Social media

Wat is Discord en hoe werkt het?

0

Discord bestaat inmiddels al 7 jaar, maar voor het schrijven van dit artikel had ik je niet kunnen vertellen wat het precies is. Ik zou het omschrijven als een socialmediaplatform, maar dat is dus precies wat het niét is (volgens Discord zelf). Wat is Discord dan wel? Wat kun je ermee? En wie maken er gebruik van? Ik zocht het voor je uit.

Discord is een platform voor communities. Je kunt je eigen community starten, maar je kunt je ook aansluiten bij een bestaande community. De grootste groep Discord-gebruikers zijn gamers, maar je vindt er ook muziekliefhebbers, studenten, vrienden en sporters.

Het platform doet mij denken aan Slack. Je maakt een server aan (op Slack is dat een groep) en vervolgens kun je daarbinnen kanalen aanmaken (channels in Slack). Zo kun je met een groep samen op een server zitten, en daarbinnen met subgroepjes over verschillende onderwerpen praten.

Screenshot van Discord.

Discord-account opzetten

Als je wil starten met Discord, moet je eerst een account aanmaken. Nadat je een gebruikersnaam hebt ingevuld, wordt er om je geboortedatum gevraagd. Dit willen ze weten omdat er verschillende minimumleeftijden per landen gelden en je onder de 18 jaar bepaalde kanalen en servers niet kunt zien. In Nederland is de minimumleeftijd 16+ en in België 13+.

Nadat je dit hebt ingevuld, krijg je de volgende vraag: wil je zelf een Discord-server opzetten, of heb je een uitnodiging om deel te nemen aan een bestaande server?

Screenshot account opzetten.

Ik koos voor ‘Zelf één creëren’ en daarna voor de optie ‘Voor mij en mijn vrienden’. Daarna kun je een pictogram en servernaam toevoegen:

Screenshot server opzetten.

Vervolgens kun je nog invullen over welk onderwerp je een gesprek wil starten, en daarna begint je Discord-reis. Je kunt er voor kiezen om Discord via de browser te bezoeken, maar je kunt ook de app downloaden. Deze is beschikbaar voor Android, iOS, Linux, macOS en Windows.

Wie maken gebruik van Discord?

Ik gaf het hierboven al aan: Discord is met name populair onder gamers. De app is dan ook niet geheel toevallig gemaakt door gamers. Zij wilden een platform ontwikkelen waarop je bijvoorbeeld tijdens een potje Minecraft in contact kunt blijven met je vrienden. Een niet te ‘zwaar’ platform en goede chat- en voice-mogelijkheden.

Maar, naast voor gamers, is het platform ook zeker voor andere gebruikers interessant. De gebruiksvriendelijkheid is hoog, de kwaliteit van het geluid is goed en het is ook nog eens gratis.

Een van de opties die je direct te zien krijgt zodra je Discord opstart, is dat je je kunt aansluiten bij Studentenhubs. Via het invullen van je schoolmailadres kun je studiegroepen, clubs en vrienden van je onderwijsinstelling terugvinden. Een handige manier voor het vinden en behouden van studiecontacten. (Zeker in corona-tijd.)

Screenshot studievrienden vinden op Discord.

Je kunt Discord ook inzetten om te chatten met je vrienden. Wat dat betreft kun je dit dan vergelijken met een WhatsApp-groep of MSN Messenger. Het voordeel van Discord is dat je niet iedereen z’n telefoonnummer hoeft te hebben om een groep aan te maken. En je kunt heel gemakkelijk groepen binnen groepen opzetten. Zo zou je als student een server met je klas kunnen hebben, en daarbinnen een kanaal met je werkgroep.

Hoe ziet Discord eruit?

Om je een beeld te geven van hoe Discord eruit ziet, zie je hieronder een screenshot van een van de populairste servers. De VALORANT Discord-server heeft bijna een miljoen leden. ‘Find the latest news and talk about the game!

Screenshot van hoe het platform eruit ziet.

Helemaal links zie je een rij met het hoofdmenu. Van boven naar beneden:

  • Startpagina
  • VALORANT > de server waar je bent
  • Je eigen server > in dit geval ‘Server test voor vrienden’
  • Voeg een server toe
  • Verken openbare servers
  • Apps downloaden > ik bekijk Discord via de browser

Naast dit menu zie je alle verschillende kanalen binnen de VALORANT-server. Van rules en information tot community-help en ‘fan art’. Klik je op een van deze kanalen, dan opent deze in het midden. Daar kun onder andere je chatten, afbeeldingen delen en threads starten.

Rechts zie je informatie over de server. Zodra je op een van de kanalen klikt, zie je daar een lijst met deelnemers. Als je op een gebruiker klikt, kun je zien wat voor rol diegene heeft, of je in meerdere gemeenschappelijke servers zit, of je gemeenschappelijke vrienden hebt en je kunt een vriendschapsverzoek versturen of bericht sturen.

Een profiel.

Bouw een community

Waar Discord bij uitstek geschikt voor is, is het bouwen van een community. Het platform beschikt namelijk over moderatietools en je kunt ieder lid een bepaalde ‘ledentoegang’ geven. Zo kun je rollen en speciale bevoegdheden verdelen.

Als voorbeeld: de server van Sebas de Jong. Ik zocht via de zoekfunctie op ‘sport’ en kwam uit bij zijn kanaal. Iedereen die geïnteresseerd is in sport, kan hier dus terechtkomen. Voordat je zijn kanaal betreedt, word je onder andere gewezen op de regels van deze server.

Voorbeeld van een community.

Binnen zijn kanaal vind je, naast de algemene chat, allerlei sport- en game-gerelateerde onderwerpen. Op deze manier bouwt Sebas dus zijn eigen sport-community.

Wordt je server heel groot? Dan kan het lastig zijn om hem in je eentje te blijven beheren. Discord biedt daarvoor ‘bots’ aan. Deze kunnen je bijvoorbeeld helpen met modereren, vertalen en met de integratie van andere platformen. Zo kun je bijvoorbeeld je gebruikers laten synchroniseren met je Twitch-abonnees en daarmee automatisch rollen toewijzen.

Anonimiteit

Wat opvalt is dat Discord niet moeilijk doet over anonimiteit. Ze benadrukken ook overal op de website de aandacht voor en het belang van privacy. Je account hoeft niet te herleiden zijn naar je identiteit. Dit doen ze om ervoor te zorgen dat iedereen zichzelf kan zijn. Of degene kan zijn die die wil zijn. Maar, schrijven ze erbij: ‘dat betekent niet dat iemand aan de gevolgen van zijn of haar acties kan ontkomen.’

Een van de eerste pop-ups die je te zien krijgt als je een account bent gestart, is dat je kunt switchen tussen accounts. Je hebt een hoofdaccount en kunt maximaal 4 alts (alternatieve accounts) aanmaken.

Het is dus mogelijk om verschillende pseudoniemen aan te maken voor verschillende doelen of interesses. Zo kun je als SuperSanne in een game-kanaal zitten en als SocialSanne in je vriendengroep.

Switchen tussen verschillende accounts.

Waarom is Discord, volgens Discord, geen socialmediaplatform?

Op de website van Discord geven ze aan dat ze geen socialmediaplatform zijn. De argumentatie hierbij vind ik interessant, dus die deel ik graag even:

Discord is geen socialmediaplatform, want er is geen algoritme dat bepaalt wat je wel of niet te zien krijgt, je hoeft niet eindeloos te scrollen, er is geen nieuwsfeed, je hoeft geen likes te tellen en niemand gaat viral. In plaats daarvan is Discord een plek waar iedereen zichzelf kan zijn en tijd door kan brengen met andere mensen die dezelfde interesses en hobby’s hebben. Je praat op Discord alleen met wie je wilt praten en over onderwerpen die je zelf kiest.

Dit is, wat mij betreft, precies de omschrijving van wat een socialmediaplatform zou moeten zijn. Een platform waarop je met gelijkgestemden of vrienden samen kunt komen. Juist zonder de algoritmes. Dit maakt Discord in mijn ogen een waardevoller social-platform dan bijvoorbeeld Instagram, Facebook of TikTok. Deze platformen veranderen steeds meer in ‘gewone’ entertainment-apps. Maar ik begrijp ook wel dat Discord hier niet mee geassocieerd wil worden.

Wat is het verschil tussen Discord en Twitch?

Een ander online platform dat zich richt op gamers is Twitch. Volgens SamaGame hebben Discord en Twitch veel overeenkomsten. Het belangrijkste verschil is dat Twitch echt is gebouwd voor het streamen van en meekijken met games. Dat maakt Twitch ook een geschikter platform voor gebruikers die geld willen verdienen met livestreams.

Aan de andere kant ligt het zwaartepunt van Discord ook op games. Als je met je vrienden aan het gamen bent, en je wil contact hebben via beeld of audio, dan is Discord de place to be. Inmiddels schijnt op dit platform de gebruikersinterface beter te zijn en het is een voordeel dat je meer controle hebt over de gebruikers.

Uiteindelijk maak je ook de keuze voor een bepaald platform omdat je een bepaalde streamer, game of groep wil volgen. Maar het community-gevoel is sterker op Discord. En daar gaat het net wat verder dan alleen het streamen en kijken van games. Waar Discord meer op Slack lijkt, lijkt Twitch meer op YouTube.

Wat zijn jouw ervaringen met Discord?