Social media

Traffic-kanon of flop? De LinkedIn-nieuwsbrief onder de loep

0

Nieuwsbrieven versturen vanuit je persoonlijke LinkedIn-account was al een tijdje mogelijk. Maar nu is deze optie ook beschikbaar voor bedrijfspagina’s. De LinkedIn-nieuwsbrief is een waardevolle toevoeging aan het platform. Een nieuw kanaal waarbij je je creativiteit de vrije loop kunt laten en de inhoud helemaal naar je eigen wens kunt vullen.

Waar we al een tijdje lezen en schrijven over dat LinkedIn steeds minder zakelijk wordt, en het platform meer en meer op haar social-zusjes begint te lijken, is dit wat mij betreft een goede stap in de zakelijke richting! Een nieuwe mogelijkheid om content te creëren voor een specifieke groep volgers. Dus niet zomaar voor je hele lijst met connecties (waar een LinkedIn-post wel voor is bedoeld), maar speciaal voor degenen die er actief voor kiezen om jouw nieuwsbrief te ontvangen.

*Benieuwd naar onze Frankwatching LinkedIn-nieuwsbrief? Lees ‘m hier: Content & Community Talk.

Het is geen standaard nieuwsbrief

Een LinkedIn-nieuwsbrief is niet hetzelfde als een ‘standaard e-mailnieuwsbrief’. Het is niet zo dat je bijvoorbeeld elke week een nieuwsbrief maakt, en deze naar de abonnees verstuurt. Op LinkedIn maak je 1 nieuwsbrief-format aan, waarbinnen je nieuwe updates met je abonnees deelt. Een voorbeeld van een LinkedIn-nieuwsbrief vind je via deze link. En hier vind je nog een mooi voorbeeld.

Deel je een nieuwe editie van je nieuwsbrief? Dan komt deze onder de ‘header’ bovenaan de lijst met edities te staan. Zo’n header met onder andere een titel, korte omschrijving, subscribe-knop en share-button ziet er zo uit:

Onder deze header verschijnen je edities onder elkaar als losse ‘posts’. Een voorbeeld hiervan vind je via deze link. Je abonnees ontvangen zowel in hun mailbox als via LinkedIn een melding van je nieuwe editie en deze verschijnt ook op je timeline.

Hoe maak je een LinkedIn-nieuwsbrief vanuit je persoonlijke account?

Om een nieuwsbrief te kunnen maken, moet je allereerst de ‘Creator mode’ aanzetten op je account. Dit kan alleen als je meer dan 150 volgers hebt, je actief bent op het platform en je al artikelen hebt gepubliceerd.

Creator mode aanzetten op LinkedIn.

Als je dit doet, veranderen er een paar dingen aan je account:

 • Waar bovenaan je profiel nu de opties ‘Connect’ en ‘Message’ staan, komt er nu ‘Follow’ te staan. De focus verschuift dan dus naar het hebben van volgers in plaats van het maken van connecties. Je wordt dan door LinkedIn echt gezien als een ‘creator’.
 • Je krijgt toegang tot creator-tools en anaytics.
 • De artikelen of content die je op je profiel bij ‘featured’ hebt staan, verschuiven naar boven op je profielpagina.
 • Je kunt je volgers laten zien waarover je publiceert, door (maximaal 5) topics toe te voegen aan je profiel.

Na het aanzetten van de Creator mode krijg je zowel toegang tot de LinkedIn-nieuwsbrief als tot LinkedIn Live.

Wil je een nieuwsbrief maken? Dan doe je dat via ‘Write article’, en vervolgens kun je dan bovenaan de pagina kiezen voor ‘Create a newsletter’.

Waar je de knop 'write article' kunt vinden.

Waar je 'Create a newsletter' kunt vinden.

Vervolgens krijg je het volgende scherm in beeld, waarin je de eerste stappen kunt doorlopen:

Hoe je een LinkedIn-nieuwsbrief maakt.

Zoals je hierboven kunt lezen ben je ook meteen geabonneerd op je eigen nieuwsbrief. Handig! Bekijk ook deze videotutorial bij het maken van de LinkedIn-nieuwsbrief.

Hoe maak je een LinkedIn-nieuwsbrief vanuit een bedrijfspagina

Om een LinkedIn-nieuwsbrief te versturen vanuit een bedrijfspagina moet je allereerst beheerder zijn van deze pagina. De stappen daarna zijn vergelijkbaar met de stappen hierboven:

 1. Je klikt op ‘write article’.
 2. Je klikt op ‘Create a newsletter’.
 3. En dan komt het screenshot dat hierboven staat in beeld.

Nadelen

Een aantal nadelen van de LinkedIn-nieuwsbrief op een rij:

 • Een groot nadeel aan deze functie is dat je maar 1 nieuwsbrief kunt aanmaken. Daardoor kun je bijvoorbeeld geen verschillende nieuwsbrieven maken op basis van thema’s.
 • Je kunt niet zien wie de nieuwsbrief heeft geopend, en ook niet wie er op een link heeft geklikt (alleen hoe vaak). Als je dit wel wil zien, kun je natuurlijk met UTM-codes werken.
 • Je moet bij het aanmaken van je eerste nieuwsbrief al bepalen hoe vaak je nieuwsbrief gaat verschijnen. Dagelijks, wekelijks, maandelijks… Al heb ik ook gelezen dat dit meer een richtlijn is (voor jezelf en/of voor je volgers) in plaats van een harde eis.
 • Als LinkedIn besluit om te stoppen met deze functie, ben je je abonnees natuurlijk kwijt. En waar ze nu aangeven dat het ‘misschien’ mogelijk wordt om de gegevens van abonnees te exporteren, gok ik dat dit nooit zal gebeuren.

Voordelen

Maar er zitten natuurlijk ook voordelen aan.

 • Zo kun je al je LinkedIn-volgers een melding sturen als je start met je eerste nieuwsbrief.
 • Je mag linkjes plaatsen naar buiten het platform (al is het de vraag hoe lang LinkedIn dit nog toestaat).
 • Je kunt ook video’s, afbeeldingen en slides delen in het format.
 • Ook via Google is je nieuwsbrief vindbaar. Het kan dus zeker een mooie traffic-driver zijn.

Waarom maakt LinkedIn deze keuze?

Met deze nieuwe functie voegt LinkedIn interessante kansen toe voor bedrijven en andere (content)creators. Een extra manier om je publiek op een meer exclusieve manier te bereiken. Daarnaast heeft LinkedIn de nieuwsredactie uitgebreid. Zowel in Nederland (van 2 naar 5 redacteuren) als wereldwijd (naar totaal 200). Daarmee willen ze de berichtgeving omvangrijker en diepgaander maken en meer aan sector-specifieke nieuwsvoorziening gaan doen.

De focus lijkt dus op nieuws en de verspreiding daarvan te liggen. Zou dat de nieuwe weg zijn die het platform inslaat, omdat het zakelijke karakter is weggezakt?

Dit artikel verscheen eerder in een kortere vorm in de Frankwatching Weekly. Wil je ook deze zaterdageditie in de mailbox ontvangen? Schrijf je hier in.