Contentmarketing

Warm je publiek op met de juiste bereiding van je content

0

Dat goede contentmarketing geen windeieren legt, is bekend. Maar besef je wel dat dit alleen lukt met de juiste bereidingswijze? Ben je te ongeduldig? Dan is je publiek nog lauw en happen ze niet toe. Te weinig focus en aandacht? Dan moet je ‘t misschien met restjes doen. Warm je publiek op met de juiste temperatuur en je vindt geen hond in de pot.

Je publiek laten watertanden 🤤

Je publiek laten watertanden om met jouw bedrijf in zee te gaan, is het uiteindelijke doel van contentmarketing. Met mooie verhalen, klantervaringen, tips en tricks, interviews, stappenplannen en onderzoeken helpen we onze potentiële klanten steeds een stapje verder.

Maar we verslikken ons nogal eens in de bereidingswijze van onze content. We willen te snel en hierdoor is de relatie met ons publiek niet warm genoeg en reageren ze koeltjes op ons verhaal en aanbod. Door content aan te bieden waar je potentiële klanten nog niet klaar voor zijn, gooi je roet in het eten. De hamvraag is dus: wanneer is je publiek gaar genoeg voor je content?

Van waakvlam naar warmhoudplaatje ♨️

Net als bij het koken zijn de ingrediënten, de timing en de snelheid waarop je je content voorschotelt van invloed op de beleving bij je publiek.

  • Begin met een waakvlam waar je een beetje mee kietelt; een subtiele verleiding die zorgt voor nieuwsgierigheid. Ga je publiek niet overvoeren met allerlei diepgaande, ingewikkelde content waar ze nog niet klaar voor zijn. Begin met het delen van je eigen verhaal, je ervaringen, waardevolle weetjes, luchtige tips en tops en bijvoorbeeld stories waarin je je dagelijkse leven deelt. Dus vooral snackable content met niet al te veel calorieën waardoor ze ruimte overhouden voor het hoofdgerecht.
  • Heb je je publiek de kans gegeven een kijkje bij je in de keuken te nemen? Ga dan een stap verder. Met bijvoorbeeld een e-book, stappenplan, je wekelijkse mail, ga de interactie aan via social media of deel je visie met een podcast. Geef ze de kans te ontdekken of ze jou zien zitten. Stook het vuurtje flink op en schotel je meest smakelijke hoogstandjes voor, zodat ze vaker content bij je afhalen.
  • Nu ze flink hebben kunnen proeven, is het tijd om je menukaart te laten zien. Vertel duidelijk hoe ze met je kunnen werken, welke diensten of producten je kunt bereiden en welke smaken je in huis hebt. Organiseer een masterclass, ga live op Instagram of LinkedIn om nog meer die connectie te maken en deel vooral content waar jouw expertise het hoofdingrediënt in is. Zorg ervoor dat ze fan van je worden en zin in je aanbod krijgen. Blijf lekkere contentstukjes voeren en zorg voor een kruimelspoor naar je lekkere diensten of producten.
  • Tijd om de warme broodjes over de toonbank te laten gaan! Je hebt inmiddels een relatie met je publiek opgebouwd en ze zitten op het juiste kookpunt. Geef ze dus volop de kans een gesprek met je in te plannen en bied bijvoorbeeld als kers op de taart een bonus als ze binnen een bepaalde termijn instappen. Duurt het even voordat ze toehappen? Zorg dan voor een warmhoudplaatje: blijf waardevolle content delen, hou contact en heb geduld. Sommige mensen hebben meer tijd nodig om alles te laten sudderen en marineren.

Brood

Chef de cuisine, laat je zien! 👩‍🍳

Naast interessante, waardevolle en relevante content delen, is het ook belangrijk om te laten zien wie er in de keuken staat. Wie is de persoon of personen achter het fornuis, de gerechten en recepten? Dit is een belangrijke, doorslaggevende factor om je publiek mee op te warmen en aan je te binden.

Waarom? Omdat ze willen ontdekken of ze een zakelijke klik met je hebben en of ze je sympathiek vinden. Voordat ze met je gaan samenwerken, willen ze weten hoe je in elkaar steekt, hoe je praat, hoe je energie is, wat je normen en waarden zijn en – nog veel belangrijker – of je te vertrouwen bent. Voeg dus regelmatig een snufje persoonlijkheid toe aan je blogs, socialmedia-posts en nieuwsbrieven.

Vijf culinaire content-tips 👌

Het is duidelijk dat de kracht van content groot is, maar dat er wel gigantisch veel factoren van invloed zijn op het succes en het effect van je content-inspanningen. Hierbij vijf tips om het vuurtje van je klant flink op te stoken.

1. Zien eten, doet eten

Deel regelmatig reviews van klanten en gebruik klantverhalen in je content. Ook met foto’s of video’s van sessies met je klanten kun je je publiek mee verlekkeren en je op hun shortlist komt te staan.

2. Draai niet om de hete brij heen

Wees niet te vaag of gebruik geen ingewikkelde vaktermen waar je publiek weinig van kan bakken. Deel je visie, beken kleur en vertel duidelijk hoe en wanneer ze met jou kunnen samenwerken.

3. Bind soms de kat op het spek

Creëer content waarmee je je publiek zo sterk mee in verleiding brengt dat ze je aanbod niet kunnen weerstaan. Gebruik nudging als subtiele duwtjes in de rug van je potentiële klanten. Blijf natuurlijk wel integer en oprecht.

4. Zorg voor boter bij de vis

Wees duidelijk over hoe mensen je aanbod kunnen kopen. Deel een link naar een betaalpagina zonder poespas waar je ze direct kunnen afrekenen of een online plek waar ze direct een afspraak kunnen inplannen.

5. Doe niet voor spek en bonen mee

Kijk uit dat je niet het doel en de middelen door elkaar haalt. Content maken is het middel, klanten krijgen is het doel. Kijk dus regelmatig hoe je content het doet en of het wel leads of klanten oplevert.

Goede contentmarketing? Hou de temperatuur op peil! 🌡️

Kortom, maak aantrekkelijk content waarmee je je publiek opwarmt en fans mee creëert, hou de temperatuur van je potentiële klanten op peil, verras af en toe met een nieuw, spicy recept en zet je beste koksmuts op voor een leuke foto of video!