Social media

Social media: waar is de scheiding tussen zakelijk & privé?

0

Column – Met het thuiswerken als hoofdactiviteit van de dag en een summier avondprogramma, merk ik dat bij mij de grens tussen mijn zakelijke en privéleven vervaagt. Werkdagen vloeien over in de avond en door naar het weekend. En ik merk dat dit gevoel wordt versterkt door social media. Ook online vervaagt de grens tussen zakelijk en privé. Scrol maar eens door je Instagram-timeline.

Toen social nog sociaal was

Op social media is het inmiddels al heel gebruikelijk om het zakelijke over te laten vloeien in het persoonlijke. Je ziet bijvoorbeeld veel accounts van ondernemers die zowel posts over hun business plaatsen, als leuke kiekjes uit hun privéleven. Heb je een vriend, vriendin of kennis die voor zichzelf is begonnen? Dan is de kans groot dat je vanaf dit account nu ook zakelijke updates ontvangt.

Waar je voorheen in je vrije tijd lekker aan het kijken was naar de nieuwe bank van je vriendin, lees je nu een heel opstel over een bedrijfsstrategie. Ook als je niet op LinkedIn zit. En dan zie je tussendoor ook nog allerlei advertenties die je probeert te negeren.

Ik kan mij niet heugen dat ik vroeger op Hyves tussen de pokes en krabbels ook ondernemers tegenkwam. Dat kan natuurlijk aan de leeftijd en doelgroep liggen, maar het voelde in ieder geval als puur sociaal. Waar is die scheiding tussen zakelijk en privé gebleven?

Ik kan mij niet heugen dat ik vroeger op Hyves tussen de pokes en krabbels ook ondernemers tegenkwam.

Zakelijke stories, willen we dat?

LinkedIn introduceerde een tijdje terug LinkedIn Stories. Op het eerste gezicht een vreemde ontwikkeling, omdat stories voornamelijk worden geassocieerd met het delen van privé-verhalen. Waarom willen sociale platformen zakelijker worden, en zakelijke platformen nog socialer?

Met een story deel je met je volgers waar je momenteel bent en wat je daar doet. Dat is van vrienden en familie leuk om te zien, want je volgt deze mensen actief. Deze personen heb je immers zelf toegevoegd aan je ‘vriendenlijst’. Zakelijke stories zie je natuurlijk ook al voorbij komen, maar alleen van de bedrijven die je volgt. Dus alleen als jij echt interesse hebt in een bedrijf. (Tenzij het om een advertentie gaat.)

Op LinkedIn is dit anders. Dit is een zakelijk platform waarop je (waarschijnlijk) veel zakelijke connecties hebt en bedrijven volgt. Wil jij van al die bedrijven stories zien? Ben jij benieuwd naar hoe ze bij bedrijf X lunchen? Of wie er werken bij het bedrijf dat je acht jaar geleden naar aanleiding van een event hebt toegevoegd? De stories op dit platform zullen wel zakelijker worden ingestoken. Tenminste, dat hopen veel mensen met mij. Al zullen er vast bedrijven zijn die ook de bedrijfscultuur willen delen.

Waarom willen sociale platformen zakelijker worden, en zakelijke platformen nog socialer?

De reacties op LinkedIn Stories onder dit artikel lopen uiteen. Zo reageerde Lindy bijvoorbeeld: ‘Ja, leuk! Zolang het zakelijk blijft.’ En Lindy is niet de enige die er zo over denkt. Ook op LinkedIn zelf en andere socialmediakanalen zag ik berichten verschijnen over de ‘niet zakelijke’ stories op LinkedIn. ‘Doe dat lekker op Instagram!’ en ‘Ik wil er zo snel mogelijk weer vanaf, hoe zet ik het uit?’.

Ik ben dus niet de enige die graag een duidelijke scheiding wil tussen zakelijk en privé.

Een plaatje dat uitdrukt: waar is de scheiding tussen zakelijk en privé gebleven?

Steeds meer kansen voor de ondernemers

Nieuwe features op de socialmediakanalen lijken tegenwoordig allemaal speciaal voor bedrijven te zijn ontwikkeld. Wat LinkedIn betreft klinkt dat (inmiddels) logisch, maar ik heb het ook over de andere kanalen. Kijk bijvoorbeeld naar de recente introductie van Shops, waarmee je je eigen ‘webshop’ via Instagram of Facebook kunt maken. Of Guides, om gebundelde content te delen.

Nu LinkedIn Stories ook voor zakelijke accounts beschikbaar is, zal het denk ik niet lang duren voordat de swipe-up functie en advertentiemogelijkheden hier ook worden geïntroduceerd. Verkopen, verkopen, verkopen, en jezelf zakelijk profileren, daar lijkt het alleen nog maar om te gaan. Ging het in de beginjaren van LinkedIn ook niet méér om het maken en onderhouden van oprechte zakelijke connecties?

De mogelijkheden voor bedrijven zijn voor ondernemers en de platformen zelf natuurlijk super. Laat het geld maar stromen. Maar wordt ‘social’ hierdoor niet steeds minder social?

Eenrichtingsverkeer

Voor mijn gevoel veranderen socialmediakanalen langzamerhand in zakelijke e-commerce-platformen. Eenheidsworst en eenrichtingsverkeer. We laten elkaar van alles zien, maar waar is de dialoog? Waar ik vroeger sociale gesprekken had via Hyves en Facebook, is de eerste verleden tijd en open ik Facebook alleen nog voor grappige filmpjes.

Als ik sociaal wil ontspannen en op zoek ga naar tweerichtingsverkeer, grijp ik naar WhatsApp of FaceTime. Niet meer direct naar een platform als Instagram, en dat vind ik jammer. Ik begin het sociale van social media te missen. Zie jij het nog als tweerichtingsverkeer?