Content

Dé TikTok-trend op dit moment: Brazilian marketing

0

Dat TikTok een groot succes kan zijn voor bedrijven, is al een tijdje bekend. Toch is het lastig om dat succes te bereiken. Wegens de grote hoeveelheid aan concurrentie en video’s die verschijnen op het platform, is het belangrijker dan ooit om onderscheidend te zijn en op te vallen. De nieuwe TikTok-trend ‘Brazilian marketing’ komt dan ook als geroepen.

In dit artikel deel ik een paar van deze video’s en de (positieve) reacties hierop.

Maar allereerst: wat is Brazilian marketing?

Deze vorm van reclame maken is overgewaaid uit, wat de naam al zegt, Brazilië. In het Zuid-Amerikaanse land wilden de lokale ondernemers hun originaliteit inzetten om de producten te promoten.

Deze opvallende trend sprak al snel aan bij Nederlandse bedrijven en hun doelgroep. De trend is dat er een video wordt getoond waarin er iets gebeurt waarbij een situatie niet gaat volgens plan. Meestal eindigt deze video in een valpartij. Het lijkt een beetje op zo’n lachen om home video-video. Precies op het moment van impact, wordt de video van de creator (in dit geval het bedrijf) afgespeeld waarin ze het product of de dienst verkopen.

Het resultaat? Een grappige, laagdrempelige en (vaak) authentieke manier van adverteren. En dat zijn nou precies ingrediënten waarmee je viraal kan gaan op TikTok.

Klaar om te lachen, gieren en brullen? Dit zijn enkele bedrijven die op de trend hebben ingespeeld. Sommige bedrijven zijn groter dan de ander, en sommige promoten geen producten of diensten, maar werven medewerkers. Want ook dat kan op TikTok.

Bekende merken

HEMA

HEMA is echt de winnaar van out-of-the-box-promoties en video’s. Vooral op TikTok en Instagram doen ze alles om de (jongere) doelgroep te bereiken. Zij noemen het zelf ‘HEMA marketing’. Een echte hit, want de video heeft inmiddels 1,2 miljoen views.

Ze hebben in totaal 3 van dit soort video’s gemaakt en allemaal vielen in smaak bij de doelgroep. Een van die video’s heeft wederom 1,2 miljoen views en de ander, perfect ingespeeld op de paasdagen, heeft 850 duizend views. Dit bedrijf lijkt toch echt koploper te zijn als het gaat om creatieve marketingvideo’s.

@hemanederland

Nog 1+1 keer om af te leren. Wel tot het einde kijken ?

? origineel geluid – HEMA

Accepteer cookies

Walibi

Zij nemen ‘spetterend’ wel heel serieus. Tikkeltje ranzig, wel grappig.

Accepteer cookies

Etos

Ook Etos slaat de bal niet mis en gaat meteen aan de slag met deze vorm van reclame. Het levert misschien een blauwe plek op, maar ook meteen 500 duizend views. Ook het aantal likes springt bij deze video meteen omhoog, namelijk 11 duizend.

@etos

Het gaat Hé-le-maal los bij Etos met de vernieuwde zonverzorging lijn ??? #etos #zonnebrand

? original sound – etos

Accepteer cookies

Schiphol

De eerste video van Schiphol is een groot succes. De tweede video heeft opvallend minder views dan de eerste. Zou het kunnen dat de video niet aansprekend genoeg is voor de doelgroep? Of dat het meteen al te veel is: twee keer?

Accepteer cookies

RAAK

Dit bedrijf slaat de plank raak.

Accepteer cookies

DekaMarkt

Meer dan 430 duizend views, wat veel meer is dan hun gemiddelde hoeveelheid views per video.

@dekamarktsupermarkten

Fleur je tuin op met DekaMarkt! ???? Spaar nu voor 50% korting op mooie tuinplanten. #DekaMarkt

? origineel geluid – DekaMarkt

Accepteer cookies

Maar, je moet het ook weer niet te veel doen. Zo plaatste DekaMarkt 2 dagen achter elkaar een video op deze manier. De eerste video was een hit, de tweede video raakt de 15 duizend views (nog) niet aan. Dus het is vooral leuk voor een keertje, maar het moet niet te eentonig worden.

DHL Nederland

Zijn de video’s van de bedrijven een succes geweest en heb je veel besteld? DHL heeft ook een bericht voor jou.

@dhlecommercenederland

Deze trend konden we natuurlijk niet laten gaan! TikTok ?? Stagiairtje #fyp #dhlecommercenederland #marketing #dhl #dutch

? original sound – DHL eCommerce Nederland

Accepteer cookies

Dunkin’ Donuts NL

Wie ruimt de bekertjes op?

@dunkin_nl

Nieuw: het Dunkin’ koffie abonnement ?? Voor €1 per dag geniet je van 3 warme drankjes! Nu met een introductieprijs van slechts €19,95 deze maand! ??? #koffieabonnement #dunkin #koffie

? origineel geluid – Dunkin’

Accepteer cookies

Wervingsvideo

Dat TikTok geschikt is voor het promoten en verkopen van je producten en diensten is al duidelijk. Maar ook voor het werven van (jong) personeel is het platform ook uitermate geschikt. De jonge doelgroep is vaak op zoek naar een bijbaan, of een baan na het afstuderen.

De Beren

De Beren pakt het verspreiden van hun vacature op een speelse manier aan.

Ook zij hebben opvallend meer views op deze video dan op hun andere video’s. Met bijna 60 duizend views, springt deze eruit op hun account.

Accepteer cookies

Brand Creatives

Wat naar mijn mening deze video afmaakt, is dat de video niet meteen eindigde na de boodschap. Het is natuurlijk een grappige trend en je moet er wat voor over hebben. Hoe de reactie na het opnemen is, is vaak nog grappiger dan de video zelf. Beetje om jezelf lachen mag natuurlijk ook. Het maakt de video daarnaast ook authentieker: weinig bedrijven doen het op deze manier.

Ook hier bereikt de video vele TikTok-gebruikers die Brand Creatives voorheen niet volgden. Dat is te zien aan de reacties: “Nu wil ik medior creative zijn (geen flauw idee wat dat is)”. Deze video is hun meest bekeken video, met meer dan 300 duizend views en 30 duizend likes.

Accepteer cookies

YoungCapital

Kort, maar krachtig!

Accepteer cookies

Van Der Valk: Hotel Oostzaan Amsterdam

Een zachte landing …

Accepteer cookies

Kleinere bedrijven

Ook kleinere bedrijven doen mee aan deze trend. Is dit dé manier om je naamsbekendheid te vergroten onder de TikTok-gebruikers?

MinuMarkt

Ik kende dit bedrijf zelf niet, maar dit is een Oosterse supermarkt, gevestigd in Heemskerk. Dus ook relatief kleine en onbekende bedrijven doen mee aan deze trend. Ook hun video heeft het goed gedaan met bijna 300 duizend views.

@minumarkt

??? Groente & Fruit acties geldig t/m 08-04. Zolang de voorraad strekt! #vers #fruit #acties #groente #work #halal #brazilianmarketing

? origineel geluid – Minu Markt

Accepteer cookies

Jumbo Veltkamp Vriezenveen

Ook Jumbo-vestiging Veltkamp Vriezenveen promoot hun zakken chips wel op een heel (op)vallende manier. Misschien toch voorzichtig doen met je rug?

@jumboveltkampvriezenveen

Bugles, Cheetos óf Duyvis 2 zakken voor 3,75! Check de actie bij Jumbo Veltkamp! De actie is deze hele maand april geldig!!!? #jumboveltkamp #vriezenveen #actie #fail

? origineel geluid – Jumbo Veltkamp Vriezenveen

Accepteer cookies

Keurslager Tim de Gier

Vers van de pers …

Accepteer cookies

Hoe moeilijk kan het zijn?

En dat het niet allemaal naadloos gaat, laat dit is indrukwekkend zien. Zal het bij iedereen er zo achter de schermen uitzien?

Accepteer cookies

Dit is de originele video:

Accepteer cookies

Gen Z op TikTok

Zo zijn er nog heel veel video’s op TikTok die ik niet heb genoemd in dit artikel. Elke dag komen er meer bij, want zo gaat het bij dit soort trends. Sommige van deze video’s zullen viraal gaan, sommige worden een flop.

Het belangrijkste is om als bedrijf of merk bij jezelf te blijven, je eigen stijl aan te houden en vooral niet te gek te doen. De doelgroep die vooral op dit platform zit, is Generatie Z. En zij zijn een kritische doelgroep. Om impact te maken op deze doelgroep, moet je authentiek en origineel zijn. En natuurlijk: heb er oprecht plezier in!

Houd de trends in de gaten

Hoelang Brazilian marketing een hype zal zijn, vraag ik mij af. Meestal komen en gaan dit soort trends heel snel. Ook is het slim goed in de gaten te houden wat kan en mag met dit soort video’s. Mag je de blooper van een ander gebruiken om er je eigen producten of diensten mee aan te prijzen? Wat zeggen onze wetten en de voorwaarden van de socialmedia-platforms daarover? In dit artikel lees je er alles over.

Door de trends goed in de gaten te houden, en er op tijd op in te spelen, zal de hoeveelheid views snel toenemen en je naamsbekendheid op TikTok vergroten.

De resultaten variëren per video en bedrijf, maar grappig is het zeker! Ik ben benieuwd welke (grappige) video’s jij bent tegengekomen. Of heb je het toevallig al zelf geprobeerd? Wat waren de resultaten? Laat het me weten in de comments.