Social media

Posten vanuit AI-tools & video’s van 15 minuten: ken je deze TikTok-updates al?

0

Tiktok telt inmiddels meer dan 5,7 miljoen actieve gebruikers in Nederland per maand*. Het platform staat qua ontwikkeling ook niet stil. In dit artikel lees je over de nieuwste updates, waarvan sommige al beschikbaar en andere in testfase zijn.

1. Nieuwe advertentietool in de zoekfunctie

Waar millennials hun vragen opzoeken via Google, verplaatst Gen Z zich naar TikTok. Uit onderzoek blijkt dat 58 procent van de TikTok-gebruikers nieuwe merken en producten ontdekt op TikTok, wat 1,5 keer meer is dan bij gebruikers van andere platforms.

Het platform geeft aan om die reden te starten met Search Ads Toggle, een nieuwe functie binnen TikTok Ads Manager waarmee merken advertenties kunnen tonen in de zoekresultaten. Met de Search Ads Toggle kunnen merken gebruikmaken van hun bestaande In-Feed Ad-creatie (de ads die voorbijkomen in de tijdlijn) om advertenties te tonen naast de organische zoekresultaten.

Natuurlijk kun je ook nog inzetten op SEO voor TikTok, handige tips hiervoor lees je hier.

2. Automatisch ondertitelde video’s worden de default

Automatische ondertiteling staat binnenkort standaard aan bij video’s op TikTok. Dit komt de toegankelijkheid ten goede en is welkom voor gebruikers die graag zonder geluid kijken.

Je kunt de ondertiteling nog aanpassen of weghalen per video, maar de default wordt dat deze wordt getoond.

Afbeelding TikTok auto captions

TikTok geeft aan op meer manieren aan toegankelijkheid te werken, met:

  • Geanimeerde thumbnails vervangen door statische afbeeldingen.
  • Dankzij een lichtgevoeligheidsfunctie kunnen gebruikers lichtgevoelige inhoud overslaan, bijvoorbeeld als je epilepsie hebt.
  • Een tekst-naar-spraakfunctie.

3. Direct posten vanuit AI-tools

Maak jij video’s voor TikTok met andere tools, zoals CapCut, Adobe Express of Premiere Pro? Het wordt mogelijk deze direct door te plaatsen op het platform. Dit gebeurt met de Content Posting API: ‘Direct Post’.

Om Direct Post te gebruiken, moeten makers hun TikTok-account verbinden met een van de partner-platforms. Van daaruit worden partners doorgelicht via een auditproces voordat ze toegang krijgen tot de Content Posting API. Zodra deze stappen zijn genomen, heeft het externe platform toestemming om op het TikTok-account te posten als video’s worden geëxporteerd.

4. Nieuwe labels voor AI-gegenereerde content op TikTok

Natuurlijk kom je ook op TikTok steeds meer AI-creaties tegen. TikTok wil investeren in media-educatie, wil creativiteit stimuleren en tegelijkertijd context geven over de content die gebruikers te zien krijgen.

AI-labels op TikTok

In september lanceerde TikTok daarom een nieuwe tool, waarmee creators hun AI-gegenereerde content kunnen labelen. In de toekomst gebeurt dit wellicht automatisch.

5. Binnenkort video’s van 15 minuten?

Op SocialMediaToday lazen we dat TikTok experimenteert met video’s van 15 minuten. Dat is 5 minuten langer dan de huidige tijdslimiet. Hiermee lijkt de trend van short video flink te worden doorbroken, en zou TikTok steeds meer op YouTube-content kunnen gaan lijken.

Voor het platform is het goed nieuws als kijkers om die reden langer op de app zitten. Voor aderteerders zijn er meer mogelijkheden met midroll ads. Maar wat dit gaat betekenen voor het soort content op het platform?

6. Wikipedia en Google in zoekresultaten

Het platform The Verge kwam erachter dat je in sommige zoekresultaten snippets en links naar Wikipedia tegenkomt op TikTok.

De Wikipedia-functie verschijnt als gebruikers door de zoekresultaten in de app scrollen, tussen relevante video’s. Als je erop klikt, ga je rechtstreeks naar Wikipedia. En links aan de onderkant van de snippet gaan naar verschillende onderdelen van het Wikipedia-artikel.

Op Techcrunch lazen we dat TikTok ook test met een nieuwe functie die Google Search integreert in de eigen in-app zoekresultaten. Halverwege de zoekpagina van TikTok zie je een vakje verschijnen dat gebruikers uitnodigt om op Google naar dezelfde termen te zoeken.

*Bron: TikTok
Bron header-afbeelding: Luiza Kamalova / Shutterstock.com