Content

ChatGPT & Cialdini: ultieme combinatie voor overtuigende teksten

0

ChatGPT is een slimme tool die je kan helpen om de psychologische principes van Cialdini toe te passen in je teksten. ChatGPT heeft geleerd hoe het gebruik kan maken van de 7 krachtige beïnvloedingstechnieken. Deze strategieën kunnen je teksten aantrekkelijker, overtuigender en effectiever maken.

Marketing maakt gebruik van verschillende psychologische principes om het gedrag van mensen te beïnvloeden. Deze principes zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek van bekende psychologen, zoals Robert Cialdini. Hij heeft meerdere boeken geschreven over dit onderwerp. Als je een marketeer bent, moet je deze boeken zeker lezen. Ze kunnen je helpen om effectiever te communiceren met je doelgroep en ze te overtuigen om actie te ondernemen.

Maar let op: er is een verschil tussen beïnvloeden en manipuleren. Beïnvloeden is het positief beïnvloeden van iemands beslissing, terwijl manipuleren het misleiden of bedriegen van iemand is. Je wil niet dat je klanten achteraf spijt krijgen van hun aankoop, want dat kan leiden tot negatieve mond-tot-mondreclame, klachten of annuleringen. Daarom moet je altijd ethisch omgaan met de psychologische principes en geen leugens of onwaarheden verkopen.

Welke beïnvloedingstechnieken zijn er?

Wil je meer weten over Cialdini en zijn beïnvloedingstechnieken? Dan kun je in ChatGPT de volgende prompt geven:

Leg de 7 Cialdini-principes uit.

Deze zijn: wederkerigheid, consistentie, sociale bewijskracht, sympathie, autoriteit, schaarste en eenheid. ChatGPT zal kort uitleggen wat ze zijn en doen.

Voor meer inspiratie vraag je:

Geef 3 voorbeelden van het toepassen van het Cialdini principe van [noem 1 van de 7 principes] in een tekst.

Cialdini-principes toevoegen in een tekst met ChatGPT

Het toepassen van Cialdini-principes in een tekst is redelijk eenvoudig met ChatGPT. Ik ga er van uit dat je zelf een basistekst geschreven hebt of een bestaande tekst hebt.

Je kan beginnen met deze prompt:

Maak voor onderstaande tekst een voorbeeld van alle 7 Cialdini-principes. Geef per principe 3 voorbeelden die ik kan gebruiken. Dit is de tekst: [tekst]

Let op: controleer de voorbeelden op waarheid en pas ze aan. Je kan ook om 1, 2, 5, of 10 voorbeelden vragen. Mijn ervaring is dat met 5 of meer voorbeelden er altijd eentje tussen zit die je kan gebruiken. Dat voorbeeld kun je dan zelf in de bestaande tekst verwerken.

Begin je met een nieuwe tekst of heb je een ruwe basistekst in je eigen woorden dan kun je deze prompt gebruiken:

Verwerk Cialdini-principes in de tekst.

ChatGPT zal nu zelf op basis van de basistekst en de rest van je prompts, waarin je bijvoorbeeld het doel en de doelgroep voor de tekst beschrijft zelf 1 of meerdere principes uitkiezen. Heb je al meer ervaring met de verschillende principes dan kun je ook specifiek vragen om 1 of meerdere principes in de tekst te verwerken.

Prompt: Verwerk in de tekst de volgende Cialdini-principes [noem de principes]

Weet je niet welke principes je voor jouw doel en doelgroep het beste kan gebruiken? Ook dat kun je vragen:

Het doel van mijn tekst is [doel] voor de doelgroep [doelgroep] Welke Cialdini-principes kan ik het beste in een tekst voor het doel en doelgroep gebruiken?

Meer specifiek voorbeeld:

Het doel van mijn tekst is het verkopen van de nieuwste iPhone aan de doelgroep jongeren tussen de 14 en 18 jaar. Welke Cialdini-principes kan ik het beste in een tekst voor het doel en doelgroep gebruiken?

Illustratie van ChatGPT

Bron: Amir Sajjad / Shutterstock.com

Hoe specifiek moet je prompt zijn?

Des te meer specifieke informatie je geeft over je doel en doelgroep, des te beter ChatGPT de tekst kan afstemmen op het doel en de doelgroep. In de laatste prompt zegt ChatGPT bijvoorbeeld het volgende:

  • Sympathie (Liking): jongeren zijn meer geneigd om te kopen van merken of mensen die ze leuk vinden.
  • Sociale bewijskracht (Social Proof): jongeren zijn vaak gevoelig voor wat anderen doen.
  • Schaarste (Scarcity): jongeren hebben vaak de neiging om iets te willen hebben wat niet gemakkelijk verkrijgbaar is.
  • Autoriteit (Authority): jongeren zijn vatbaar voor invloed van gezaghebbende personen of bronnen.

Stel ik dezelfde vraag maar voor de groep ouderen tussen de 50 en 70 jaar krijg ik dit antwoord:

  • Sociale bewijskracht (Social Proof): ouderen kunnen gevoelig zijn voor wat anderen doen.
  • Consistentie en toewijding (Consistency and Commitment): mensen hebben de neiging om consistent te handelen met hun eerdere beslissingen. Je kunt dit principe toepassen door te benadrukken dat de iPhone een logische en verstandige keuze is voor ouderen vanwege de gebruiksvriendelijke interface, de toegankelijke functies en de mogelijkheid om verbonden te blijven met familie en vrienden.
  • Autoriteit (Authority): ouderen hechten vaak waarde aan gezaghebbende bronnen.
  • Schaarste (Scarcity): het principe van schaarste kan ook relevant zijn voor ouderen.

Deels zie je vergelijkbare principes maar de uitwerking zal anders zijn omdat je de doelgroep duidelijk hebt gemaakt aan ChatGPT.

De Cialdini-principes zijn sterke, bewezen en effectieve principes die je in een tekst kan inzetten. Ze zijn in verschillende soort teksten in te zetten zoals verkoop- en advertentieteksten, overtuigende artikelen, e-mails en nieuwsbrieven maar ook socialmediaberichten.

SEO en ChatGPT

Werk je met SEO-teksten? Dan kun je een Cialdini-principe ook toepassen in de metabeschrijving. De kans dat er op een link gedrukt wordt maak je daardoor groter.

Heb je een tekst, dan kun je bijvoorbeeld deze prompt gebruiken:

Maak voor de onderstaande tekst een metabeschrijving van maximaal 155 tekens inclusief spaties. Verwerk in de beschrijving een Cialdini-principe. Maak 10 versies beschrijf voor iedere tekst het gebruikte principe en leg aan het einde de principes uit. Dit is de tekst [tekst]

De 10 versies geven de mogelijkheid er eentje uit te kiezen die past bij het doel en de doelgroep van de tekst. Je moet zelf dus ook nog iets doen. Wil je helemaal niets doen en de prompt in een automatisch systeem toepassen, dan moet je aan bovenstaande prompt een duidelijk doel en doelgroep meegeven met zo veel mogelijk informatie. Laat de 10 versies dan weg.

Nog meer psychologische principes

Hoewel Cialdini-principes 1 van de bekendste zijn, zijn er nog vele andere psychologische principes die je via ChatGPT in teksten kan laten toepassen. Denk hierbij aan framing, positieve of negatieve framing, afhankelijk van het doel van de tekst. Hierover mee in een volgend artikel.

Veel plezier met proberen. Mijn motto met ChatGPT is: lees, leer en doe.