Contentmarketing

Werving en selectie via TikTok? Laat deze kans niet liggen

0

Ben jij op zoek naar starters of young professionals? Dan is werving en selectie via social media de manier om deze doelgroep direct te bereiken. Zeker TikTok biedt uitgelezen kansen voor werving en employer branding. In dit artikel laat ik je zien hoe je TikTok kunt inzetten en geef ik je 5 handige content-tips om mee aan de slag te gaan.

Gebruikt jouw organisatie nog standaard vacatureteksten op LinkedIn of Indeed? Wordt iedere kandidaat nog steeds benaderd met de zin, “Ben jij op zoek naar een nieuwe uitdaging?”. In de snel veranderende arbeidsmarkt, waarin de kandidaten de banen vaak voor het kiezen hebben, kom je daar waarschijnlijk niet ver meer mee.

Ga je connectie aan met de nieuwe generatie

Als je een vacature uitzet, weet je vaak naar wie je op zoek bent. Stem de platformen daarom af op je beoogde kandidaat af. Hoewel vaak wordt gedacht dat de doelgroep van TikTok voornamelijk bestaat uit jonge gebruikers, weten ook steeds meer (jong)volwassen het populaire platform te vinden. Volgens het Nationale Social Media Onderzoek van Newcom bestaat in 2022 de grootste groep gebruikers uit personen tussen de 20 en 24 jaar. Op de voet gevolgd door gebruikers van 40 jaar en ouder. De jongste groep aan, met een leeftijd tussen de 15 en 19 jaar volgt pas op de derde plaats. Dit maakt TikTok het perfecte platform voor het promoten van startersfuncties, traineeships en stages. Maar ook voor de sectoren die te kampen hebben met grote personeelstekorten, zoals de toeristische sector en de horeca, is TikTok de uitgelezen kans om een grote groep young professionals aan te boren.

Genereer meer zichtbaarheid voor je vacatures op TikTok

Een bijkomend voordeel van TikTok is de extra zichtbaarheid die je ermee genereert. Wanneer je adverteert op banensites zoals Indeed of Monsterboard bereik je alleen personen die op dat moment op zoek zijn naar een nieuwe baan. Door jouw organisatie goed in beeld te brengen via TikTok creëer je naamsbekendheid onder een veel bredere groep en gaan potentiële kandidaten je herkennen. Ook verleid je misschien wel personen die niet op zoek zijn naar een nieuwe baan maar jouw vacature interessant genoeg vinden om te solliciteren.

Het creëren van naamsbekendheid vraagt meer dan het plaatsen van één of twee video’s. Zorg er dus voor dat jouw organisatie goede content gaat maken. Dit hoeft echt niet altijd veel tijd en geld te kosten. Video’s bewerken gaat snel en eenvoudig op TikTok. Ook kun je gebruik maken van handige gratis apps zoals Inshot of Capcut.

Een organisatie die TikTok inzet voor werving en selectie is bijvoorbeeld de Albert Heijn.

@ahveenendaaloost

Het is zeker ‘very good, very nice’ om bij de @Albert Heijn te werken? @Werken bij Albert Heijn #waaromerbijbaan #teamchallenge #albertheijn #foryou

? VERY GOOD VERY NICE REMIX – Sleazy Stereo

Accepteer cookies

Employer branding: ‘geef een kijkje in de keuken’

Veel vestigingen van Albert Heijn hebben een eigen TikTok account waarop medewerkers de voordelen laten zien van hun bijbaan. Ook organisaties zoals de Efteling en Bol.com zetten TikTok in voor het versterker van hun employer branding en het werven van medewerkers. Toch zijn er nog niet zoveel die de sprong in het diepe hebben gewaagd. Terwijl dit juist het kanaal is om de nieuwe generatie te bereiken en een sterke employer branding neer te zetten als je als organisatie wil opvallen. Zeker als je af en toe jezelf ook op de hak durft te nemen. Want waar een vacaturetekst vaak wordt opgeleukt wordt met termen zoals ‘uitdagende werkplek’ en ‘leuke kantoortuin’ geeft employer branding direct een echt kijkje in de keuken. Je laat het onderscheidend vermogen van jouw organisatie zien aan jouw nieuwe potentiële kandidaten. Het creëren van ‘echte’ content is precies waar TikTok om draait. Perfect camerawerk en filmische advertenties zijn dus niet nodig.

Positieve merkassociaties

Hierin ligt ook de mogelijkheid om je als organisatie te profileren. Kandidaten zijn niet alleen op zoek naar goede arbeidsvoorwaarden. Ze zoeken ook een organisatie waar ze een sterke connectie bij voelen. Een positieve associatie met jouw merk zal ervoor zorgen dat jouw vacatures gewild zijn en dat kandidaten sneller reageren. Mocht een kandidaat nog niet bekend zijn met jouw organisatie dan is social media vaak een van de eerste platforms waarop potentiële kandidaten even checken. Breng je medewerkers dus in beeld, laat de waarden en cultuur van de organisatie zien en zet die leuke extra’s in de spotlight.

Accepteer cookies

Aan de slag met TikTok

Het creëren van een goede TikTok-video is een samenspel van verschillende elementen. Kandidaten moeten het gevoel hebben dat ze jouw organisatie echt leren kennen. Waar we op LinkedIn onszelf voornamelijk profileren als kundige professionals kun je op TikTok alle opsmuk weg laten. Je kunt jouw publiek nog steeds inspireren met behaalde successen en opgeleverde projecten, maar hou het natuurlijk en echt.

5 tips voor content

1. Bedenk een leuke challenge

Wil je jouw kandidaten op een creatieve manier laten solliciteren? Bedenk dan een challenge of opdracht die jouw kandidaten moeten uitvoeren. Kondig je vacature aan in een video en promoot deze bij de juiste doelgroep. Zorg dat je een unieke hashtag gebruikt die je jouw sollicitanten ook vraagt te gebruiken in hun video’s. Zo bouw je een community rondom jouw video.

2. Gebruik de juiste hashtags

Wanneer je start met het plaatsen van een video is het handig om te checken welke hashtags interessant en relevant zijn. Je kunt natuurlijk een eigen originele hashtag bedenken die relevant is voor jouw organisatie zoals #werkenbijjumbo of #werkenbijdeefteling. Is jouw organisatie wat minder bekend? Maak dan gebruik van de volgende hashtags:

  • #recruitment, 329.1 miljoen vertoningen
  • #bijbaan, 21.3 miljoen vertoningen
  • #bestbetaald, 9.2 miljoen vertoningen
  • #werkenbij, 6 miljoen vertoningen
  • #stagelopen, 1.4 miljoen vertoningen

Je kunt de doelgroep van jouw vacature ook bereiken door gebruik te maken van een hashtag met een locatie, bijvoorbeeld #denbosch of #breda. Ben je benieuwd naar de populairste hashtags op TikTok? Wil je weten welke muziek je het beste kunt gebruiken voor jouw video? Kijk dan in het ‘Creative Center’ van TikTok. Hier vind je een handig overzicht van alle trends en trending topics.

3. Betrek je medewerkers

Zitten jouw medewerkers al op TikTok? Dan heb je een streepje voor. Maak een bedrijfsprofiel aan en like de content van jouw medewerkers. Zo kunnen bezoekers van jouw TikTok-pagina ook de video’s van jouw medewerkers vinden. Je kunt ook gebruikmaken van de ‘Stitch Tool’. Met deze tool maak je een nieuwe video waarin je kunt reageren op de content van je medewerkers. Jouw reactie vormt de linkerhelft van de video en de originele content vormt de rechterhelft van jouw video. Zo krijgen toekomstige medewerkers een goed beeld van jouw organisatie. Je kunt ook je eigen hashtag maken die je medewerkers kunnen gebruiken in hun video’s. Hoe populairder je hashtag, hoe meer kijkers je video’s zal genereren.

4. Deel je ervaringen

Ben je zelf recruiter? Profileer je dan via TikTok. Geef sollicitanten handige tips en neem video’s op over grappige situaties en do’s & don’ts tijdens een sollicitatiegesprek. Leuke onderwerpen zijn bijvoorbeeld ‘3 slimme vragen tijdens je sollicitatiegesprek’ of ‘De 5 meest gestelde vragen tijdens een sollicitatiegesprek’.  Je kunt ook een reeks video’s maken met grappige sollicitatiesituaties of verschillende type sollicitanten.

5. Promoot je vacatures

Zoals op alle socialmediaplatformen kun je ook op TikTok werken met advertenties. Via de TikTok-adsmanager creëer en beheer je de advertenties eenvoudig. Het samenstellen van de doelgroep werkt erg specifiek. Je kunt namelijk je richten op personen die in de afgelopen 14 dagen interesse hebben getoond in bepaalde soorten content. Zo kun je heel specifiek personen bereiken die bijvoorbeeld interesse hebben in werk binnen de retail, het onderwijs of binnen de marketing.

Accepteer cookies

Solliciteren op TikTok

Steeds meer vacaturepagina’s geven de mogelijkheid om te solliciteren door middel van een video. TikTok speelt hier sinds het afgelopen jaar handig op in door te werken met de hashtag #tiktokresumes. Bedrijven kunnen openlijk een vacature promoten en kandidaten de kans geven om te solliciteren door middel van een korte video. Het is belangrijk dat je werkt met een unieke hashtag die de kandidaat kan gebruiken in zijn of haar video. Als kandidaat neem je een korte video op waarin je vertelt waarom jij geschikt bent voor de vacature. Heeft een video van een kandidaat een positieve indruk achtergelaten? Dan kun je als werkgever eenvoudig contact opnemen door een reactie te plaatsen onder de video en de volgende stap te nemen in het traject, zoals vragen om een cv.  Al met al biedt TikTok ook hier een goed alternatief op reguliere sollicitatieprocedures en de vaak langdradige motivatiebrief van kandidaten. Een video kan net iets meer karakter laten zien. Ideaal dus voor vacatures met een kort sollicitatietraject.