Social media

Power in je LinkedIn-bedrijfspagina: dit zijn de nieuwste features

0

LinkedIn-bedrijfspagina’s werken niet. Of werken wij niet aan onze bedrijfspagina’s? Het is het kip-en-het-ei-verhaal. We mogen er best wat meer aandacht aan geven. Er worden te veel ‘folder’-teksten geplaatst om maar aan de 2x per week te komen. Gek dat er zo weinig interactie komt op je bericht! En medewerkers doen ook maar mondjesmaat mee. De LinkedIn company page lijkt het afvoerputje van je communicatieplan. Terwijl het juist de basis van je hele ‘waterleiding’ is. Maak je bedrijfspagina het centrum van je communicatieplan. De company page als communityhub. Dán gaat er iets gebeuren.

Stop met zenden, start met netwerken

Waarom zou je meer aandacht besteden aan je bedrijfspagina terwijl je meer bereik krijgt met je persoonlijke profiel? Draai het eens om. Er komt interactie als mensen je bericht interessant vinden. Over het algemeen wordt op de bedrijfspagina gepost als bedrijf. Over nieuwe medewerkers, een beurs waar ze aanwezig zijn, over een whitepaper die je kunt downloaden en vacatures. Sommige pagina’s posten alleen maar vacatures. Folderteksten zijn het. Teksten die copy-paste van de website worden overgenomen. Het is zenden. En dat zorgt niet voor interactie. Het gaat om het echt contact leggen met je klant.

In de meeste bedrijven is sales verantwoordelijk voor het binnenhalen van nieuwe klanten, maar nog te vaak is het genereren van leads een marketingtaak. Het binnenhalen van klanten begint al bij het netwerken en je volgers helpen door het delen van je kennis. Social selling: zorgen voor een warme binnenkomer door online al contact te maken met je klant. Dat het contentplan door marketing wordt gemaakt is begrijpelijk, maar leadgeneratie is een joint effort.

Breng leven in je bedrijfspagina

Content plaatsen vanuit jezelf is makkelijker dan iets posten voor je bedrijf. We volgen liever mensen dan bedrijven. Waarom zou je dan werk maken van je bedrijfspagina? Je netwerk met je persoonlijke pagina is vaak een mengelmoes van iedereen die in je carrière op je pad is gekomen. Dus ook veel mensen die niets met je huidige werk te maken hebben. Je company page is gericht op een niche, je huidige vak. Voed je volgers met informatie over dat onderwerp.

Beschouw je company page als je persoonlijke pagina en niet als je bedrijf. Focus op deze pagina specifiek op jouw niche. Help en inspireer je doelgroep in plaats van het promoten van je producten/diensten of je nieuwste podcast. Je bouwt een community door het delen van kennis waar je volgers echt iets aan het hebben. Waar je je volgers mee aan het denken zet.

Brands win when they make it about their community and not about themselves. – Christina Garnett (HubSpot)

Contentplan voor de lange termijn

Geven, geven, geven. En langetermijn-denken. Trek er gerust een jaar voor uit. Post consequent waardevolle content voor je buyer persona. Je moet een lange adem hebben voor je een goede volgersgroep hebt opgebouwd.

Het hoeft ook niet allemaal serieuze content te zijn. Er is steeds meer behoefte aan entertainende content. Maak een mooie mix. Zo post Daniel Murray van The Marketing Millennials naar voorbeeld van Instagram en TikTok ook op LinkedIn memes voor marketeers, interessante tweets en veel relevante marketing-content van anderen.

LinkedIn-features voor bedrijfspagina’s die je kunt gebruiken

Er wordt al enorm veel gepost door personen met hun privéprofiel en te weinig door bedrijven. LinkedIn wil dat er meer gebeurt met de bedrijfspagina’s. Bedrijven leveren de advertentie inkomsten. Daarom is LinkedIn continue bezig met nieuwe toevoegingen voor de LinkedIn company page. Wat is er nieuw? Maar ook: wat is er al, maar wordt te weinig gebruikt?

1. Optimaliseren van je bedrijfspagina

Op welke manieren kun je je bedrijfspagina optimaliseren? Ik zet een aantal mogelijkheden op een rij, die je wellicht nog niet kent.

Uitgelichte beloften / commitments

Optimaliseer de ‘Info’ bij je bedrijfspagina met uitgelichte beloften / commitments. Hiermee kun je nog meer vertellen over de waarden van je bedrijf. Met name voor werkzoekenden interessant, maar uiteraard is dit ook heel waardevolle informatie voor potentiële klanten.

80% van Gen Z baanzoekenden wil dat baan overeenkomt met hun interesses en waarden.

Bron: LinkedIn

Je kunt maximaal 5 commitments selecteren. Dat kun je in een omschrijving doen (1200 tekens) en je kunt bewijs toevoegen per belofte, zoals rapporten, URL naar een website, certificering, blogs, artikelen of video’s.

De 5 commitments zijn de volgende:

  • Diversiteit, gelijkheid en inclusie
  • Carrièregroei en leren
  • Balans tussen werk en privé
  • Sociale impact
  • Duurzaamheid en milieu

De helft van werkzoekenden tussen 18–24 jaar geeft aan dat informatie over hoe een bedrijf omgaat met inclusie op de werkvloer belangrijk is bij het zoeken naar werk (bron: LinkedIn).

Commitments toevoegen aan LinkedIn.

 

Werkplekbeleid / Workplace

Ook onderdeel van Info is de mogelijkheid om uit te leggen wat het werkplekbeleid is. Laat hier aan potentiële werknemers zien of ze fysiek naar het werk moeten of dat je hybride of op afstand kunt werken. Je kunt er 5 secundaire arbeidsvoorwaarden in benadrukken. Alles om meer openheid te bieden aan mogelijke kandidaten.

LinkedIn werkplek instellen.

Leadformulier

Een optie die nog niet goed werkt maar in de basis al staat, is het leadformulier. Een extra call-to-action (CTA) die je op je LinkedIn bedrijfspagina kunt inzetten.

Je vindt ‘m onder ‘Pagina bewerken’ in het rijtje onder Info. Je kunt kiezen uit een paar opties voor de CTA. Nog niet optimaal. Het positieve hiervan is dat hier direct een formulier aan gekoppeld is: het leadformulier. Dit formulier wordt door LinkedIn ingevuld en dat maakt het heel laagdrempelig om in te vullen en te versturen.

Je vindt de leads bij je Statistieken. De namen van de mensen die dit ingevuld hebben zijn 90 dagen zichtbaar. Je zou verwachten dat je een mailtje krijgt met een melding, maar dat gebeurt niet! Dus check regelmatig bij je statistieken of iemand actie van je verwacht. Mooi als deze tool verder wordt uitgewerkt door LinkedIn, zodat het echt kan gaan werken.

Leadformulier LinkedIn instellen.

Ben je een onderwijsinstelling/trainingsbureau?

Je ziet veel ondewijsinstellingen (scholen en andere opleiders) die wel een bedrijfspagina hebben, maar dit niet als onderwijspagina hebben ingesteld. Daarmee mis je de optie dat leerlingen/studenten/deelnemers de link naar je pagina kunnen leggen bij hun opleiding. Je kunt vragen aan de LinkedIn helpdesk om dit om te zetten. En daarna kun je je leerlingen vragen dit op hun profiel aan te geven. Nog meer ambassadeurs in je community.

2. Leadgeneratie of community building

Hoe kun je je bedrijfspagina inzetten voor communitybuilding? Kijk dan eens naar de volgende mogelijkheden.

Zet je nieuwsbrief in voor je bedrijfspagina

Relatief nieuw en zeker onbenut: de LinkedIn nieuwsbrief voor je bedrijf. Dit is in feite niets anders dan een LinkedIn-blog, een artikel. Het grote verschil is dat volgers zich kunnen abonneren op je nieuwsbrief. Dat kan op een artikel niet. En jouw LinkedIn nieuwsbrief wordt door LinkedIn gepushed aan je netwerk. Bovendien krijgt elke nieuwe volger ook weer de uitnodiging om je nieuwsbrief te volgen. Als je waarde biedt met een relevante nieuwsbrief, heb je zo een enorme groep abonnees. Sounds like community building. Volg je de LinkedIn nieuwsbrief van Frankwatching al?

LinkedIn nieuwsbrief Frankwatching.

Content & Community Talk, de LinkedIn nieuwsbrief van Frankwatching

In het makkelijkste geval maak je een kopie van je eigen nieuwsbrief, maar het is beter om dit voor LinkedIn aan te passen. Of je maakt een korte LinkedIn nieuwsbrief waarbij je voor verdieping naar een blog op je website verwijst.

LinkedIn nieuwsbrief maken.

Kans! Maak eens een analyse van je LinkedIn nieuwsbrief-abonnees versus jullie eigen nieuwsbrief. Probeer de abonnees uiteindelijk naar je eigen mailbestand te krijgen. Bouw je huis op je eigen grond in plaats van op ‘geleende grond’. Mooie manier van leadgeneratie.

NIEUW! LinkedIn-artikelen zijn goed voor je vindbaarheid in Google. Je kunt nu ook een SEO-titel en beschrijving toevoegen aan je blog.

SEO-titel voor LinkedIn nieuwsbrief invullen.

Nieuw(ish): LinkedIn Live

Organiseer vanuit je bedrijfspagina een LinkedIn live. Nodig interessante gastsprekers uit voor dit online video event. Bied dit aan aan je netwerk. Een groot voordeel is dat de opname later is terug te zien.

Deze optie vind je onder het kopje Events op je bedrijfspagina. Je hebt hier een soort eigen YouTube-kanaal, maar dan op LinkedIn.

Nieuw to come: LinkedIn audio voor bedrijven

Audio events kun je al organiseren met je persoonlijke pagina, mits je deze in de creator modus hebt staan. Er wordt volop getest voor LinkedIn audio events voor je bedrijfspagina.

Onbenut: consistent en met het team LinkedIn connecties uitnodigen

Maar al die leuke nieuwe opties om je kennis te delen en klanten aan te trekken werken alleen…

  1. Met een goed netwerk aan volgers
  2. Met een actief team van medewerkers
  3. Met een actieplan om die klanten daadwerkelijk een stap dichterbij te laten zetten.

Laat je collega’s mensen uit hun netwerk uitnodigen. Je hebt elke maand 250 credits. Werk daarmee. Zet je salesteam in om hun connecties uit te nodigen. Zoals eerder gezegd: social selling is niet alleen een marketing-ding.

NIEUW! Je kunt nu ook als niet-beheerder mensen uitnodigen voor een bedrijfspagina. Vraag dus je manager en je collega’s hun connecties uit te nodigen. Je hoeft ze nu niet meer beheerder te maken.

Niet-beheerders uitnodigen voor bedrijfspagina.

Maak een groeiplan met je collega’s. Stel een target. Laat ze een download maken van hun eigen connecties. Met deze excellijst maak je een selectie van hot prospects in het netwerk. Welke connecties zullen interesse hebben in jullie LinkedIn-bedrijfspagina? Nodig die dan uit. En doe dit consequent.

Kijk om de paar maanden of de connecties hier gevolg aan hebben gegeven en vraag ze alsnog de pagina te volgen als dat goed voelt. Je kunt uitnodigingen ook intrekken na een paar maanden. Je kunt ze dan niet direct weer uitnodigen. Maar zo houd je wel vinger aan de pols.

Kans! Wie van de volgers van de company page is 2e of 3e graads? Maak een connectie met hen. Ze hebben al aangegeven interesse te hebben.

Mijn Bedrijf: verificatie voor het posten

Content van het bedrijf laten delen en posten door je medewerkers is altijd een ding. Marketing en communicatie kan het makkelijker maken door berichten klaar te zetten voor de medewerkers. Dit is niet nieuw. Je collega’s kunnen de berichten die de beheerders hebben gemaakt vinden bij Mijn Bedrijf, een soort intranet op LinkedIn. Daar staan ook mijlpalen van collega’s en populaire content van collega’s. LinkedIn heeft hier onlangs een verificatiestap aan toegevoegd.

Medewerkers moeten via een controlelink in hun werkmail bevestigen dat ze werkzaam zijn bij je bedrijf. Iedereen kan namelijk bij zijn werkervaring aangeven dat je ergens werkzaam bent. Met deze verificatie kun je achter de schermen bij het dashboard Mijn Bedrijf. Overigens wordt daar mijns inziens te weinig gebruik van gemaakt.

Voordeel is dat de communicatiespecialisten de content klaarzetten voor hun collega’s met de correcte informatie, met de betrokken mensen/organisaties al getagd en de hashtags die voor het bedrijf interessant zijn. Daarmee maak je het je team een stuk makkelijker om de bedrijfsboodschap te communiceren op LinkedIn.

Dus marcom-medewerkers, neem dit op in je contentplannen. Zet elke week een paar berichten klaar en voed de medewerkers op ze daar op te halen (en liefst een kleine aanpassing te doen zodat het bij die persoon past).

Verificatie van (niet-)medewerkers

Tja, als we het dan over verificatie van medewerkers hebben. Een heikel punt is dat iedereen kan zeggen dat ze bij je werken. Hoe krijg je ze weg? Ik denk dat het binnenkort mogelijk is om als beheerder mensen te verwijderen van de bedrijfspagina.

Tot die tijd: vraag jezelf af: schaadt het? Je hoeft er niet altijd een punt van te maken.

Moet dit wel worden aangepast? Vraag die niet-collega zelf om dit bij zijn/haar werkervaring aan te passen. Lukt dat niet, stuur dan een verzoek in bij de LinkedIn Helpdesk.

Nieuw: Bel – Meldingen

Je hebt de bel 🔔 vast al gezien. Met deze optie geef je aan dat je interesse hebt in de berichten van die persoon of van dat bedrijf.

Bij het persoonlijke profiel kun je ervoor kiezen om het belletje aan te zetten. Bij de bedrijfspagina staat direct het belletje aan zodra je de pagina gaat volgen. Je krijgt dan automatisch de meldingen over topbijdragen van deze pagina te zien. Wil je alles zien? Goede optie als dit bedrijf een potentiële klant is. Of een bedrijf waar jij graag (mee) wil werken. Volg het bedrijf en klik op de bel om aan te geven dat je alles van dit bedrijf wil zien.

Slimme kennisdelers zetten onder hun berichten de call-to-action: “Wil je mijn updates niet missen, klik dan op de 🔔 boven in mijn profiel”. Dat kun je voor je bedrijf ook doen. Voeg onderaan je post deze CTA toe: “Klik op de bel en kies voor Alle nieuwe bijdragen’”.

Meldingen beheren.

Niet nieuw, maar onbekend of onbenut: reageren met je bedrijfspagina

Je kunt als beheerder heel gemakkelijk reageren vanuit de bedrijfspagina. Helemaal fijn voor marketingmedewerkers die niet veel met het vakgebied hebben van het bedrijf waar ze werken. Je ziet het vaak bij technische bedrijven. Het voelt dan beter om vanuit het bedrijf te reageren. Deel elke dag wat gerichte likes en comments uit als bedrijf.

Wat komt eraan?

Welke features kun je de komende tijd op LinkedIn verwachten?

LinkedIn audio events voor bedrijven

Deze audio-only tool voor LinkedInners die hun profiel in de creator modus hebben staan wordt zoals gezegd momenteel getest voor bedrijven. Nog even wachten.

Berichten inplannen voor de bedrijfspagina

Net uitgerold voor de berichten op je persoonlijke profiel, het inplannen van berichten. Je ziet het aan het klokje onderaan je post. De verwachting is dat dit ook gaat komen voor de company page. Ik heb geprobeerd om van hieruit naar mijn bedrijfspagina te gaan, het klokje blijft staan, maar als je daadwerkelijk wil inplannen zijn de datumvakjes niet te gebruiken.

LinkedIn berichten inplannen.

Adverteren van persoonlijke posts

Helemaal aansluitend bij de trend dat het steeds meer om persoonlijk contact en om entertainende content gaat: binnenkort kunnen bedrijven via hun bedrijfspagina posts van hun werknemers betaald promoten.

Kortom, er is genoeg te doen om je bedrijfspagina op LinkedIn in te zetten als communitybuilder en sterke leadgenerator. Wat ga jij als eerst toepassen?

Afbeelding header: DenPhotos / Shutterstock.com