Social media

Op koers met TikTok: hou rekening met deze Gen Z insights & trends

0

De ontwikkelingen met het TikTok-platform gaan razendsnel. Een succesvolle social strategie creëren is daarom gecompliceerder dan bij andere platformen. Terwijl we Q2 van 2024 ingaan, is het waardevol om recente ontwikkelingen in het TikTok-landschap onder de loep te nemen en te kijken of jouw aanpak aansluit op de toekomst. We nemen je mee in een recap van het eerste kwartaal en blikken vooruit op de komende maanden.

Impact maken op Gen Z

TikTok is inmiddels een onmisbare dagelijkse gewoonte voor vele Nederlanders, in het bijzonder Gen Z. In 2024 behoren zo’n 5 miljoen mensen tot Gen Z in Nederland, blijkt uit cijfers van het CBS. Een serieuze groep dus, waar je als bedrijf dit jaar écht niet meer omheen kan.

Gen Z is socialer dan ooit tevoren, ondernemend, onafhankelijk, heeft duurzaamheid hoog in het vaandel, is megaslim en vindt de connectie tussen merk en gebruiker belangrijk. Impact maken op Gen Z? Dan moet je dus heel goed nadenken over je boodschap, je merkidentiteit en hoe GenZ TikTok en andere sociale kanalen gebruikt.

Social platformen vertiktokificeren

Veel social platformen gaan over op short-form content. Short-form content is beknopt en to the point. Het is ontworpen als ‘snackable content’, dat makkelijk op te nemen is. Dit zien we terug op Instagram Reels en ook op YouTube met Shorts. Dit betekent dat content die doorgaans wordt ingezet op TikTok, nu ook hergebruikt kan worden op andere socials. Ideaal dus voor je cross-platform strategie!

Ook de algoritmes van Meta en YouTube gaan steeds meer op die van TikTok lijken. Terwijl je tijdlijn vroeger voornamelijk bestond uit posts van je vrienden, krijg je nu content te zien die je écht interessant vindt en meer entertaining is, net als op TikTok.

TikTok als zoekmachine

We voorspelden het vorig jaar al, maar ook in 2024 wordt TikTok steeds vaker gebruikt als zoekmachine door consumenten. Inmiddels heeft TikTok zich zelfs ontpopt tot de meestgebruikte zoekmachine van Gen Z!

De oorzaak? Gen Z is enorm visueel ingesteld en op zoek naar betrouwbare informatie, gegeven door mensen waarmee ze zich kunnen identificeren. Jouw content kan je daar goed bij aan laten sluiten door gebruik te maken van een lange caption en hashtags met daarin de belangrijkste keywords. Op deze manier kan TikTok namelijk herkennen waar de video over gaat en kan men de video’s makkelijk vinden.

TikTok-video’s in de zoekresultaten op Google

Je vindt TikTok-video’s nu ook in de zoekresultaten op Google. Nu denk je vast, dit is geen nieuwe ontwikkeling, maar niets is minder waar!

Zoekresultaat van TikTok in GoogleTikTok-video’s werden inderdaad altijd in de zoekresultaten van Google vertoond, maar nooit op een prominente plek. Dit kwartaal zien we ze wel op twee prominente locaties in de zoekresultaten van Google voorbijkomen, namelijk in featured snippets en Search Generative Experience (SGE).

Met het tonen van TikTok-video’s op prominente plekken, probeert Google om ook Gen Z aan te spreken. Zij vallen namelijk vaak terug op TikTok als zoekmachine.

Locatietargeting op TikTok

Yes! Het is ein-de-lijk mogelijk om ook lokaal te targeten op TikTok. Een mogelijkheid waar we sinds begin 2023 al warm mee gemaakt werden. Dit maakt het heel interessant voor veel bedrijven om ook te starten met adverteren op TikTok.

Wel verwachten we door deze nieuwe mogelijkheid hogere CPM’s, door de toenemende concurrentie. Des te belangrijker dus om je écht in je doelgroep in te leven.

Wat verwachten wij de komende maanden?

Gebaseerd op de huidige TikTok-trends, gebruikersgedrag en de ontwikkelingen in Q1, willen we onze belangrijkste verwachtingen voor 2024 met jullie delen.

Toenemende concurrentie

We hebben het in dit artikel al even kort aangestipt, maar sinds dit kwartaal is het ein-de-lijk mogelijk om lokaal te targeten op TikTok. Nu biedt deze nieuwe mogelijkheid voor veel bedrijven natuurlijk kansen, maar voor landelijke bedrijven zien we hier juist een nadeel ontstaan.

Toenemende concurrentie zorgt namelijk ook voor toenemende CPM’s, daardoor zul je er dus voor moeten zorgen dat jouw advertenties extra goed opvallen tussen alle andere.

TikTok shops

Misschien heb je er al over gehoord; TikTok shops. In bijvoorbeeld de het Verenigd Koninkrijk wordt TikTok al gebruikt als marketplace. Zo heeft het platform geïntegreerde ‘koop’-knoppen en winkelmogelijkheden.

Bezoekers kunnen eenvoudig hun bankpas koppelen en daardoor zeer makkelijk overgaan tot een aankoop. Tot op heden is deze optie nog niet beschikbaar in Nederland, maar we verwachten dat jij jouw TikTok-shop binnenkort ook in Nederland kan inrichten.

Consumentenvertrouwen

Een andere trend waarvan wij verwachten dat dit nog belangrijker gaat worden, is het consumentenvertrouwen. De kloof in vertrouwen tussen consumenten en merken blijft groeien, waardoor consumenten op zoek zijn naar meer betrokkenheid. Des te belangrijker om als bedrijf hierin te investeren.

Aan de slag

Zo. Nu ben je bijgepraat over alle laatste trends en ontwikkelingen. Tijd om aan de slag te gaan, maak jouw TikTok-debuut in Q2! Let bij je strategie op het type uitingen, content en speel alvast slim in op de aankomende ontwikkelingen van 2024.

Bron header-afbeelding: Anna Markina / Shutterstock.com