Social media

TikTok, Instagram & Twitter opvallendste platforms in socialmedia-onderzoek 2022

0

Hoe staat het ervoor met ons socialmedia-gebruik in Nederland? Net als vorig jaar groeit het gebruik van TikTok enorm, en dan met name onder twintigers. En waar de groei van Instagram in 2021 leek te stabiliseren, is het nu het snelst groeiende platform onder de big five. Wist je verder dat kleinere apps als Telegram, Discord, Reddit, Twitch meer dan een miljoen gebruikers in de doelgroep 15 jaar en ouder hebben, en dus eigenlijk helemaal niet zo klein zijn? Dit en meer kwam uit het socialmedia-onderzoek voor 2022.

[Update 30 januari 2023: Hier vind je het Social Media Onderzoek 2023 met de laatste cijfers]

Het Nationale Social Media Onderzoek is het grootste trendonderzoek naar het gebruik en de verwachtingen van social media in Nederland, uitgevoerd door Newcom Research. Dit jaar werd het onderzoek voor de 12e keer uitgevoerd, met maar liefst 7.057 deelnemers van 15 jaar en ouder.

In dit artikel deel ik de opvallendste resultaten uit dit socialmedia-onderzoek met je. Welke platformen worden het meest gebruikt en met welke frequentie?

Meer tijd op social media

Net zoals het afgelopen jaar zijn we social media actiever gaan gebruiken, met gemiddeld 10 minuten meer per dag. Opvallend, die stijging zie je met name in de leeftijdsgroep 20 tot 39 jaar. Deze groep is per dag maar liefst 27 minuten langer online op socialmediakanalen dan in 2020. De enige (lichte) daling is te zien in de leeftijdsgroep 15 tot 19 jaar. In totaal besteden we gemiddeld 107 minuten per dag aan het gebruik van social media.Gebruik social media in minuten per dag - Newcom 2022

Aantal gebruikte platforms stijgt

Ook bij het aantal gebruikte platforms valt de groep van 20 tot 39 jaar op. In de grafiek hieronder is in alle groepen een stijging te zien, bij hen is deze het grootst: van 5 naar 5,6 platforms gemiddeld.Aantal gebruikte platforms naar leeftijdsgroep - Newcom 2022

Het landelijk gemiddelde ligt op het gebruik van 4,2 platformen per persoon, ten opzichte van 3,9 vorig jaar.

Newcom geeft aan dat ze hierbij zijn uitgegaan van de platforms die in 2020 en 2021 ook zijn gemeten. Dit jaar hebben ze 11 platforms voor het eerst meegenomen in het onderzoek, voor de trend zijn deze resultaten nog niet verwerkt. Verderop in dit artikel lees je meer over de nieuw meegenomen platforms.

Grootste groei? TikTok

TikTok is sinds 2020 opgenomen in het onderzoek en laat de grootste groei zien, met maar liefst 75%. Maar ook Instagram, Pinterest en Twitter vallen op. En dachten we vorig jaar nog dat de daling van YouTube wellicht structureel was ingezet (vanwege veel alternatieven, denk alleen al aan de videomogelijkheden op Instagram), niets is minder waar. Ook YouTube laat weer een stijging in gebruik zien.

Gebruik van social media totaal - Newcom 2022

Onder de big five (WhatsApp, Facebook, YouTube, Instagram en LinkedIn) laat Instagram de grootste procentuele groei zien (11%). Opvallend, vorig jaar leek de groei te stabiliseren. Het WhatsApp-gebruik blijft gelijk (0%) en Facebook daalt wederom (-1%), als enige platform overigens. En voor een idee van het aantal gebruikers: WhatsApp heeft er 12,5 miljoen, LinkedIn 5 miljoen.

Bij de wat kleinere kanalen valt mij de groei van ‘good old’ Twitter ook op, met 3,5 miljoen gebruikers (stijging 22%). En net als vorig jaar trekt Pinterest de aandacht. Maar ik sta vooral even stil bij het grootst groeiende platform: TikTok.

TikTok: groei bij twintigers

De groei van TikTok is vooral zichtbaar bij twintigers (dit geldt overigens ook voor Snapchat). In de categorie 25 t/m 29 jaar gebruiken 465.000 mensen het platform, ten opzichte van 230.000 in 2021. Een nog grotere groei zie je in de categorie 20 t/m 24 jaar: hier gebruiken 695.000 mensen het platform, ten opzichte van 360.000 in 2021. Voor een idee: in 2020 waren dit er in die groep nog slechts 110.000.

TikTok lijkt een plafond te hebben bereikt onder gebruikers tot 15 jaar. Verder zit 42% van de 15-19 jarigen inmiddels dagelijks op TikTok.

Gebruik TikTok naar leeftijd - Newcom 2022

De kleinere platforms

In ons artikel van vorig jaar waren we nog erg benieuwd naar het gebruik en aantallen van alternatieve platformen. En erg interessant, Newcom heeft hier dit jaar aandacht aan besteed. Het Nationaal Social Media Onderzoek concludeert dat de kleinere platforms best groot zijn.

Laten we hier eens induiken. In de top 5 staan Telegram, Discord, Reddit, Twitch en Signal. Om een beeld te vormen: de eerste vier hebben meer dan een miljoen gebruikers in de doelgroep 15 jaar en ouder.

Telegram verrast misschien niet, evenals Signal en Clubhouse in onderstaande afbeelding. Discord behoeft voor sommigen misschien wat uitleg. Dit is een platform voor communities. De grootste groep Discord-gebruikers zijn gamers, maar je vindt er ook muziekliefhebbers, studenten, vrienden en sporters.

Kleinere platforms - Newcom 2022

Het dagelijks gebruik van Tumblr is teruggelopen naar 231.000 dagelijkse gebruikers, vorig jaar waren dit er 266.000. Opvallend, want het vorig jaar was dit nog een groei van 100% ten opzichte van 2019 (133.000 dagelijkse gebruikers).

In de rechterkolom viel mijn oog op Triller, dit is social video-app dat de concurrentie aangaat met Instagram Reels en TikTok. Caffeine is een live streaming-platform en WT Social is een alternatief voor Facebook en Twitter, dat op abonnementsbasis werkt.

Newcom biedt met het onderzoek weer een interessant inkijkje in de huidige trends binnen het socialmedia-landschap. Wat valt jou op?