Social media

LinkedIn test Audio Events voor bedrijfspagina’s: dit kun je ermee

0

Begin 2022 lanceerde LinkedIn Audio Events voor persoonlijke profielen, waarmee gebruikers live audiogesprekken à la Clubhouse of Twitter Spaces kunnen hosten of eraan deel kunnen nemen. Inmiddels worden LinkedIn Audio Events ook voor bedrijfspagina’s getest. En dat brengt voordelen én kansen met zich mee. Hoe werkt deze feature precies en waar kun je het als organisatie of merk voor inzetten? Ik praat je bij in dit artikel.

Vanaf 1 oktober 2022 heeft LinkedIn ongeveer 70 van de ruim 60 miljoen bedrijfspagina’s toegestaan om als beta-tester deel te nemen aan de pilot van LinkedIn Audio Events. Het kan dus kloppen dat ze je nog niet om de oren vliegen. Sowieso is het lastig om spontaan op zo’n event te stuiten, maar daarover later meer.

Hoe werken LinkedIn Audio Events voor bedrijfspagina’s?

Als LinkedIn-lid kun je bij een LinkedIn Audio Event aanschuiven om actief deel te nemen en mee te praten, maar je kunt ook ‘passief’ luisteren zoals je bij een podcast doet. Op uitnodiging van LinkedIn-ambassadeur Guy Strijbosch schoof ik aan bij zijn beta-test.

Een LinkedIn Audio Event ziet er in principe hetzelfde uit als een regulier LinkedIn-evenement waar je aan kunt deelnemen via de blauwe knop, met op de plek van de locatie de vermelding dat het om een Audio-evenement gaat.

Voorbeeld LinkedIn Audio Event van bedrijfspagina

Voorbeeld van een LinkedIn Audio Event van een bedrijfspagina. Bron: LinkedIn

Bij aanvang van de audio-sessie tune je in als luisteraar. In beeld opent een soort chatvenster waar je de profielfoto’s van de hosts, sprekers en andere luisteraars ziet. Ook als je passief mee luistert, kan dat dus niet anoniem. 😉

Live LinkedIn Audio Event vanuit bedrijfspagina

Tijdens de audio-sessie

Degene die aan het woord is, heeft een groene rand om diens profielfoto. Tijdens de sessie heb je de mogelijkheid om anderen uit te nodigen, op het gesprek te reageren met een emoji van een duimpje omhoog, hartje of klappende handen, of om je hand op te steken als je deel wil nemen aan het gesprek. De host kan je dan op het podium zetten, waarna je iets kunt zeggen.

Je kunt als deelnemer de sessie op elk moment weer verlaten. Daarnaast kun je op je gemak de profielen van sprekers en luisteraars bekijken en nieuwe connecties aangaan, zonder de sessie te verlaten. Ook hosts kunnen de profielen van deelnemers scannen en hen vanuit hun beheerdersrol uitnodigen om de bedrijfspagina te volgen. Dit kan alleen bij eerstegraads connecties en met een limiet van 250 per maand.

De hosts (met het label gastheer/gastvrouw) leiden het gesprek en hebben de mogelijkheid om luisteraars die hun hand opsteken op het ‘podium’ te zetten en ze er weer af te halen of hun audio dempen. Hosts kunnen het podium tijdens de sessie niet verlaten.

Kansen & mogelijkheden

Voor bedrijfspagina’s geven LinkedIn Audio Events de mogelijkheid om op een nieuwe en interactieve manier het gesprek aan te gaan met hun community. In plaats van als merk alleen te zenden, is er bij de live audio-sessies ruimte voor interactie, dialoog en community building. Zo kun je luisteraars actief vragen te reageren met een duimpje of applaus, of ze tijdens de sessie uitnodigen te spreken op het podium.

Bijkomend voordeel is dat je binnen LinkedIn mogelijk al veel volgers hebt en hen niet naar een ander platform (zoals Clubhouse) hoeft te leiden. Ik kan me ook voorstellen dat als je al een podcast produceert en daaromheen sporadisch contact hebt met volgers, dat een LinkedIn Audio Event een mooie aanvulling is om live met ze in gesprek te gaan. En dat de drempel laag is.

Los daarvan, zijn er voor LinkedIn-bedrijfspagina’s allerlei toepassingen van de feature te bedenken. Tijdens de sessie werden er een aantal genoemd, denk aan:

  • een Q&A waarbij luisteraars live vragen kunnen stellen,
  • een live sessie waarbij je industrie-/branche-inzichten deelt,
  • een sessie om in een kleine groep een evenement na te bespreken,
  • een ‘call’ vanuit je bedrijf waarbij journalisten kunnen aanhaken,
  • een interview met een expert.

Sommige van zulke sessies zou je misschien alleen voor genodigden willen organiseren, maar een besloten audio-sessie hosten is op dit moment nog niet mogelijk, weet Guy Strijbosch me te vertellen. Voor de gebruiker ziet hij veel mogelijkheden, maar of het ook voor LinkedIn voordelig is om dit te faciliteren vindt hij moeilijk te zeggen. Bij navraag liet het LinkedIn Product Team er in elk geval niks over los. Afwachten dus.

Verder kun je het zo gek maken als je wil. Want als je volle zalen trekt, is er ruimte voor maximaal 40.000 deelnemers. Ongeveer het GelreDome in Arnhem vol, zeg maar.

Het verschil tussen bedrijfspagina’s en persoonlijke profielen

Een belangrijk voordeel van LinkedIn Audio Events voor bedrijfspagina’s ten opzichte van persoonlijke profielen is de mogelijkheid om meerdere hosts uit te nodigen. Zo kun je tijdens de sessie de moderator-taken verdelen. Organiseer je een Audio Event vanuit je persoonlijke profiel, dan sta je er op dat vlak alleen voor.

Een belangrijke voorwaarde is wel dat de host beheerder moet zijn van de bedrijfspagina. Bijvoorbeeld een van je collega’s. Wil je een sessie hosten samen met een extern persoon, dan kun je die wel als spreker toevoegen.

Beperkingen van LinkedIn Audio Events voor bedrijfspagina’s

LinkedIn Audio Events stellen de grens bij 17 personen op het podium. Dit maximum kun je zien als een beperking, maar het is de vraag of zoveel sprekers wenselijk is voor een prettig te volgen audio-sessie. Bij audio-events met veel sprekers is het dus wel aan de hosts de taak om het podium af en toe weer vrij te maken of op te schonen. Sprekers kunnen ook zelf weer teruggaan naar het publiek.

Over dat podium gesproken. Als spreker in een audio-sessie kun je je microfoon aan- en uitzetten. Dat scheelt een hoop ruis. Daarnaast kun je als je niks zegt nog steeds met emoji-reacties op het gesprek reageren, net als andere luisteraars.

Wel vervalt de optie om je hand op te steken, omdat je al op het podium staat. Als je wil reageren, moet je dus ‘inbreken’ in het gesprek door iets te zeggen. Dat kan best lastig zijn als je elkaar niet ziet. Guy erkent dat. Zijn advies: je kunt bijvoorbeeld je microfoon langzaam aan en uit zetten, zodat de hosts zien dat je wat wil zeggen. Of ‘inbreken’ door te zeggen “mag ik hier wat van zeggen?”. Maar de mogelijkheid om ook op het podium je hand op te kunnen steken zou volgens hem een mooie toevoeging zijn.

Chat en ondertiteling in Audio Events

Het spreekt misschien voor zich dat er bij een LinkedIn Audio Event geen chatmogelijkheid is. Chatten is dan ook niet het doel bij een audio-sessie. Het zou ook de hosts ook een extra taak opleveren. De sessie opnemen om bijvoorbeeld later uit te zenden of delen is in principe ook niet mogelijk. Ook dat is logisch, mede om privacy-redenen. En het is bovendien geen podcast. 😉

Een mogelijkheid en beperking tegelijk is de beta ondertitel-functie. Die kun je inschakelen via de drie puntjes rechts bovenin het scherm, maar is enkel Engelstalig en daardoor niet bruikbaar voor anderstalige sessies. Ook verschijnt de ondertiteling over de profielen van de luisteraars, waardoor het nog niet erg goed leesbaar is. Hopelijk wordt deze functie snel verbeterd. Dat zou LinkedIn Audio Events een stuk toegankelijker maken voor slechthorenden.

Hoe vind je een LinkedIn Audio Event?

Tot slot is de vindbaarheid van LinkedIn Audio Events wat mij betreft nog best een heikel punt. Spontaan op zo’n event stuiten, is vrij uitzonderlijk. Ze staan niet ergens gecategoriseerd en je kunt er onder ‘evenementen’ niet op filteren. Een tip die Guy Strijbosch in de sessie deelde, is om te zoeken op #LinkedInAudioEvent en deze hashtag voor eigen audio-sessies ook te gebruiken, maar optimaal is het nog niet. Het is een beetje hetzelfde probleem als bij podcasts. De grootste kans om een sessie te vinden is door ervoor uitgenodigd te worden of door er door erover te lezen. Daar zit dus nog wel ruimte voor verbetering.

Van testen naar toepassen

Al met al is het even wennen, zo’n live gesprek zónder video. Als je net als ik video-meetings of webinars gewend bent, dan zul je een video- of chatfunctie aan het begin misschien wel missen. Anderzijds hoef je voor een Audio Event op LinkedIn je haar niet te kammen of je thuiswerkplek op te ruimen. Dat geldt zowel voor de hosts als deelnemers.

Ik benieuwd hoe de functie zich verder ontwikkelt en welke toepassingen bedrijven ervoor vinden. Ook is natuurlijk de vraag of socialmedia-teams die bedrijfspagina’s op LinkedIn beheren tijd hebben voor zulke live-sessies. Maar als je kijkt naar eerdere ontwikkelingen op audio-gebied, dan lijkt er zeker animo voor te zijn. Ga jij deze feature testen?