Online advertising

5 tactische tips voor adverteren op TikTok

0

Wist je dat je je organische groei op TikTok kunt versterken door slim te adverteren? Een mooie combinatie van deze twee typen posts zorgt voor de beste resultaten. De afgelopen tijd heb ik veel met advertenties op TikTok getest voor verschillende klanten. Wat ik heb geleerd, deel ik in hier in 5 tactische tips.

Als je een fanatiek TikTok’er bent, ben je de advertenties vast al eens tegengekomen op de ‘For You page’. Deze kun je namelijk herkennen aan het label “sponsored” of “promoted music”. Toch nog even wat basisinformatie over TikTok Ads. Er zijn namelijk 6 mogelijkheden om te adverteren op TikTok:

  1. In Feed-video is de meest voorkomende soort advertentie op het platform. Dit soort video’s krijg je te zien in de For You-feed.
  2. Spark advertenties bieden de mogelijk om organische content in te zetten binnen de advertising. Je kunt niet alleen video’s van je eigen account boosten, maar ook posts van creators (met hun toestemming uiteraard).
  3. Komt de advertentie meteen in beeld nadat je de app hebt geopend? Dan zijn dit Topview Ads. Dit soort advertenties beslaat het volledige scherm en wordt 1 keer per sessie getoond. De lengte van de Topview ads kan oplopen tot 60 seconden per advertentie.
  4. Naast de videoadvertenties zijn er ook Branded Hashtag Challenges. Deze campagnes dagen gebruikers uit om mee te doen aan een bepaalde challenge. Een succesvol voorbeeld is de #OldTownRoadChallenge met meer dan een miljoen views. Op deze manier creëer je makkelijk user-generated content!
  5. Je kunt ook effecten maken als advertentie. TikTokkers kunnen jouw effecten vervolgens gebruiken om content mee te maken.

Nu weet je wat er allemaal mogelijk is met adverteren op TikTok. Tijd voor de tips!

1. Start snel, nu het (nog) betaalbaar is

Ondanks het minimale dagbudget van €20, is het inkopen van advertentieruimte op TikTok op dit moment veel goedkoper dan op Facebook, Instagram of YouTube. Op TikTok behaal je gemakkelijk een gemiddelde CPM van €0,80. Groot goedkoop bereik dus!

TikTok ad creators

Voorbeeld advertentie RicoModa. Bron: TikTok.

2. Werk samen met creators

TikTok-creators zijn mensen die TikToks maken voor de kost (ja, dat is mogelijk) en daarmee een groot bereik genereren. Creators kunnen veel voordelen bieden voor jouw TikTok-advertentie. Omdat de creator al een bestaand bereik heeft, zal de advertentie sneller herkend worden. Door een samenwerking aan te gaan met TikTok-creators voor een advertentie, kun je een groter bereik generen dan met bijvoorbeeld figuranten of modellen. Houd daarbij wel rekening met zaken als budget of maak een barterdeal. Denk er ook aan richtlijnen mee te geven voor de content en de statistieken van de creator op te vragen. Ben je op zoek naar een creator? Dit is het officiële platform om in contact te komen met TikTok creators.

You don’t need a big budget to make it big on TikTok. Bring your authenticity. – TikTok

Advertentie met poll

Voorbeeld van een advertentie met poll.

3. Gebruik polls

Een poll op TikTok is niks meer dan een online poll die je maakt en deelt in een TikTok-video. Met deze poll kun je de mening van de volgers peilen over een willekeurig onderwerp. Zodra je een poll sticker toevoegt, hebben gebruikers de mogelijkheid hun stem uit te brengen over een onderwerp. Doordat de gebruiker klikt op een keuze in de poll sticker, zal de interactie stijgen. Normaliter zie je een video die je kan liken/delen/opslaan of waarop je kunt reageren, maar met een poll sticker lok je als het ware een reactie uit van de gebruiker. Hierdoor kan de interactieratio omhoog gaan. Ik zag deze bij klanten stijgen naar maar liefst 4,04%, terwijl de interactieratio eerder op 1,86% lag. Belangrijk is  wel om te blijven kijken naar de kwaliteit van verkeer op je website.

Je kunt een poll inzetten via creatives en een sticker toevoegen, daar zit de optie poll bij!

4. Houd de lengte van je advertentie tussen 9-15 seconden

TikTok staat vol met korte video’s en dat is ook een van de redenen waarom het platform zo populair is geworden de afgelopen tijd. Als we kijken naar de aandachtsboog van een gebruiker zijn de eerste 3-5 seconden essentieel om de aandacht te trekken en vast te houden. Idealiter is een TikTok-advertentie tussen de 9 en 15 seconden lang, aldus TikTok. De maximale lengte van een TikTok-video is 60 seconden, maar houd rekening met de spanningsboog. Past de video die je wil maken echt niet binnen die 15 seconden? Dan kun je voor maximaal 30 seconden gaan, maar vraag jezelf vooral af of de advertentie dan wel geschikt is voor TikTok.

5. Combineer betaalde en organische content

Overweeg je om betaalde content in te zetten op TikTok? Wees dan ook actief met je organische content. Stel, je ziet een advertentie, je zoekt het bedrijfsprofiel op en er zijn geen organische TikToks op het profiel. Dat is gek. Zorg er dus voor dat je behalve betaalde advertenties ook organische TikToks deelt op je profiel. Betaalde en organische content werken goed samen, ze versterken elkaar. Blijf daarbij in je achterhoofd houden dat je een TikTok maakt, en geen advertentie. Dus als je een betaalde advertentie hebt gemaakt, kun je deze ook prima posten als organische content!

Conclusie

Dat zijn ze. Mijn vijf tactische tips voor het adverteren op TikTok en het laten groeien van je kanaal. Tot nu toe heb ik campagnes getest met de doelstelling ‘Bereik’ of ‘Verkeer’. Dat heeft zeer positieve resultaten opgeleverd. Tussen 500K en 1 miljoen weergaven, een gemiddelde CPM van € 0,80 en een prima website kwaliteit waarin de bezoekers gemiddeld 1 minuut en 45 seconden op de website verbleven. Daarnaast zijn de mogelijkheden voor targeting talloos, en kun je je doelgroep goed bereiken. Wat mij betreft zijn TikTok-campagnes zeker de moeite waard om te proberen.