Social media

Zo lift je mee op de ‘TikTok-buzz’ [4 stappen]

0

2024 is een bomvol jaar met grote evenementen. Denk aan de Zomerspelen, het EK, het Songfestival en de Europese Verkiezingen. Met TikTok als entertainment-kanaal, is het platform een virtuele uitbreiding van zo’n evenement. Van behind the scenes tot fan-reacties, er is zeker weten veel ‘buzz’ te vinden op het platform. Als merk zou je daar met TikTok-trends op kunnen inspelen, maar hoe? In 4 heldere stappen leg ik uit hoe je als merk mee kan liften rondom die buzz op TikTok.

1. Begrijp TikToks ‘speed of culture’

TikTok is een platform waarbij je snel moet schakelen. Wat bedoelen we daarmee? We onderscheiden content in verschillende types: moments, signals en forces. Voor dit artikel richten we ons tot moments.

Moments is een type content die viraal gaat onder gebruikers in een periode van dagen tot een paar weken. Voor dit type content moet je snel inspelen voordat het over de houdbaarheidsdatum is. Een voorbeeld van een moment is brazilian marketing (hier legt mijn collega Puck Timmermans de trend uit).

Hoe kun je je als merk op zo’n moment voorbereiden? Heel simpel: scrollen en klaarzitten. Natuurlijk zijn er social listening-apps om de trends te traceren, maar de meeste virals begrijp je echt pas als je actief op het platform zit.

Echter, het grote voordeel bij evenementen is dat je weet dat er iets aankomt. Het nummer van Joost voor het Songfestival kwam bijvoorbeeld uit op 29 februari. Door dicht op de lanceerdag te kijken wat er speelt, kun je bijvoorbeeld met TikTok-trends inspelen.

Accepteer cookies

2. Entertainment first

TikTok is een entertainment-kanaal, dus denk daarom ook aan entertainment. Zeker op dit platform is het belangrijk dat mensen na het zien van je content emotioneel rijker worden. Met een lach en een traan, moet je maar denken.

Zullen de kijkers na het zien van je content vermaakt zijn, zijn ze een feitje rijker of is het herkenbaar voor ze? Wees daarbij authentiek. De gebruikers op TikTok voelen snel aan of humor te geforceerd is. De Olympische Spelen zelf doet dit bijvoorbeeld goed op hun TikTok-kanaal.

@paris2024officiel we’re not that bad don’t worry 🇫🇷 #funny #olympics #meme #paris ♬ original sound – Wrinkle the Duck

3. Eerste, tweede en derde helft

Een knipoog naar de klassieke tentpole-marketing: met TikTok inspelen voor, tijdens en na het evenement. Fans kijken weken van tevoren al uit naar het evenement. Ze zullen dus hun enthousiasme ook delen online. Net zoals dat ze enkele dagen na het evenement nog even napraten.

Speel in op het enthousiasme van de doelgroep, door net zo enthousiast te zijn. Vertel bijvoorbeeld dat je, net zoals hen, ook uitkijkt naar het evenement. Hiermee verbind je die community aan je merk. Zie hier bijvoorbeeld Adecco een TikTok-reeks opzetten voor hun reis naar Parijs bij het TeamNL Huis.

@adecconetherlands

? Mee naar Parijs is niet alleen de droom van de sporters ?? Ook hier bij Adecco kijken ze er naar uit ? #adecco #summergames #teamnl #carriere #parijs

? origineel geluid – AdeccoNetherlands – AdeccoNetherlands

Accepteer cookies

4. Praat mee in de comments

Naast het uploaden van content, kun je ook meedoen met het gesprek. Terwijl je aan het scrollen bent voor trends, kun je als merk ook opmerkingen plaatsen bij mensen hun video’s. Het doel? Je maakt je merk persoonlijker en blendt in met de gemeenschap.

Eén van de bekendste voorbeelden van corporate community interaction op TikTok is bij @emilyzugay. Honderden bedrijven reageren op haar video’s en genereren daarmee veel likes en daarmee dus ook aandacht. Merken vormen namelijk een ‘persoonlijkheid’.

Een recenter voorbeeld is bij deze video van Apson, één van de stage-artiesten bij het Eurovisie Songfestival, waar HEMA onder heeft gereageerd:

Zaterdag moet de trofee ook nog mee naar huis… – HEMA

Dus, wat kun je doen met de buzz op TikTok rondom grote evenementen?

  • Bedenk eerst wat de interesse is van je gewenste doelgroep.
  • Denk in entertainment.
  • Begrijp de snelheid van content, zit er dus dicht op.
  • Publiceer content voor, tijdens en na het evenement.
  • Praat mee met je gemeenschap in de comments, ook die van andere mensen.

Toegegeven, het kan een intensief traject worden om mee te varen met de buzz op TikTok rondom evenementen. Daarom is voorbereiding noodzakelijk. Gelukkig is het voordeel dat je weet dat het er aankomt. Heb jij je strategie al klaar om je merk aan ‘de douze points’ te kunnen brengen?