedereen die deze ontwikkeling heeft gemist, even een korte introductie. De afkorting GPT-3 is een aanduiding voor de derde versie van Generative Pretrained Transformer. Dit is een slim taalmodel dat in staat is om het creëren van content uit menselijke handen te nemen. GPT-3 maakt gebruik van een natural language processing-toepassing om de vertaalslag te maken van een vraag naar de gewenste actie. De tool werkt op basis van maar liefst 175 miljard parameters en is hiermee ‘s werelds grootste en (rekenkundig) meest complexe taalmodel dat ooit is ontwikkeld.

De mogelijkheden van GPT-3 zijn indrukwekkend. Het taalmodel is in staat om data uit te lezen en te begrijpen. Daarnaast kan GPT-3 teksten schrijven alsof het van menselijke hand komt en gesprekken ontwerpen en voeren als een geavanceerde chatbot.

De mogelijkheden van GPT-3 als zoekmachine zijn ook groot, aangezien deze toepassing toch op de juiste informatie terecht zal komen als niet de exacte termen worden gebruikt. Waar de traditionele zoekmachines een zoekopdracht een-op-een uitvoeren, zal GPT-3 begrijpen waar je het over hebt. Al deze ‘vaardigheden’ maakt dit taalmodel meer dan interessant voor de onlinemarketingsector. De verwachting is dan ook dat dit slimme taalmodel al in 2022 voor grote veranderingen gaat zorgen.

GPT-3: je nieuwe contentmarketing-collega

GPT-3 biedt voor marketeers een aantal mogelijkheden die een lange tijd niet voor mogelijk werden gehouden. Contentmarketing werd een lange tijd gezien als mensenwerk. Een persoonlijk contact tussen organisatie en doelgroep is immers een onderscheidende waarde. Dit kan toch niet aan een computersysteem overgelaten worden?

Tot voor kort was dit inderdaad niet het geval. De moedige pogingen die op dit gebied ondernomen werden, brachten verre van het gewenste resultaat. GPT-3 lijkt op dit gebied een game changer te worden. De ontwikkelingen op dit gebied gaan zo snel, dat het model de onderstaande 5 contentmarketing-toepassingen dit jaar nog van je over kan nemen.

1. Intelligente chatbots

Steeds meer organisaties willen chatbots gebruiken. Chatbots behandelen al meer dan 68% van de chats voor klantenondersteuning van begin tot eind. Op dit moment zijn chatbots verre van perfect en er zijn aanwijzingen dat ze leiden tot ontevredenheid bij klanten. Het verbeteren van de chatbot-ervaring kan de wachttijd voor de gewenste ondersteuning aanzienlijk verbeteren en de klanttevredenheid verhogen. Als je AI-gegenereerde tekst gebruikt, kunnen in principe alle klantenservice-vragen naar tevredenheid worden opgelost.

2. Content laten schrijven

Content is king. Dit is al enige jaren zo en dit jaar vormt hierop geen uitzondering. Dit betekent in de praktijk dat een SEO-strategie alleen effectief is als deze ondersteund wordt met grote hoeveelheden content van hoge kwaliteit. Met behulp van GPT-3 is het mogelijk om rijke en waardevolle content te genereren zonder hiervoor een copywriter te moeten inzetten.

3. Kopteksten schrijven

Het schrijven van een winnende koptekst is tot een kunst verheven. Een kop moet pakkend zijn, een beeld geven van de content én de interesse van de doelgroep wekken. Gezien het grote belang van een juiste koptekst worden er veelvuldig A/B-testen op talloze ideeën voor kopteksten uitgevoerd. GPT-3 maakt dit proces veel eenvoudiger en is in staat om nieuwe ideeën voor pakkende kopteksten en introducties te genereren.

GPT-3 vormt hiermee het nieuwe creatieve brein van de online marketeer.

4. Code genereren

Contentmarketeers moeten hun weg kennen in programmeertalen zoals HTML, CSS en JavaScript om een visueel aantrekkelijke website te maken. De vraag is of het nodig is om zelf deze weg te zoeken als GPT-3 deze route al kent. Dit taalmodel is immers in staat om code te produceren om de visuele presentatie van een website te helpen verbeteren.

5. Het vormgeven van een FAQ-sectie

Een FAQ-sectie is een uitstekende tool om een website beter vindbaar te maken. Het bouwen hiervan is een tijdrovend proces. Maar, GPT-3 kan direct de antwoorden produceren op de veelgestelde vragen zodat de copywriter niet elk antwoord zelf hoeft te schrijven.

Wordt GPT-3 de game changer?

Het bovenstaande klinkt veelbelovend. Dat GPT-3 de decennia oude barrière naar mensachtige communicatie kan overstijgen lijkt een feit. Het is zeker niet zo dat GPT-3 de online marketeers volledig gaat vervangen. Hiervoor staat GPT-3 nog te veel in de kinderschoenen en gaan de ontwikkelingen op gebied van contentmarketing te snel. Daarnaast wordt dit taalmodel ‘gevoed’ met informatie van het internet. We weten allemaal dat lang niet al deze informatie juist en correct is.

Het is wel verstandig om de mogelijkheden van dit slimme taalmodel serieus te nemen. GPT-3 is immers een hulpmiddel om het creatieve proces te ondersteunen, tijd te besparen en de kosten te drukken. Met het oog op deze factoren wordt GPT-3 absoluut de online marketing game changer van 2022. Hiervan kun jij dus nu al profiteren!